Nu poți să citești? Ascultă:
…
O știre recentă, prea puțin mediatizată (dacă mă întrebați pe mine), ne-a anunțat că Lidl a retras de la vânzare un suc în care s-a descoperit o toxină numită „Patulină”. Presa de calitate (Digi, Mediafax, ActiveNews și cred că toate cele care au preluat știrea) n-a avut chef să ne spună și care-i faza cu Patulina.
Jurnaliștii n-au mai avut energie să ofere și informația asta. Așa că am mai dat un Google și am aflat că-i toxică și în cazurile acute poate provoca tot felul de neplăceri: congestii pulmonare, convulsii, probleme gastro. Plus multe altele. Poate n-am eu cele mai bune date, dar sunteți liberă să completați dacă știți mai multe.
În esență, nu-i sănătoasă.
Producătorul sucului, SC Mărul Argintiu, și-a cerut scuze și a cerut retragerea produsului de pe rafturi. Lidl s-a conformat.
Ba mai mult, în mărinimia lor au spus că returnează și cei 9,99 lei (conform prețului dintr-un catalog Lidl) clienților care vin la magazin cu recipientul, nu și cu bonul.
Vă dați seama că treaba asta cu Patulina e destul de nasoală din moment ce te poți duce la Lidl cu o cutie de suc Mărul Argintiu (sortimentul măr&sfeclă) și primești 10 lei. Fără bon.
În general nu poți face nimic fără bon. Excepție când îți dă boală.
Acum, întrebarea mea de consumator (prost și neinformat) e următoarea:
- Dacă am consumat zilnic, timp de X perioadă de timp, suc natural cu Patulină și în timp mediu-lung dezvolt o problemă de sănătate care are legătură cu băutura respectivă, pe cine dau în judecată?
Sau e caz închis în momentul în care primesc banii pe suc?
Oare statul trebuie să intervină și să amendeze astfel de derapaje? Și astfel de modalități de a rezolva problema? „Vă dăm banii înapoi și nu s-a întâmplat nimic, ce mare patulină….”.
Oare Lidl trebuie să-și asume ceva? Știu că nu-i sucul produs de ei, dar l-au vândut pe rafturile lor, promovat în ofertele lor. Ce, dacă vând cărți de colorat Mein Kampf nu-și asumă?
Sunt debusolat.
Cred că-i de la Patulină.
…
P.S. – eu personal n-am consumat sucul respectiv că-s greu de impresionat de „cico-urile” naturale, astea stoarse de măicuțe virgine sub lună plină. În majoritatea timpului prefer apa îmbuteliată, sau „apă de la robinet cu etichetă” cum i se mai spune.
P.S. 2 – mai mult am vrut să ridic problema asumării produselor nocive. Și cine plătește pentru îmbolnăvirea populației.