Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Ciclistul de parc, acest Armstrong multi-testicular

Îmi place să merg cu bicicleta. Rectific. Ador să merg cu bicicleta. Aș pedala și-n somn. Unii visează la mașini sport și autobahn-uri, eu îmi doresc o bicicletă mai performantă și autostrăzi pentru bicicliști. Un petec de asfalt de 2-3 metri lățime între București și Cluj/Timișoara.

Și-mi place să văd că și-n București s-a umplut de bicicliști. Ba chiar sunt situații când ne adunăm vreo 10 la semafor și e „trafic”. Chiar mă întreb cât mai durează până apare primul ciclist care claxonează când se pune verde. „Hai boss, dăm și noi la pedale?”.

Cu toate astea, sunt două lucruri care nu-mi plac deloc la cicliștii de oraș. Și nu, trecutul pe roșu nu se află pe listă din simplul motiv că mulți știu să se strecoare. Nu-ți permiți să greșești călare pe 13 kg de fier. Dacă șoferul ar circula cu 60-70 km/h, nu cu 100 km/h prin oraș, nu ar exista nici un risc când ciupești semaforul. Dacă n-ar forța galbenul și ar da semnal din timp. Dacă… „Da Bonea, dar nu-i frumos și nu-i corect!”.  Aștept o legislație pentru bicicliști, la pachet cu infrastructura adecvată și cu amendarea mai drastică a șoferilor nepoliticoși/nervoși. Hei, traficul din București e o junglă. Ne adaptăm.

Revenind. Ce nu-mi place la bicicliști.

Că unii-s precum taximetriștii. Se apără indiferent de situație. Ați remarcat? Ați văzut vreodată vreun accident sau întâmplare în care să fie implicat vreun biciclist și să fie vina lui? În câteva situații am remarcat cum alții au pactat cu el pe considerentul „dar și noi prin câte am trecut”. E frustrant să pedalezi prin oraș, mai ales în cocina asta (în perioada verii miroase ca una), dar în fața unui accident trebuie să rămânem calmi și să lăsăm organele să-și facă treaba și să decidă cine-i vinovat. Dar da, și eu mă enervez și azi îmi venea să-i sparg telefonul unei cretine care a semnalizat dreapta când a-nceput să vireze. Lângă mine. Vorbea la telefon. Csf? Ncsf.

A doua categorie de bicicliști e și cea mai enervantă. Sunt chiar nemernici în adevăratul sens al cuvântului. Eu nu prea merg prin parcuri. E aglomerat, trebuie să feresc lumea și nu mi-am cumpărat bicicletă de șosea ca să mă dau pe alei. Alții nu văd așa.

Dacă mergi prin IOR (parcul Titan) după ora 18, când e plin de oameni, o să vezi inevitabil ciclistul de Turul Franței. Pe cursieră sau MTB, trage tare și pedalează ca disperatul. Face slalom printre copii, ferește milimetric bătrânii și se enervează când stă după alți bicicliști care au ieșit să se plimbe, nu să scoată „timp”. Ieri, pe la vreo 10 seara (noaptea?), unul pe MTB fără lumini sau ceva reflectorizant, era să mă izbească de două ori. Tot el era nervos. Acum, nu cred că-i ceva rău să-mi doresc să-l văd în lac, copac sau în mașinuța aia de golf pe care o folosesc comunitarii pentru „patrulare”. Dacă tu credeai că meseria ta n-are relevanță află că-n IOR sunt niște bătrâni burtoși într-o mașinuță de golf care nu fac nimic.

Culmea a fost să-l văd pe un tip, prin Herăstrău, echipat complect de Turul Franței. Avea o bijuterie de cursieră, tot harnașamentul pe el, aplecat pe coarne se chinuia să ferească pici și mămici. Uite un ciclist care și-a ratat cariera, neștiind că-s șosele care-l așteaptă. Un Armstrong condamnat să pedaleze cu 5 km/h și să depășească triciclete.

Acestea fiind zise, dacă-ți place să pedalezi cu viteză și vrei aer curat să știi că-s zeci de locuri pe unde-i  poți „da tare”. Fără să te-ncurce ăștia de merg în parc pentru a… merge.

Boule. Pardon, nu m-am putut abține.

 

5 răspunsuri

  1. Merg aproape in fiecare seara in IOR, il scot pe bebe la plimbare, momentan in carucior. Cel mai distractiv este ca au inceput sa se loveasca intre ei, din graba, unul mai grabit ca altul. In fiecare seara in IOR ma simt ca pe autostrada, flasuri din spate, claxoane… ceva de vis. Probabil intr-o seara o sa fac un pic de abuz de 112: Art. 161. – (1) Se interzice conducatorilor de biciclete sau de mopede: k) sa circule pe aleile din parcuri sau din gradini publice, cu exceptia cazurilor cand nu stanjenesc circulatia pietonilor; via http://www.dirtbike.ro/forum-biciclete/discutii-diverse/4-discutii-diverse/4215-cod-rutier-pentru-biciclisti/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.