Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Graba strică treaba. Carrefour, romi, activiști, moraliști și extremiști

Vă mai amintiți când spuneam acum puțin timp că încerc să nu mai am opinii și păreri în focul evenimentelor? Nu-mi iese mereu, dar și când…

E mai bine să-i lași pe toți să-și spună durerea. E ca la pescuit: pleci de pe baltă cu prima cizmă prinsă, crezând că-i peștele vieții, sau aștepți.

Nu-și permite toată lumea luxul așteptării. Dacă trăiești din traficul informației la cald e simplu: dai și fugi. Eventual faci update-uri pe opinie.

Exemplu:

Acum două zile o tânără era bătută într-un hipermarket din Brașov. Cei de la pază au dat în ea ca-n sac. De ce? Așa cum au fost construite știrile din presă (mulțumim pe această cale jurnaliștilor care au ambalat informații click-bait-uibile și au folosit cuvinte cheie ațâțătoare) a reieșit că tânără a mâncat bătaie pentru că doi nebuni de la pază au crezut că a furat. De ce au crezut ăia că a furat? Pentru că e de etnie romă.

Asta a înțeles aproape tot internetul. Chiar sunt curios cine a înțeles altceva.

Ce s-a întâmplat apoi?

Online-ul a explodat: cum să dai într-un om doar pentru că-i rom, doar pentru că tu CREZI că a furat. Cum să dai într-un om indiferent de motiv. „Mai e și femeie” (remarcă foarte sexistă, de parcă e ok să dai în bărbați).

Activiștii anti-discriminare s-au activat. Activiștii anti-violență împotriva femeilor s-au activat. Au urmat kilometri de texte despre cât de retrograzi suntem ca țară, cât de nasol e, cum pute totul ș.a.m.d.. A plouat cu like-uri și slacktivism.

Daaaaaar…

Cei de la Carrefour au ieșit câteva ore mai târziu (vreo 24) cu un mesaj: tânăra a furat.

Și cu ce schimbă asta ecuația, Bonea?”

N-o schimbă. O face mai dificilă. Nu vreau să mă încurc, așa că dau cu liniuță:

 • Dacă presa nu inflama spiritele, aștepta poziția Carrefour și o minimă anchetă, azi nu se întăreau convingeri precum „romii fură”.

Presa a vânat perspicace reacția mulțimii. „Băgăm cu romă în titlu și lumea va reacționa”. Îmi și imaginez ședința de redacție „tu-ți dai seama cum o să bubuie online-ul dacă anunțăm că una a fost bătută doar pentru că s-a crezut că a furat pentru că-i romă?”. Subiectul principal a fost mereu „romă bătută” și abia apoi în secundar „femeie bătută”. Femei bătute avem zilnic. „Romă bătută” pentru impresie de hoție e rara avis.

Lumea a reacționat, dar rasiștii au stat în stand-by așteptând următoarele detalii din anchetă. Ce să vezi? S-a furat. Deja discuția nu mai e despre bătaia încasată de tânără, ci despre cum „o altă țigancă a furat”. Vreți să ne scufundăm în bula care spune „a primit ce merită”? Vreți? E horror.

 • Activiștii anti-rasism făceau o treabă mai bună dacă se scandalizau și la altceva din poveste.

Precum la faptul că presa a insistat ca știrea să fie despre o etnică, nu despre o femeie. Da, din vâltoarea emoției și a construcției contextului reieșea că DOAR pentru că e romă a luat bătaie, dar dacă citim știrea inițială fără patimă vedem că nimeni n-a bătut femeia pentru că era romă. Paznicii ăia au dat în ea pentru că au crezut/au văzut că a furat. Noi credem că etnia ei a fost o problemă pentru că avem convingeri puternice legate de romi.

Titlurile de presă (și mai apoi pătimașii formatori de opinie) ne-au făcut să credem că femeia a fost bătută pentru că e romă. Avem declarația celor doi paznici? Nu. Au spus gigeii de la pază că au sărit s-o bată pentru că-i „țigancă și astea fură”? Nu. Asta am dedus noi, pe baza unor preconcepții și a unor titluri bine făcute.

