Conform Gândul, Radio România Muzical și Ministerul Educației au semnat un protocol prin care elevii vor asculta în fiecare zi cinci minute de muzică clasică. Titlul celor de la Gândul este: „Prea mult Guță și Salam. Ministerul Educației, (bla bla), demanelizarea elevilor”. Vedeți voi, mie nu-mi place elitismul ăsta fățiș ce include și cuvântul demanelizare. Ce înseamnă asta? Dacă-i demanelizăm pe cocalari hai să-i deantisociabilizăm și pe rockerii care stau îmbrăcați doar în negru și-și petrec timpul în spelunci obscure.
Hai să fim toți hippy, flower power, Kumbaya!
În primul rând (cred că) nimeni din Ministerul Educației sau RRM n-a folosit termenul „demanelizare” când s-a semnat protocolul. Așa sper. Știu că și prin cercurile alea umblă elite ce nu-și încap în piele de atâta bun-gust-și-muzică-bună, dar mai degrabă aș pune titlul pe seama unui redactor zelos „care vrea moartea la maneliști și să nu mai fie copiii proști că ascultă manele!”.
Dar hai să presupunem că termenul a fost folosit în cadrul întâlnirii și că asta se vrea: să rupem legătura dintre elev și manea. Țeapă! Maneaua nu se învață și nu se descoperă la școală, ci în familie și prin împrejurimile casei. Da, o să-mi spui „ce faci dacă-i place muzica clasică și acasă o să-i spună tatălui să închidă Guță ca să asculte Bach?”. O să-ți spun că asta e la fel de valabil ca-n cazurile când puștiul ascultă Deep Purple și tatăl Vali Vijelie.
Nu există muzică bună
Încerc să-i fac pe oameni să înțeleagă că nu există „muzică bună” și „muzică proastă”. Există gusturi, pe care am învățat să nu le discutăm (ci doar să le comentăm). Ba nu, hai să le discutăm. Ne considerăm copleșiți de un număr mare de manele penibile? Stai liniștit că-n SUA sunt și mai multe piese jenante rap/hip-hop/rock. Și nici nu trebuie să mă rezum la „artiști” ce nu scot capul în lumea largă. Zeci de trupe pe care le vezi la TV sunt jenante. Și da, nu cântă manele. Poate unii de pe la RRM/Ministerul Educației/Gândul nu știu engleză și cred că este o diferență uriașă între versurile lui Romeo Fantastik și ale Rihannei. Nu e. Sunt la fel de scârbavnici, doar că-n engleză „sună bine”.
În concluzie
Nu mă deranjează că le pune muzică simfonică, dar școala românească știe că-i ori albă, ori neagră. Cum nu se predau mai multe religii, ci doar una, așa văd și-n problema cu muzica. Cinci minute de muzică clasică azi? Bine, dar mâine vreau cinci minute de rap/punk/rock/ska/reggae/manele/populară/dnb/electro/acapela/etc. Ce-i discriminarea asta? Hai să-i arătăm elevului toate alternativele.
Sunt oameni printre noi care cred că românii-s proști pentru că ascultă manele? Deci până la apariția manelelor am fost această „Mică Germanie”? Avem o părere senzațional de bună despre părinții, bunicii, stră-bunicii, stră-stră-bunicii…