M-am sucit.
Dacă am promovat vreodată conceptul de a da block pe social-media celor care nu gândesc ca voi să știți că am greșit. M-am lăsat pradă unor emoții de moment, probabil enervat de ceva/cineva, dar cu mintea de acum (sper eu mai luminată) îmi dau seama că a mai proastă soluție pe termen mediu și lung e să blochezi oamenii care nu văd lumea prin ochii tăi.
M-am gândit la toate astea după ce am văzut postarea de mai jos:
Pentru mine propunerea celor dela Armadda este o dovadă de reacție impulsivă. Și o idee proastă care îmi doresc să nu prindă niciodată pentru că n-are cum să aducă un bine oamenilor (și într-un final o să ducă și la implozia comunității din motive mai jos menționate).
Exemplu personal.
Fiind slobod la gură în mediul virtual mi-am atras și eu numeroase antipatii. Din păcate n-am reacționat bine și mi-am umplut lista de persoane blocate cu zeci (sute?) de oameni de a căror existență e mai mult decât sănătos să știu. Am șters din universul meu virtual o armată de feministe radicale și acum trăiesc viața social-media doar printre feministe cumpătate în discurs, ignorând total faptul că undeva în meandrele online-ului sunt femei care scriu negru pe alb că bărbații trebuie/merită să moară. Înainte să le blochez mi-am salvat câteva comentarii absolut tulburătoare în care femei (multe adolescente) cereau moartea bărbaților pentru simplul motiv că se trag din stră-stră-stră-…-străbunici abuzatori – cam toți ne tragem din bărbați care au dat cel puțin o palmă unei femei – și pentru că unele dintre ele au fost traumatizate de unii bărbați din viața lor, aș adăuga eu. Astăzi nu mai știu nimic despre acele femei și mă înspăimântă faptul că ele sunt undeva, în bula lor de validare, întărind convingerile radicale precum o coajă.
La fel am procedat și cu rasiști, homofobi sau antisemiți. În loc să am răbdare să înțeleg de unde li se trage ura (și eventual să duc o lungă luptă de convingere) am preferat să îi blochez și să uit de existența lor. De parcă ei au dispărut cu totul, împreună cu ura lor.
Nimic mai naiv.
Revenind la inițiativa paginii de Facebook de mai sus.
Ce-și propune ea? Să facă „justiție online”. Să închidă gura proștilor. Anti-vacciniști, cei care nu cred în Covid, PSD-iști (zic eu, că doar pare bula aia) și ce altceva mai consideră creatorul paginii ca fiind dovadă de prostie. Pagina nu vine cu un manual de utilizare, nu ne anunță cu subiect și predicat care sunt țintele. Se supune într-un forum la comentarii ce este prostie și ce nu, bula votează (cel mai probabil în acord cu majoritatea și punctul de vedere al liderului) și apoi trece la acțiune.
Dar sunt două probleme majore.
- Ce definim ca prostie?
Sunt oamenii proști pentru că vor, ori pentru că au fost aduși în punctul ăla? Este omul responsabil pentru credințele sale?
Și când terminăm de mazilit prostiile „evidente” ce urmează? Cum se poziționează membrii unei astfel de comunități în probleme mai subtile (asta dacă presupunem că prostia antivaxxerilor este atât de „clară”)? Cum vor reacționa justițiarii blocării pe social-media la probleme care țin de avort, consum de droguri, ori pedeapsa capitală? Dar drepturile comunității LGBTQ+? Ori dreptul la liberă exprimare privind aspecte pe care alții le consideră blasfemii? Este colectarea de date făcută de Facebook o prostie? Cancelăm Facebook?
S-a stabilit o direcție? O doctrină? O viziune?
2. De ce să cancelăm?
Pe cine vor primii revoluționari să canceleze? În primul rând pe Șoșoacă. Apoi pe Cîțu, fețele bisericești și „ăla de la aur care vrea suspendarea președintelui” (calitatea unor revoluționari online se vede prin simplul fapt că nici măcar nu știu cum se numesc persoanele care merită cancelate).
Dacă o lași pe Șoșoacă fără Facebook nu îi schimbi mentalitatea. Ba mai mult, îi sufli în pânze și îi validezi discursul în fața audienței ei. Poate mai câștigă și câțiva adepți din moment ce „biata femeie e așa hăituită de ăia de pe Facebook”. De ce ai face asta? De ce ai vrea s-o transformi pe Șoșoacă în victimă? Ori pe Cîțu? Ori pe „ăla de la aur care vrea suspendarea președintelui”?
Cea mai inteligentă măsură când nu mai vrei prostie și dezinformare e să informezi. Să-i lași pe liderii problemei tale să urle și să te duci la sursa țipetelor și receptorii confuzi.
Îmi place cum internetul a găsit soluția în butonul de block, dar același internet e inapt în a explica unei bătrâne de ce vaccinul e bun. Sunt ferm convins că printre justițiarii de Facebook sunt câte unii care au conspiraționiști în familie, dar n-au curaj/răbdare să se certe cu mami/tati/buni așa că refulează în online unde închid gura celor care „le-au prostit” rudele. Revin la dilema de mai sus: era terenul fertil pentru însămânțat prostie?
Și apoi intervine problema mult mai dură: oamenii nu trăiesc pentru și pe Facebook. Migrează pe alte platforme. Unele pe care revoluționarii de Facebook nu stau (că nu-i frumix, e nașpa, se enervează când văd ce se pune pe acolo). Pe Twitter-ul românesc cam bate vântul și acolo-i plin de conspirații. Iar în bule izolate se formează o masă critică de care justițiarul se lovește apoi la urne și se întreabă „dar ăștia de unde au apărut? Că eu credeam că am reușit să-i cancelez din viață din moment ce le-am închis contul de Facebook?”