De astea spun (și cred că în van) că activiștii anti-discriminare ar trebui să militeze pentru știri despre „români bătuți”, „români hoți”, „români cerșetori” atunci când e vorba de romi. Că romul născut în România e tot român. Și dacă romul e român înseamnă că un român a mâncat bătaie în Carrefour. Un român a furat în Carrefour.

Nu simt că se vor schimba multe percepții rasiste dacă din când în când presa va scrie despre „romi bătuți”, ori și mai episodicii „romi absolvenți ai unor universități de top din străinătate”.

Romii născuți în România sunt români. O româncă a fost bătută în Carrefour Brașov. De aici trebuie discutat.

Bun, dar până la urmă care e dauna?

Păi e. Că ambalarea (aproape isterică în cazul unor formatori de opinie) a făcut mai mult rău cauzei anti-discriminare după aflarea detaliului că s-a furat.

Dacă lucrurile erau așa simple și clare cum am aflat din 10 rânduri de știre era minunat. Dar viața nu e așa simplă cum îți relatează un site-două-trei care vor trafic.

Acum e ca naiba… Cum o dregi dacă ești ONG/activist anti-discriminare în contextul în care tânăra a furat? Te legi de faptul că a fost bătută? Rasiștii îți vor urla în ceafă „DE CE A FURAT?!”. Joac-o p-asta! Ce faci? Le predai iar istoria rasismului și le explici în alte 10 rânduri ce altora le-a luat să înțeleagă din cărți? Baftă…

Oricum o dai e prost și rămânem cu cu viziuni disparate când lucrurile sunt destul de clare:

 • o româncă a furat (conform Carrefour);
 • doi sălbatici de la pază au vrut să facă pe justițiarii și merită să fie pedepsiți că-s proști făcuți grămadă;
 • o femeie a fost bătută cu sălbăticie.

Orice uz de elemente etnice în discurs (pentru a emoționa/pentru a scuza un comportament deviant) vor dăuna cauzei anti-discriminare.

Dacă nu se bătea atât de mult moneda că „o etnică a mâncat bătaie” azi nu eram inundați de noi discursuri anti-romi și (un alt val) anti-vin străinii să ne exploateze. La mine-n bulă circulă niște postări superbe despre cum suntem sclavii Carrefour. Parcă și văd încă 2-3% la AUR după scandalul ăsta.

Nu vă mai grăbiți. Nu mai fiți pătimași. Nu mai inserați elemente emoționale de dragul poveștii.

Repet: o femeie a fost bătută cu sălbăticie pentru că a furat. Ăsta e subiectul. Atât. Orice altceva e click-bait.

17 răspunsuri

 1. Deci, din toată povestea asta, primul lucru ‘clar’ pentru tine e că „o româncă a furat”?! Care, defapt, nu e clar pt ca e cf carrefour. Bonea, ce-i cu tine?!

  1. Carrefour e obligat să dea filmările poliției. Dacă pe ele se vede că a furat… oricum, furtul nu justifică bătaia, dar inflamarea emoțională alimentează rasismul.

 2. ”Furtul nu justifică bătaia”.
  Dacă ești prins în fapt, ce alegi: câțiva ani de pușcărie sau o bătaie bună? Pentru că asta e cutuma: te prinde la furat, iei o bătaie să o ții bine minte de la Pază și nu cheamă ăia Poliția. E la mintea cocoșului că nu dai în cineva cu pumnii și picioarele (= urme pt. IML) și pe urmă chemi Garda ca să te lege și pe tine.

  1. Salut, sigur ca furtul nu justifica bataia si in cazul asta nu cred ca bataia fost ca urmare a furtului- probabil au degenerat lucrurile dupa ce a fost prinsa fata dar detalii vom afla mai tarziu cand vor fi facute publice de politie.
   Vreau sa spun ca lucrez intr-un magazin similar si avem foarte des clienti prinsi la furat (cel putin saptamanal) dar iti garantez ca nu a fost nimeni batut in 7 ani de cand lucrez eu. Scopul nu este sa bati omul prins ca sa nu o mai faca ci sa iti recuperezi prejudiciul punand omul sa plateasca si daca il prinzi de mai multe ori sau nu recunoaste si nu vrea sa platesca ori daca face scandal atunci anuntam si politia dar la cat de des se intampla trebuie sa selectezi cazurile pentru ca nici politia nu poate intervenii de fiecare data cand se intampla cate un furtisag.

