Are și coronavirusul o parte bună. Da, mor oameni, alții se îmbolnăvesc sau sărăcesc pe fondul impactului economic, dar un astfel de eveniment scoate la lumină cea mai naturală parte a omului.
Lipsa totală de empatie și tact.
Personal nu mai înțeleg nimic. Nu-mi dau seama dacă epidemia asta e atât de puternică. Pur și simplu sunt atâtea informații, din atâtea medii, încât nu-mi dau seama dacă banala gripă omoară mai mulți oameni, dacă un liliac a inventat coronavirusul, dacă treaba-i făcută în laborator, cât e conspirație, cât e hazard biologic.
În punctul ăsta știu sigur că valul de informații e copleșitor și că eu sunt prea prost să mai înțeleg ceva. Știu doar că trebuie să evit aglomerația și să mă spăl pe mâini.
Dar văd.
Văd că oamenii sunt speriați. Că se moare. Că mor mulți, puțini, repede, greu, bătrâni, se moare. Nu mai contează că viteza pe șosele provoacă mai multe victime. Corona pentru mulți e mai periculoasă. În fiecare zi apar noi victime, noi morți, noi zone în carantină.
Cum se raportează unii la problema asta?
Relaxați. Supărător de relaxați.
Am stabilit deja că suntem mult prea bombardați de informații că să mai fim siguri de ceva. Cu toate astea avem „medici licențiați în Google” care știu ei mai bine.
„Afectează doar bătrânii”, mai aud din gurile unora. Da, și? Mă-ta-i tânără? Tac-tu n-are niscaiva probleme de sănătate? Dacă tu ești tânăr vlăstar și plimbi corona ca pe HPV crezi că nu-i afectează pe cei dragi? Și cum de s-a ajuns la lejeritatea asta cinică de a spune „afectează doar bătrânii bolnavi”. Asta arată că, de fapt, nu suntem departe de „afectează doar romii/homosexualii/femeile/bărbații cu UGG”.
Presa e în goană după senzațional și parcă-i mai rău dacă te uiți la știri. Principala sursă de senzațional aleargă după cifre de rating și click-bait-uri penibile.
Oamenii fug din carantină. Sau mint că n-au nimic. Îi doare în cot de ce pot provoca.
Specialiștii sunt, de cele mai multe ori, ignorați. Să-și dea cu părerea despre corona tot felul de chiloțari mondeni. Dacă spun și ceva comic ne-am scos la rating.
S-au anulat deja evenimentele aglomerate.
Și oficialii și-au dat seama (în sfârșit) că metroul bucureștean e o bombă. Ani de zile s-a acceptat sardinarea populației în intervalele 8:30 – 10:00 și 17:30 – 19:00, dar acum s-au găsit să spună „poate companiile regândesc programul angajaților…”. Târziu. Nimeni nu s-a gândit la disconfort ani de zile, la raportul stres-productivitate, la faptul că-n pasajul Piața Unirii 1 – Piața Unirii 2 se merge ca la dușurile naziste în orele de maxim extaz corporatist. Bine c-a dat corona-n empatia umană.
Bine, potențiala asta inițiativă e un caz fericit…
În multe companii teama de corona e ignorată cu sânge rece. Unii angajați se tem pentru sănătatea lor (că așa-s ei, fraieri lipsiți de imunitate dacă nu-și iau doza de Excel pe stomacul gol), dar head-of-leader-at-boss-department-and-șefu-la-acronime nu catadicsește să elibereze oamenii de frica și stresul de a circula zilnic prin medii aglomerate. De ce să-i faci să se simtă relaxați? Un agajat relaxat are idei și asta nu-i bine. Să-i ținem în tensiune până… pleacă. Vor pleca. S-a mai zis, s-a mai scris: mulți oameni demisionează acuzând lipsa de empatie/human management. Nu pleacă toți pentru că n-a crescut salariul, ori pentru că la petrecerea de Crăciun n-a fost mega-fun.
E plină lumea de job-uri, nu trebuie să te stresezi pentru bani de avocado și țoale scumpe. Am întâlnit non-corporatiști fericiți care au uitat gustul de quinoa.
Coronavirusul va scoate la lumină mai multe aspecte ale vieții de zi cu zi: lipsa de empatie, cinismul de business (wow!), latura sinistră a sclavagismului modern cu contract („micționez pe corona, mâine vii la muncă!”), incapacitatea mai multor instituții ș.a.m.d..
Corona poate să fie mortală, poate să fie gonflată, dar înainte de toate e un context senzațional prin care vedem pe ce planetă trăim.
Hai, înapoi la muncă.
Strănută vreun coleg? E deochiat. Muncește și taci. Ți-am pregătit un party vineri pentru tine și colegi. O să fie mega-fun. Avem photo-corner.
3 răspunsuri
Te-ai uitat prea mult la televizor.
Virusul asta nu e nici atat de periculos, nici atat de raspandit pe cat se vehiculeaza.
Uita-te la rata mortalitatii ca sa-ti dai seama cat de periculos e: putin peste 2%.
Ai sanse mai mari sa mori de plictiseala.
3,4% https://twitter.com/WHO/status/1234872254883909642
La scara globala zici?
Imens, wow.