Simt că ne-am concentrat atât de mult atenția (și umorul) pe tânăra generație care-i în stare să-și dea foc (să atârne de balustradă, să înghită capsule de detergent, să se urce pe tren ș.a.m.d.) pentru vizualizări pe internet încât am uitat că și adulții sunt expuși la otravă online.
Postarea de mai jos mi-a reamintit faptul că suntem cu toții loviți de puterea prostiei, direct ori cu mantinela:
Dezinformarea e omniprezentă în viețile noastre. Cred că s-ar putea scrie cărți despre dezinformare (poate s-au scris deja) și despre cum a funcționat ea în istorie. Cele mai la îndemână exemple îmi vin din istorie când vulgul era convins de lideri (politici sau religioși) că vine inamicul (sub formă fizică sau spirituală) și că îi vor distruge. Așa că vulgul trebuia să pună mâna pe arme și să-și dea în cap cu alt vulg speriat de inamici. Totul sub atenta și înalta supraveghere a liderilor.
Dezinformarea a fost aici și când au apărut primele vaccinuri, când oamenii s-au speriat de iluminatul public, de emanciparea femeilor sau de internet.
România modernă are o relație strânsă cu dezinformarea.
Și-a început viața cu dezinformare. De aceea încă ne mai întrebăm dacă „a fost sau n-a fost revoluție”. Să nu mai vorbesc de FNI. Să nu mai vorbesc de manipulări electorale. Să nu mai vorbesc de…
Vedem deja că indiferent de vârstă ești expus la dezinformare și manipulare.
Din păcate trăim între două ciomege care ne lovesc constant în cap până la îndobitocire (eu am remarcat doar două, poate-s mai multe):
- Glorificarea vârstei înaintate – pentru români (dar e valabil și-n alte popoare) vârsta e egală cu înțelepciunea. „Bunicii” sunt încă văzuți ca stâlpi ai inteligenței și din gura unor oameni bătrâni n-ar avea cum să iasă o prostie pentru că trăim într-o (aproape) universală elogiere a senectuții;
- Școala vieții – inițial conceptul ăsta era o glumă (foarte bună) la adresa celor fără educație. Dar cum aceștia sunt foarte mulți „Școala Vieții” (s-au „Școala Vieți” pentru un plus de meta-ironie) a devenit un blazon de grup, o mândrie colectivă. Așa că astăzi slăvim și nivelul de „educație” non-formală, non-instituțională, de după blocuri, de descurcăreală.
Era nevoie de cele de mai sus ca să putem continua cu următoarele.
Acestea fiind zise, într-o epocă în care dezinformarea vine senzațional de ieftin și ușor pe telefon, s-a ajuns și la derapaje mature. Degeaba îi arătăm pe copii cu degetul când și adulții fac prostii.
De aceea cred că este senzațional de util (dar și greu) să înțelegem că trebuie să ne educăm constant. Că nu știm niciodată prea mult și că opinia bazată pe convingeri neverificate e de cele mai multe ori un pariu (uneori cu propria viață). Aroganțe precum „eu știu”, „mi s-a întâmplat mie” sau „am auzit eu” sunt nocive. Excepție făcând persoanele care au studiat ani de zile fenomenul despre care spun că știu. Dar și acolo se pot înșela.
Persoanele în vârstă sunt predispuse la dezinformare online precum sunt adolescenții la provocări periculoase pe Tik-Tok sau Youtube.
Printre noi sunt adulți care înghit pe nemestecate fake-news-uri bombastice, glume exagerate, minciuni conspiraționiste, deliruri mistice, photoshop-uri grosiere. Sunt oameni trecuți de o anumită vârstă care nu înțeleg răutatea digitală și cred că internetul e un spațiu verificat de toate nasoalele, un fel de Eden virtual. Sunt oamenii care comandă produse (de care n-au nevoie) de pe www.chestii-ieftine-la-ofertă-doar-acum-mai-avem-10-bucăți-că-se-vând-repede.ro. Sunt oameni care se uită la teleshopping și cred că fac afacerea vieți cumpărând o „bijuterie veritabilă” redusă la 159 de lei de la 5.999 lei. Cadou, o perie de pantofi!
Ieri am citit că în România, în 2021, încă mai sunt oameni înșelați cu metoda „agenția de modele”. Păi asta se făcea prin anii ’90. Credeam că gata, oamenii nu mai visează să ajungă „modele” pentru că le-a zis cineva pe stradă că „au față”. Dar nu. Încă se fac bani buni din nerozie.
Oamenii aceștia există printre noi, au internet, au bani pe mână, capacitatea de a vota (ooo, glorie ție votule!) și dacă nu sunt naivi sunt înrăiți de frustrările acumulate. Sau ambele.
Adultul (±60 ani) crescut fără tehnologia zilelor noastre e predispus la greșeli online așa cum eu sunt mai mult ca sigur pe lângă limbajul și ritualurile de Tik-Tok ale copiilor de 10-14 ani. Decalajul există.
Și acum trecem la următorul punct.
Postarea lui Dragoș Bucur:
Apoi Dragoș Bucur a revenit (câteva sudălmi mai târziu) și a spus că-i liberă exprimare să spui ce crezi:
Este liberă exprimare, dar și exprimarea liberă are urmări. Nu-s de acord cu blocarea lui Bucur de pe Facebook (am înțeles că mulți au sărit să-i dea report). Cancel culture-ul n-o să ajute cu nimic situația (ba chiar o să înrăiască).
E foarte greu să dezbați libertatea de exprimare, mai ales în contextul în care niște vieți sunt în joc. Până la urmă și Hitler a făcut apel la libera exprimare când și-a spus oful într-o berărie. Ori pe un stadion.
