Când eram copil mă uitam la știrile de la ora 19 cu părinții. Era o tradiție de familie să luăm cina și să ne uităm la știri. Hehe, vorbesc de anii când cina se lua la ora 19, în familie, că ai mei nu erau din generația asta modernă, nu ajungeau acasă de la office pe la ora 22, rupți de meetinguri, nu-mi puneau în farfurie ceva pre-gătit din Mega și nu-și verificau Instagramul între îmbucături. Bine, erau obosiți și la cina de la 19, dar ați înțeles ce voiam să zic…
Periodic vedeam la știri vreo nasoală din Galați. Și de fiecare dată apărea doctorul Nicolae Bacalbașa să ne relateze într-un stil artistic întâmplarea. Avea umor, glumele erau cu tâlc. Îți era mai mare dragul să-l asculți.
Ba chiar te gândeai „dom`le, ce om mișto! Uite, d-ăștia să avem în Parlament!”.
Anii au trecut, cina în familie nu mai e, la știrile de la ora 19 nu m-am mai uitat de ani de zile și Bacalbașa nu mai povestește nasoale venite pe targă.
Bacalbașa e mare deputat din partea PSD-ului.
De când a ajuns mare „om politic” în București nu s-a făcut remarcat cu nimic notabil pentru breasla lui, ori orașul din care vine. Îl știm după un brânci luat de la un protestatar (despre care mulți spun că-i băiat cu ochii albaștri) și câteva declarații de neam prost din Parlament.
Bacalbașa mi-a îndeplinit gândul ascuns: a ajuns în Parlament, dar și-a dat arama pe față. Nu e un om mișto. Acum, cu putere, e îngrozitor. E un doctor care s-a dezbrăcat de halatul ăla care impune respect și-a îmbrăcat un costum penibil. Se comportă precum ultimul meltean ajuns cineva la capitală.
Își face de râs colegii medici, politicieni, consătenii, dar e cu atât mai rău că-și mânjește cu coprocultură imaginea simpatică și inteligentă din trecut.
Probabil e de la faimă.
Ori îmbătrânește urât.
Dar să ne fie învățătură de minte: țara asta nu produce politicieni. Nu încă. Și ce credem noi că-i îndeajuns de bun pentru politică se poate dezbrăca de caracter ca de halat după operație.
Domnule Bacalbașa, poate sunteți un doctor bun, dar ca om sunteți nosocomial.