Nu cred că e nevoie de mai multe cuvinte ca să subliniez nerozia (și aroganța) unui astfel de demers.
Mergeți pe drumul lung și anevoios. Vorbiți cu oamenii care au altfel de păreri și încercați să înțelegeți de ce gândesc altfel. Poate că problema nici măcar nu e la ei. Poate e chiar la tine, justițiarule. Poate ai contribuit la tot răul împotriva căruia „lupți” din click. Nu știu… poate ai făcut un rău mai mic cândva…
Nici nu trebuie să mai menționez că urmărind paginile de Facebook ale unora dintre cei care s-au înscris pe pagina de mai sus în rol de eroi îmi dau seama că și ei merită cancelați. Unii dintre ei sunt analfabeți (scriu prost, scriu rău) și se vede că fac virtual signalling pentru că știu că e frumix să te asociez cu cei care urăsc „proștii”.
Cred că cel mai inteligent lucru pentru creatorul paginii Armadda e să pună lacăt demersului și să meargă pe drumul celor care caută soluții bune. Pentru că soluția bună impusă cu forța nu e o soluție.
8 răspunsuri
dacă n-ar avea efectul de a încetini oamenii să se vaccineze, ar fi doar niște voci pe internet pe care puțini le-ar lua în seamă. acest cont face, excepție descrierea dură și insultătoare, doar ce alte grupuri o fac, o altă grupare pe un scop. unii sunt pro alții contra, unii doar observă, alții se implic chiar și într-o glumă sau nu, întreținând conversația. unii au fost convertiți la aceste conspirații fără a mai fi putut fi convinși de altceva, mai mult își expun public propriile convingeri, împiedicând astfel cursul vaccinării și așa slab informativ cum a fost și este.
Hum. În Norvegia (cunosc binișor societatea / cultura de-acolo), educația s-a făcut cu forța.
Nu e comparabilă cu povestea ta cu grupul, dar totuși…
Acum fro’ 50 de ani, lumea mai arunca gunoaie pe jos și mai claxona în oraș. Au început să-i educe cu forța (amenzi usturătoare, fără excepție – ca la teoria ferestrelor sparte).
Azi, nu se aude niciun claxon, nu există niciun gunoi pe jos.Și nu de frica amenzii… Copii și nepoții ălora de-au fost educați cu forța nici nu concep să arunce gunoi pe stradă, că n-au văzut pe nimeni în viața lor făcând așa ceva și cum să arunci gunoaie pe stradă?
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Nu mă pricep la fakebook, social media și n-aș vrea să-mi dau cu părerea, dar presupun că e cumva similar cu:
În sectorul meu au fost lipite pe toate străzile afișe cu „Nu Vă Vaccinați, Pocăiți-vă” -> Ce pot să fac eu ca cetățean? Dau report la primar sau cep fac? Că mă deranjează.
Caut pe cine-a pus afișu’ și discut cu omu’? =))) și dacă nu se poate discuta cu omu, că urlă și zbiară?
Primăria ar trebui să amendeze oamenii care scriu pe pereți. Dar și eu sunt adeptul filosofiei cu amenzi.
P.S. – cum e pă Norvegia? Mai stai?
Nu stau, nu mă mut din țară. Dar am mai multe rude/colegi/foști colegi pe-acolo etc – merg destul de des – chiar și anul ăsta de sărbători am planificat ceva….
Ca nivel de educație / civilizație, nici nu poți visa la ceva mai bun.
Dar e frig și deja sunt bătrân să-mi mai schimb mentalități, iar copiii, dă-i încolo, să se descurce singuri cu plecatu’ sau schimbatul de afișe pe străzi 🙂
Sunt curios, cum stai tu de vorbă cu dacopații, ăia care cred în Ocultă, Noua Ordine Mondială, reptilieni, zvârcolagi etc…? Ei sunt foarte convinși că ce cred e adevărat și nu prea ai cum să le schimbi părerea. Am un unchi care de fiecare dată când e vorba de politică o scoate pe aia cu oculta: „Eu știam de mult de treaba asta, dar nu credeam că o să se întâmple așa de repede. ” Și am încercat exact ce spui tu: să vorbesc cu el, să încerc să-l înțeleg, dar omul e prăjit. Cu astfel de tâmpiți nu prea ai ce discuta. Deci mi se pare un pic cam naiv ce sugerezi tu.
Nici nu trebuie să-i schimbi părerea dacă nu poți. Dar măcar ai habar de existența lui. E mai bine decât să uiți că el există și apoi să te declari surprins.
Daca inchizi cu forta gura unor oameni, asa cum or fi ei – prosti, analfabeti, PSD-isti, anti-vaccinisti, etc-fobi, nu faci altceva decat sa creezi o bomba cu ceas. Iar in cazul in care unii din ei sunt persoane publice „de mare anvergura”, si ii cancel-ezi, de fapt, tot ce faci e sa-i martirizezi. „I-au inchis gura pentru ca spunea natiei niste adevaruri!!!”
Problema este ca multi dintre acesti oameni (cancel-abilii) sunt foarte irationali, si e greu sa discuti cu ei, dar nu imposibil. Si mai e o problema… Noi, cei carora ne place sa credem ca nu suntem ca „ei”, de multe ori avem o atitudine superioara, aroganta („stim NOI cum stau lucrurile, prostilor!”) cand incercam sa vorbim cu oamenii astia, si din start se formeaza un blocaj de nedepasit intre cele doua cuvantatoare (mai mult sau mai putin cuvantatoare).
Adica, tu ai mai vrea sa auzi ce are de spus unu’ care, mai pe fata, mai voalat, te face imbecil? We’ve found ourselves in quite a pickle, my friend.
Bun articol.