 3. si dvs sariti fara sa aveti toate datele. pt dvs, daca a spus carrefour, ca a furat sigur e asa. daca nu e asa? deocamdata carrefour nu a adus nicio dovada in sprijinul acestei acuzatii. ciudata pozitionare aveti

 4. Nu a furat, inclusiv Carrefour si-a schimbat declaratia ulterior. Hai sa ne mai documentam putin. Si nu, nu dau link, nu e treaba mea

  1. eh, am inteles ca aia de la carrefour au inceput sa dea telefoane prin redactii si pe la influenceri sa-i scoata frumusel nevinovati. blamand victima, ca de obicei

 5. Aia nu a fost „bataie cu bestialitate”, stimabila a crezut ca faptul ca e femei si ca mai e si roma o sa ii oermita sa loveasca pe cineva de repercursiuni. Pe cealalta parte un domn pe care l-a ranit prea mult in orgoliu un sut in tibie si a reactionat neprofesionist.

  Asa ca doamnelor, sa stiti ca feminiamul chiar functineaza. Data viitoare cand simtiti nevoie sa aruncati cu palme si suturi vedeti ca poate dati de un feminist care o sa va raspunda ca unui barbat. Si n-o sa va placa

  1. Am înțeles ironia și am văzut și eu că au fost voci care spun să nu lovești „mai ales o femeie”.
   Eu cred că în secolul actual principal e să fim oameni unii cu ceilalți.
   Cred că e relevant să menționăm, dacă se împiedică cineva de comentariile astea, că nu lovim altă persoană (indiferent de sex, vârstă,etnie, rasă, masă musculară) nu din teamă de reciprocitate ci din considerație față de cealaltă ființă umană(indiferent de sex,etc).
   Și până una alta,la cum sunt statisticile în România, e departe feminismul de o așa largă răspândire, rămân violențele sexiste primele în topul românesc.

 6. A luat doua palme cel mult , pentru ca a atacat oamenii de la paza. Acei oameni nu au „batut-o”, ei au ripostat dupa ce au fost loviti. Asa ca titlul corect ar fi fost ” Femeie de etnie roma , prinsa furand , a fost bruscata de oamenii de la paza dupa ce a incercat sa fuga inainte de sosirea politiei lovindu-i pe acestia „

 7. Eu cred că provoacă mai mult rău decât să portretizeze negativ o etnie și să scadă credibilitatea unui ONG/influencer (nu pentru că nu ar trebui luptat pentru victimă prin resursele potrivite particularităților ei,etniei ei,statutului ei de copil instituționalizat, ci pentru că au prezentat informații eronate, înalt subiectivizate).
  Totuși cred că răul cel mai mare este faptul că distrag atenția de la problema principală.deoarece până la soluționarea conflictelor de către poliție durează mult timp și angajații sunt obligați între timp să achite pagubele, ca să nu mai zic că hotii vin în continuare și fură,fac scandal etc,paznicii preferă să le aplice ei tratament fizic ca ei să nu mai încerce ulterior să fure. Asta e adevărata problemă. Iar reeducarea și reintegrarea socială e o glumă .

  https://www.google.com/amp/s/adevarul.ro/locale/brasov/client-batut-mar-agentul-paza-iesirea-supermarket-sotia-intrat-cumparaturi-bidon-suc-alt-magazin-1_5f4f93fe5163ec4271986b41/index.amphtml

  Uite alt caz asemănător,domnul nu era de etnie, ceea ce dovedește că lucrurile astea se întâmplă indiferent cât de arian ți-e fenotipul și indiferent de sex.

 8. Dar de ce nu se spune ca femeia a furat si ea a sarit la bataie, pe internet circula filmul in care se vede clar cum fura si apoi din camera cum sare la paznic si il loveste. O sa ajungeam ca romi sa te fure, sa te bata si apoi sa zica ca sunt discrimanti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.