Îți spun de pe acum, ca să n-avem discuții, e posibil ca acest text să fie lung. O să-l mai sparg eu în capitole, încerc să-l fac citibil și pentru cei care adorm după 4-5 pagini de lectură susținută, ori care pierd entuziasmul când văd că urmează ceva care depășește o postare clasică de Facebook. Dar asta e. Poți. Important e să vrei. Cheia e la tine. Și alte d-astea.
Care-i faza cu religia la români?
Din ce am mai citit și observat, eu nu consider că românii sunt (neapărat) creștini. Sunt ritualici. E o diferență. Dacă ești creștin stai cu Iisus în gură mai des, calci mai des pe la biserică, porți o kippah sufletească constant care să-ți reamintească faptul că nu ești miezul universului. Românul modern (dar și cel din trecut) e mai pă ritual. Mergem după lumină, ținem post când e de ținut, nu spălăm când nu se spală, dar nu atacă religiozitatea cu profunzime. Pentru trecut lucrurile sunt evidente: analfabeți. Pentru prezent: analfaboși.
Poftim, vorbeam de kippah. Evreii, de sute de ani, au obiceiul să citească Tora. Fiecare evreu trebuie să citească zilnic din Tora. Din cartea „Singur” a Tatianei Niculescu aflăm că pe la început de 1900, prin Brăila, evreii își făceau școli unde să învețe „gândirea iscoditoare” (gândirea critică). Vreți să știți care era rata analfabetismului printre români la 1900? Nu vreți. Dar citind faci bine. Că doar citind îți deschizi mintea mai intens spre religie și societate. Protestanți au fost pe același film. A zis Luther, „mare papă faraon, lasă oamenii să citească Biblia în limba lor, să știe care-i faza. Și la faza aia cu indulgențele…”.
În petecul ăsta de lume cititul în rândul poporimii creștine a fost rara avis. Se ducea creștinul la biserică, părintele citea în limba cărții (care nu era aia vorbită – mergeți pe la mânăstiri vechi și admirați cărțile bisericești de acum 2-3 secole. Ce limbă e aia? Păi așa vorbea stră-mamaia ta?). Așa că țăranul român (intelectual, luminat, superior conform lui Dan Puric) stătea cu capul plecat, asculta, nu înțelegea, se uita la picturi ca la benzi desenate și aștepta să-i spună preotul, pe limba lui, ce a zis Iisus în slavonă sau greacă.
Noroc cu Antim Ivireanul care s-a trezit la realitate și-a zis „(bă băieți), românii noștri în biserică stau ca boii, neînțelegând ce se citește și ce se cântă” așa că a pus cărțile pe Google Translate, să le traducă din slavonească și grecească în „limba noastră proastă (simplă) românească”. Cu toate astea, tot s-au mai păstrat în româna liturgică niște termeni pe rit vechi, mai ales în Regățenia, ardelenii având altu’ felu’:
Ardeal – Regățenia
acoperământ – procovăț
altar – jertfelnic
binecuvânta – blagoslovi
cumândă – pomană
îndurare – milostivire
laude – hlavite
martor, martir – mucenic („măcenic” dacă ești băiat de cartier din București)
patrafir – epitrahil
șamd
Biserica locului nu s-a zbătut prea mult. Nici să-i fie norodul citit, nici să-l bată la cap să fie ca la manual. Că Manualul Creștinului Ortodox e treabă hardcore, d-aia spuneam cu altă ocazie că Gabriela Firea nu greșește (creștinește vorbind) când zice că omul fără copil e în păcat. Femeia și-a făcut temele, nu precum ortodocșii light care cred că Dumnezeul creștin e o energie cool care-ți dă voie să faci yoga și constelații familiale. Firea știe.
Biserica ortodoxă locală a vrut să domine, așa că s-a extins ca Mega Image-ul, tolerând derapaje intolerabile care l-ar face pe Iisus să-și bată singur cuie în mâini și acceptând tot felul de băbisme ritualice. „Cum mamaie, până să venim noi cu Biblia la mata te duceai pe 24 iunie să vezi zâne prin pădure? Sânzi-ce? Bre, noi pe 24 iunie îl avem headliner pe Ioan Botezătorul… și noi cu iele, zâne, vrăjitoare… nu prea… dar uite, tu hai dimineață la biserică, vorbim una alta cu Doamne-Doamne, și seara te duci să-ți dai delir păgân prin pădure cu ce vrei tu. E ok?” Baba a zis „ok” că nu știa prea multe și așa a rămas.
