Am intrat pe ușa uneia dintre cele mai frumoase librării din țară (dacă ne luăm după vocea online-ului) o singură dată. Nu dintr-o revoltă hipsterească („nu mă duc cu vulgul”), ci pentru simplul fapt că ajung foarte rar în Centrul Vechi din București.
Dar s-a întâmplat să ajung de curând acolo și să văd și eu din interior cum arată cea mai instagramabilă librărie din țară.
Domnule, văzută de aproape nu-i ca-n poze. Ai mai auzit asta…
Nu că-i urâtă, dar din selfie-urile semi-erotice/semi-intelectuale pare mai mare, mai colorată, mai altfel. Cel puțin în poze nu remarci aspectul plasticos al coloanelor. Dar altfel e o librărie interesantă și bine poziționată pentru când te faci muci în cluburi și vrei să te dregi cu o carte care să-ți trezească simțurile.
Până acum n-am văzut statistici, dar risc până în punctul în care mă ofer să citesc toată secțiunea de Dezvoltare Personală dacă pierd pariul că în librăria Carusel s-au făcut mai multe selfie-uri decât s-au vândut cărți.
E un sentiment pe care-l am.
În 60 de minute cât am stat să răsfoiesc niște cărți am văzut cel puțin trei oameni făcând selfie și o tânără în plină ședință foto, manechină pe scări pentru iubitul care o poza profesionist de jos în sus. Dacă a cumpărat vreo carte? Nu cred. Când să cumperi când sunt atâtea unghiuri de pozat.
Culmea analfabetismului e să transformi librăria în podium de defilare. Cum e domnișoara din poza de la acest articol. Și ca ea multe. Zilnice.
Pui frumos mâna pe o carte cu o copertă interesantă și-ți faci poze. Să vadă lumea ce haine frumix ai, să cumpere, să-ți crească aura de modistă `telectuală.
Nu citește, dar ce frumos o ține.
Nu știu care-i politica celor de la Cărturești. Probabil își fac calcule simple: prostimea se pozează, deci reclamă moca la locație. Poate-poate pleacă și cu o carte dacă are vreo copertă mai fotogenică. Big Bang ajută!
Important e să iasă poza bine. Ochelari de soare-n librărie? Bifat. Postură uneori incomodă pentru citit, dar revelatoare de trunchi? Bifat.
Aștept să intre și tinere în costum de baie printre rafturi. Ce? Nu poți să citești literatură în chiloți de plajă atârnată de balustrade frumoase? Haterilor.
10 răspunsuri
Ti-am citit articolul. Acum sunt trist.
Nu stiu exact care-i statutul acestei librarii, dar stiu ca multe librarii Carturesti sunt francize. Drept urmare, s-ar putea ca nu firma-mama sa aiba dorinta suprema de a exista in Centrul Vechi, ci un afacerist exhibitionist, care se lauda la dusmani ca are librarie in Centrul Vechi.
In alta ordine de idei, acel Carturesti vinde putine carti, dar vinde destule ceaiuri, board-game-uri si tot felul de alte cadouri. Plus niscaiva ceaiuri si alte bauturi la cafenea.
Sa nu mai spun ca instagrammerii romani au facut-o atat de celebra incat multi straini, cand vin in Bucuresti, vor sa vada libraria aia misto din centrul vechi. Fix din motivul asta se vand o gramada de cadouri si suveniruri, pt ca strainii vin in vizita la acest obiectiv turistic.
Hyperrealitatea bate realismul.
Esti rau! Poate cartea din mana ei ii trezeste ceva nostalgii 🙂
Nu e rău ce zici, George, dar… ce poți să faci? Să le interzici să se pozeze în librărie? E într-adevăr ieșit din comun să faci o ședință foto acolo, în maniera exemplificată aici. Există un contrast evident între subiect și locație…
În altă ordine de idei, îmi amintesc că am intrat acum o lună de zile într-o librărie și, da, mi-am dorit și eu să fac o poză acolo. Am făcut-o… fâstăcindu-mă, simțindu-mă ridicol. Nici pe profilul de Facebook nu postez frecvent poze cu mine, dar de data asta am vrut una de genul ăsta. Misiunea i-am dat-o fiului meu de 7 ani și totul s-a petrecut repede, ca atunci când faci ceva rău. Mi-a fost jenă și nu știu nici acum de ce nu m-am simțit confortabil în condițiile în care aproape că nu trece zi să nu citesc, deci, practic, nu făceam tocmai ceva greșit. Dar asta e lumea, atât de diferiți suntem…
Măcar plodu tău să nu facă atunci când va crește Iuliana. Mi e greață de social media doar din cauza prostiei
Mai, mie nu mi se pare chiar asa, am fost la lansari de carte acolo, la piese de teatru, la Robert Kyosaki, am citit, am baut ceaiuri, am dus straini si da, am facut si poze… decat ce era inainte in locatie e mult mai bine. Sa intri ca turist acolo si sa faci poze cu carti si printre carti mi se pare un brand de tara bun
Bănuiesc că și pozatul cartofilor prăjiți e tot „brand de țară”.. vai de capul vostru.
Deci mor. Chiar făceam mișto cu un prieten despre trendul asta când era globul atârnat in Carturesti. Și apoi îmi povestea de o colega de faculta foarte proasta, că nu știe decât să se uite la seriale și să stea prin Starbucks și mall și să se laude că n-a citit niciodată o carte, dar are ultimul iPhone la care nici nu cunoaște specificațiile. Și îi zic: poza in Carturesti ii mai trebuie. Și în secunda doi îmi zice: vrei sa mori? Avea și din aia, pe Instagram :)))))). A fost culmea basicului. Mă bucur că mai observa cineva lucrurile astea.
Cand nu ne mai dam destepti ca mergem sa supreveghem comportamentul uman intr-o librarie si in schimb incercam sa intelegem de ce se intampla ce se întâmplă? Cand o sa invatam oare ca fiecare individ e o opera de arta? Neterminata, nu ii vezi frumusetea insa este totusi o opera de arta. Ti-ai folosit timpul in librarie sa intrebi fotografii minune ce citesc sau ce nu? Cum asimileaza cunostinte? Cum contribuie la societate? Iubesc libraria aia, am vazut-o a doua zi, virgina de faima instagramului. E misto frate. Aer nou, spatiu deschis, te indeamna sa iei etajele la rand. Un pic de ceva in bruma aia de București.