Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Cui returnezi listerioza luată din hipermarket?

De ceva timp am început să mănânc mai sănătos. Nu-s la regim, că n-am ce să slăbesc (ha, ce comic!), dar am cam exagerat cu brânzeturile și carnea (nu mult, cam 20 și ceva de ani). Se simte pe vene, trăncăne stomacul și cred că mi-a sărit o piuliță de la pancreas.

Așa că am zis să încerc un fel de semi-vegetarianism. Adică multe legume, fructe, pește, ocazional pui și foarte rar (spre deloc) vită și porc. Deja mă simt altfel. Sunt altfel de când îmi amestec dimineața cereale, banane, goji și miere într-o strachină de „lapte” de soia (mai corect spus, zeamă de soia). Râdeți voi, dar sunt oameni care vor să mă scoată la un burger suculent și eu mă așez prețios la masă întrebând dacă au varianta vegetariană.

Unele prietenii nu vor rezista…

Subiectul de astăzi ține de pește. Că-mi place foarte mult. Și cândva se spunea că e sănătos.

Acum aud tot felul de grozăvii. Că-i cianurat, că sunt crescuți cu mizerii, că-i peștele deocheat, că are cununiile legate și multe altele. Deci nici peștele nu mai e bun. Mai ales dacă te uiți peste unele știri. Tocmai ce am dat de unele viralizată pe Facebook (aici și aici). S-a băgat listerioză în somonul afumat de la Carrefour și Auchan. Ofertă? Rămâne de aflat.

Carrefour am înțeles că a făcut rechemare pentru produsele bănuite de nasoală și-mi aduce aminte de momentele când brandurile de mașini recheamă în service anumite mașini pentru că au uitat să le pună frâna, le cade motorul ori explodează scaunul șoferului.

Problema e că listerioza n-o poți scoate din peștele rechemat.

Mai grav e că n-o poți scoate din consumatorul care s-a bucurat la somonul afumat. Bine, probabil cu medicamente scapi de ea (nu știu, cer o opinie avizată), dar cine suportă tratamentul și stresul?

Aici e cea mai gravă problemă: cum procedez dacă am mâncat un produs despre care se spune că-i infestat? Pe cine trag la răspundere dacă bag listerioză-n mine și n-o mai pot duce înapoi la Carrefour/Auchan?

Și hai să spunem că nu mă îmbolnăvesc în curând. Dar listerioza așteaptă și lovește mișelește când îmi e lumea mai dragă. Când primesc premiul Nobel, ori Cerbul de Aur. Cum și cine mă despăgubește? Dacă rămân gravid (n-am asta în plan încă, dar nu se știe) listerioza afectează fătul și provoacă nașteri premature sau avort. E destul de grav. De la un somon afumat.

Se uită Carrefour, Auchan sau Negro 2000 pe camere să vadă cine a luat produsul și îi caută pe interior de nasoală? Nu spun că-i comerciantul de vină, dar dacă-ți asociezi imaginea cu un produs contaminat intri la grămadă în cazanul cu sudălmi.

Și nu mă încălzește la intestin nici amenda dată fabricii.

Norocul meu până acum e că n-am luat listerioza asta (cred… sper…), dar sunt foarte curios cât de mult suferă vinovații. Nici peștii nu mai sunt de încredere. Mai știu băieți care s-au dus la pește, dar n-au venit cu listerioză. Cel mult o mâncărime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.