Apoi Biserica a crescut, s-a făcut mare, a făcut parteneriate cu sistemele politice (mega combinație cu legionarii, colaborare despre care n-au zis nimic, mai ales când au murit vreo 300.000 evrei intrând cu trupurile în cuțitele, bocancii și gloanțele creștinilor neamului) și au semnat un NDA cu comuniștii, de care apoi s-au dezis ca să nu-i creadă oamenii ipocriți.
N-o să vă mai plimb și prin BOR-ul post-comunist că Alexandru Racu a făcut o treabă absolut bestială în „Apostolatul Antisocial” și dacă dați 20-30 de lei o să vă pară foarte bine.
Bine? Și care-i faza cu Religia la Bac?
Știu că pentru asta ai venit, dar era nevoie de prima parte pentru cei care… mna.
„Religia (ortodoxă) la Bac” e fentă. Te-ai prins că e fentă? E fentă.
De ce e fentă?
Ocazional BOR & Gașca Veselă aruncă-n spațiul public teme d-astea. Că „familia tradițională”, că „vine UE și ne învață copiii să le placă homosexul”, că „Religia la Bac”. Astea-s fente ca să mai măsoare gradul de reziliență spirituală a unui popor care constant e bombardat de hedonism/consumerism/viața bună/globalism/anti sau non-spiritualitate, spune-i cum vrei, cert e că românul se trezește în fiecare zi și până seara își aduce aminte tot mai greu că Dumnezeu (via BOR) e sus, veghează, are un manual și, eventual, niște clădiri de ridicat, salarii de plătit, status quo de păstrat.
Fentele astea sunt precum turneele de retragere ale trupei Scorpions când membrii simt că uită lumea de ei.
Doar că acum suntem post-referendum, pre-alegeri. Și astea fac tocana și mai savuroasă.
La BOR nu-s niște imbecili. Oamenii ăia citesc statistici, văd date. Observă și ei că bisericile sunt tot mai goale. Se umplu la marile sărbători, dar slujbele de duminică sunt tot mai intime. Da, avem fenomenul pelerinajelor (Boca, Parascheva, moaște), dar nici astea nu mai strâng ca acum 10-15 ani. Când eram copil și mă așezam cu mama la moaștele lui Dimitrie cel Nou coada pornea de la Fabrica/Parcul Carol. Azi stai de voie de la poalele Patriarhiei. Situație similară peste tot unde cândva pierdeai ore întregi la pelerinaj.
De când mă știu merg să iau lumină cu mama. Ea e creștină, eu sunt interesat de ritual. Acum 20-25 de ani se bloca tot cartierul pentru 1-2 ore, era un puhoi de oameni. Ultimele 5-7 ediții au fost apă de ploaie, parcă eram la coadă la Mc.
Știu, „religiozitatea nu se măsoară în numărul de oameni”. Dar uite că se măsoară.
Voi credeți că fenomenul explodează pentru că vedeți ritualurile pe Facebook și credeți că de Paște tot românul e la slujbă. Dar ăla-i social-media, dezirabilitate creștină, hipsterizare ortodoxă. În realitate, cei mai mulți ortodocși sunt light, pleacă după lumină la 12 fără 10, umplu mațul, zic „lma” la onomastici, umplu mațul, intră ocazional la o mânăstire, pupă o icoană, și când îi pălește programează un concediu care să îmbine tradiția-religia-mistica strămoșească. Dar stropesc tot religiosul cu yoga, horoscoape, măscări spirituale și trupești care-n Îndreptarul de Spovedanie sunt la „așa nu”. Dar cine să-ți citească Îndreptarul de Spovedanie? Ori Biblia? Ori sfinții părinți? Firea, eventual, ca apoi s-o înjure orto-hipsterii că e prea „old school” și că Jesus e mai cool. Dar BOR nu vrea orto-hipsteri (încă), vrea ca Firea. Dar n-are de ales, rămân la pariul că-n 100 de ani, pe gazonul Catedralei Neamului se va face yoga creștin și conectare thetahealing cu Iisus.