Cred că-i mai bine să-l lăsăm pe Karl Popper să ne explice cum stă treaba cu tolerarea intoleranților pentru că de aici putem extrage și esența libertății de exprimare (sau „libertăți de exprimare” pentru meta-ironie):
Acestea fiind zise, Dragoș Bucur e liber să facă și să spună ce vrea. Asta nu înseamnă că alții n-au libertatea să îi spună că greșește (unii fiind chiar medici). Bucur se poate leza în libertatea de exprimare, dar e libertatea lui să se simtă lezat, așa cum e libertatea oamenilor să se simtă influențați de spusele lui, să nu se mai protejeze de Covid și să se îmbolnăvească (ori să moară).
Putem să ne batem în libertăți până nu mai putem.
Să porți mască se știe deja că nu e 100% eficient, dar e și o conduită care ține de respectul față de turmă. E vorba de respect. Nu, nu-mi pasă că te cunoști sănătos, că ai mâncat cătină, că stăteai desculț în copilărie. Și vaccinul nu e obligatoriu.
Bucur a știut c-o să lezeze cu postarea lui, e prea deștept să nu știe că ațâță. Și e prea actor să nu vrea asta din când în când.
Revenind la incipitul textului, e bine să-ți audă părinții niște Holograf, dar să nu-ți asculte de Bittman. E ok să vadă „Polițist, adjectiv”, dar să nu soarbă din priviri tot ce spune Bucur. Fiecare cu aia a mamei lui, nu?
Cum învățăm copiii să judece o informație trebuie să-i învățăm pe părinți să judece o non-informație. Nu le scoți România TV din televizor, ci le explici unde-i buba.
„Bonea, ce te împuternicește pe tine să-ți dai cu părerea?” Foarte bună întrebarea. Sunt jurnalist convertit la publicitar. Știu cum arată dezinformarea. Dacă mai dădeam și la teologie, cum visa bunica, astăzi eram invincibil.
11 răspunsuri
https://preview.redd.it/qlwx5d7fmtg61.jpg?width=960&crop=smart&auto=webp&s=bd8b178ca20b6e5759906cfd581ce689edf3d06e
Corect.
Am citit un articol cu legatura dintre miscarea antivaccinista si efectul dunning-kruger. Chiar astazi. A venit la fix articolul tau.
Domnul cu acel comentariu pe FB, Șerban Alexandrescu, o fi ascultat BUG Mafia? Văzându-l atât de pornit pe ”fizic”, am aruncat un ochi pe peretele lui. La cum se prezintă pe latura de carcasă, omul și-o fură grav de la orice are peste 14 ani. Ce era cu BUG? Versul ăla – ”e posibil s-o dai dar e probabil s-o iei”. La Șerban nu e probabil, e fucking sigur.
Asta cu „purtatul măștii e 100% eficient” nu e deloc așa. Că dacă ar fi fost, OMS-ul ar fi recomandat asta încă de la inceputul pandemiei. Ba chiar au spus că poate fi contraproductiv. Și sunt studii făcute la nu știu ce universitate care demonstrează că te poți infecta fără nici o problemă chiar și purtând masca. Iar legat de prima postare, borăsc când văd cum schimonosesc unii limba română. Ne punem mâinile în cap când vedem cum scriu analfabeții pe internet, dar la ăștilalți nu avem nicio reacție.
Omul a zis ca nu e 100% eficient lmao
Georgică, tu chiar eshti dus rău cu pluta !:
Sub aparența și la adăpostul unei „logorei verbale” cretine și maniPULAtoare … ridici „la fileu” niște probleme , stringente de altfel pt. cei care trăim în Ro și nu numai … le „treci în revistă” rapid, cu nonșalanță si (ceea ce mi se pare f. grav !!!) ” la mishto” (în acceptul tău cretin !), fără să ai bunul-simț de a trage/evidenția nishte Concluzii sau Păreri emise de cerebelul tău …. (vezi Doamne .. tu eshti imparțial !??🤔😛)…..
……….
Sții ceva: Vezi-ți lungul nasului Boule și Să-ți fie rușine idiotule!!!!!!
Lumea nu a început și nu se va termina cu tine Prostul lumii !!!
Pies: … și mai bagă-ți undeva Ego-ul ăla care te roade peste tot și-ți „acoperă” orice tentativă de rațiune și gândire (relativ ) obiective și libere de orice constrângeri !!!!!!!!
Chiar ți-ai dovedit aici plenar Prostia….. camuflată în așa-zise texte și „ziceri” fals prețioase …. nici tu nu le crezi boule !!
Sfatul meu pt. Tine , dincolo de ce am spus mai sus ..:
„DUBITO …….. (completează tu mai departe 😑)
*grabs popcorn*
please, tell us more!
…. Ăsta-i exemplul clasic și relevant de ohm care vorbește mult dar … nu spune practic nimic !!!! …. Mai ai tupeul să-i comentezi pe alții „istețule” ?? .. fie ei politicieni sau oameni de rând ????? 🤬🤬🤬🤬🤬🤬
Du-te învârtindu-te !!!!!
Niste cretini!!!
Karl Popper mânca borș, Dolfi o ajuns să căsăpească milioane și să provoace un mondial fiindcă vestul, nu că i-a oferit liberatatea de expresie, ci l-o sprijint, inclusiv c-o căruță de bănet, că mai târziu au realizat că nebunul e mai nebun decât au crezut ei, aia-i altă poveste.
Cât despre actorul-ciorbagiu, dac-ai ajuns să-ți zici „Nu mă vaccinez că ui’ actorul ce-o scris, dă-i încolo de virusologi!” ești egalul ăluia din Secretul lui Nemesis, convins că poate zbura.
Invers, de mâine nu mai halesc pe Bucur și Morgenstern fiindcă a scris un virusolog că sunt de căcat?!