La ultimul recensământ (care a ratat întrebarea „câți practicați religia?”) au ieșit iar majoritari ortodocșii. Bravo lor, doar că cifra nu-i reală. BOR știe asta. Printre ăia 85,3% ortodocși sunt și „fac nunta la biserică pentru rude”, „îl botez pe ăsta mic să nu-mi urle mama”, „nu mai cred, dar am fost botezat… deci probabil că sunt”. Ăștia nu știm câți sunt pentru că așa cum n-au sânge să le spună rudelor că s-au lepădat de Santana n-au avut nici curaj să pună la referendum că au plecat din BOR S.A.. Dar BOR știe că datele nu-s de încredere așa că face fente.
Cu fenta „Religie la Bac” s-a confirmat faptul că o mare parte din hipsterii-office-Pipera-Aurel Vlaicu-yoga-Maldive nu-s chiar pe felie cu „religia strămoșească”. Dar nu toți. Că mai avem și tabăra social agnostică, ăia care zic absenți „dar ce are dacă omul e religios și vrea să dea Religie la Bac? E dreptul lui să…”. Să fie bine ca să nu fie rău.
Dacă oamenii erau sinceri (și profunzi) la recensământ poate că azi vorbeam despre cum și-a lăsat Mario Iorgulescu cioc.
Și?
Și hai să-nchei într-o notă veselă pentru că rezultatul încă e departe.
BOR-ul are influencerii ei. Printre ei și Dan Negru. Mai sunt și Mihai Morar, Puric, iar părintele Necula e o instituție în sine. Sunt mulți, răsar ocazional să ne spună că religia e bună (nu spun care, dar sigur nu islamică, hindusă, mozaică, șintoistă), că ne pierdem valorile, că suntem decadenți.
Dan Negru e un om al extremelor. După ce a făcut extrem de mulți bani cu extrem de multă prostie difuzată ca valoare s-a apucat să fie extrem de creștin și extrem de preocupat de valoarea religiosului.
Dan Negru nici măcar nu știe să Google, ca să afle ce a vrut să spună Einstein cu citatul ăla și care era părerea sinceră și profundă a fizicianului despre religie și Dumnezeu. Dar nu te pui cu blondele…
Altfel spus, s-a stins repede scandalul cu profesoara de la Școala Centrală (București) care și-a dus o parte din elevi, anunțând părinții, la unul dintre cele mai bune și profunde filme pentru adolescenți. S-a isterizat cine trebuia să se isterizeze, s-a ignorat cine a vrut să nu se bage și așa se mai adună niște puncte la următoarele alegeri.
Cum o să fie viitorul? Probabil conflictual. Poate chiar bagă Religia la Bac. Oricum, bula „lasă măi, e dreptul lor” strânge bani de privat și Montessori și fantazmează la țara în care vor pleca copiii după 18 ani. Restul se vor adapta la ce spune BOR. Dacă BOR spune că tot ce fac străinii împotriva cancerului HPV-ului, sărăciei, cu drogurile, prostituția și educația e greșit… păi e greșit, doar n-o să ne pierdem busola strămoșească?
4 răspunsuri
Super articolul!
Atât zic: din toată școala generală, doar copiii mei nu merg la ora de religie, fiindcă ne sacrificăm noi părinții să mergem să stăm cu ei, școala neoferind vreo alternativă viabilă la ora „opțională” de religie.
Așa că MUIE BOR, MUIE PSD și MUIE STATULUI ROMÂN.
Cât despre subiect, ce pot spune… mulți, dar proști.
M-am ‘certat’ într-o seară cu un alt părinte…
El: Păi cum să fie bună știința, că mai mereu zice că ups, am greșit, nu era așa, era altfel.
Eu: păi asta înseamnă știință, altfel era religie!
El: deci e proastă știința.
………
Salut, Daca nu deranjez ma strecor si eu aici in discutie…. Multumesc anticipat !!!