Numele meu este anxietate și am George Bonea.

  Am stat pe TikTok

La noi în casă TikTok-ul vine cu țârâita. Nu știu dacă-i tot din cauza lui Nicușor Dan, poate schimbă și țevile de TikTok, nu doar alea de apă. Dacă era doamna Firea aveam TikTok la orice oră, ba chiar și un Festival al Păsării TikTok, plus un oraș decorat frumos cu ocazia zilei de naștere a aplicației. 

Doar femeia are TikTok pe telefon, că-i trebuie la muncă, să vadă trenduri, challenge-uri, chestii. Eu m-am împăcat cu gândul că nu trebuie să le știu pe toate așa că nu m-am obosit să mai învăț și TikTok. Știu destule limbi străine: mIRC, hi5, MySpace, Facebook, Instagram, Twitter. Cel mult mă apuc să învăț Substack.

Aseară am rugat femeia să-mi dea și mie niște TikTok, să mai văd și eu ce e pe acolo. Mai ales că știu că ea-și ține TikTok-ul nealterat, să-i fie algoritmul cât mai de țară. Bine, am văzut cam mult conținut cu bebeluși, dar n-am zis nimic. 

Eu mai știu nițel TikTok pentru că-mi trimite periodic un prieten ce mai postează Claudiu Dumea. Îmi place omul, mă uit la un clip, râd, îmi văd de viață. 

Aseară m-a luat valul. Și vorba aia, eu sunt om mare, dar un copil?

Primele clipuri au fost ok. Niște chestii de fashion, niște vedete, influencerițe, make up, lip sync-uri pe care nu le-am găsit atât de amuzant (dar sunt probabil glume pe care le înțeleg utilizatorii activi). Am aflat dintr-un video că poți curăța bateria chiuvetei cu hârtie de copt. Șterge urmele de pe ea. Interesant.

Apoi mi s-a deschis, pe nepregătite, lumea live-urilor. E, acolo distracție.

Mulți adolescenți LGBTQ+ care nu făceau ceva în mod particular, doar vorbeau celor care îi urmăreau. Am înțeles că TikTok e un spațiu safe pentru ei. Interesant, merită documentat motivul.

Apoi am dat de un bărbat care ar putea trece ușor drept „cocalar” și care era urmărit de peste 3.000 de oameni! Depășea cu mult orice altceva văzusem până atunci. Nu făcea nimic, era într-o conversație privată cu un amic și iubita acestuia. La care se uitau 3.000 de oameni. Discutau despre altă femeie și s-a concluzionat că „nu e proastă, face pe proasta, dar nimeni nu e prost cu ceas de 50.000 la mână”. Apoi a zis că vrea să plece să se joace și eu am crezut că 1. Închide; ori 2. Se va filma jucând ceva pe laptop/consolă. De fapt, s-a apucat să joace ceva duet/battle (nu știu terminologia). 

În dreapta bărbatului a apărut o tânără îmbrăcată sumar. Se cunoșteau prin ceva prietenă comună. De când a apărut tânăra în „duel/duet” bărbatul a început să manifeste verbal sentimente de copulare, vizibil „întărâtat” de ceea ce vedea. Femeia a zâmbit modestă la fiecare „ce ți-aș face”, „ești fabrică de sculat pula”, iar în momentul în care el a spus „te-aș viola, mă crezi?!”, ea s-a arătat îngrijorată de faptul că el ar putea să facă pușcărie pentru gestul ăsta, el calmând spiritele spunând că e dispus să facă „6-7 luni” ca s-o violeze și să-i arate „o noapte”. Au râs, și-au zâmbit, au cerut „tap-tap” de la fani. El a câștigat bătălia, ajungând primul la 5.000 (de tap-tap-uri?). Provocarea a fost ca ea să facă genuflexiuni în fața camerei. Le-a făcut (corect), doar că filmată din profil (nu se vedea decolteul). Așa că el a cerut o rejucare a duelului, cu mențiunea că vrea genuflexiuni filmate din față (să-i vadă bustul). Am schimbat live-ul, dar îmi imaginez că fata a făcut sport toată seara, din toate unghiurile.

O aplicație bună pentru cei care vor să facă sport. 

Am ajuns apoi la niște vrăjitoare care dădeau în cărți pentru bani. Dar nu bani-bani, ci bani transformați (ca la exchange) în trandafiri, fluturi șamd. Practic, tu bagi bani în TikTok și tranzacționezi cu un simbol aferent unei sume de bani. 2 lei = 1 trandafir. Tânăra vrăjitoare a spus că dă în cărți pentru oricine, cu mențiunea să plătească X trandafiri pentru a câta carte vrea să fie citită. O femeie a plătit 10 trandafiri = a 10a carte. S-au spus niște generalități, despre o suferință în iubire, o trauma, un trecut îndurerat etc. Un fel de Neti Sandu, dar cu mai mult aur pe ea și cu mai mult chef de vorbă. Dar aceleași nimicuri valabile pentru oricine. Vrăjitoare și-a dat numărul de telefon insistând să fie contactată în privat de cea care a oferit 10 trandafiri. „Mai sunt multe de discutat”.

Mai departe.

Oana Zăvoranu urla la unii. Alexandra Stan dansa. Andreea Mantea vorbea despre cremele pe care le folosește. O femeie trans era înjurată la foc automat de un bărbat heterosexual (am dedus) într-un duel. Înjurăturile implicau acte homosexual pentru dez-homosexualizarea persoanei trans. 

O femeie cu o situație materială precară cânta o melodie de jale la camera. O altă femeie mânca și plescăia foarte tare în apropierea camerei. O alta își sorbea mâncarea.

Altă femeie vorbea fără sens despre specii și rase (și cum amestecul lor poate duce la distrugerea tuturor).

Un alt duel, între două femei care nu se știau. Una a cerut celeilalte să-și arate fundul la cameră dacă pierde. Cealaltă a acceptat (ușor stânjenită, dar și măgulită). N-am stat până la final, dar cea care a cerut să vadă fesieri îi tot spunea celeilalte că e „bună”.

Iar Oana Zăvoranu cu vreo 3 bărbați într-un ghelai din care nu se înțelegea nimic (unii cred că erau străini).

O altă vrăjitoare care cerea bani pentru ghicitul în cărți. 

Unii făceau live cu hainele din magazin. Le vindeau live, ca la licitație. Gucci, Armani, doar „de firmă” și „de colecție”. Mi-am amintit de lucrarea de disertație în care am documentat (și) percepția celor mai săraci despre produsele de lux. Practic, mi-am revăzut parte din cercetare.

Alți tineri care vorbeau cu cei din chat și spuneau chestii pe care probabil le știau doar ei. Un bărbat cu musculature foarte bine definită își salute prietenii de la chat.

O poză cu un bărbat și muzică pe fundal.

O femeie care se uita la televizor.

Cam atât am rezistat. Vreo 30-40 de minute. Toți cei menționați mai sus aveau peste 100 de spectatori (doar una dintre vrăjitoare avea 50). Lider, de departe, primul menționat. 

N-am văzut ceva senzațional de amuzant. Nici nu m-a relaxat, dar a fost interesant, o lume pe care o să vreau s-o mai descopăr și cu alte ocazii. 

Am păstrat două comentarii postate de spectatorii unora de mai sus. Mi s-au părut…

Știu, unii îmi veți spune că nu are femeia TikTok-ul bine triat. Eu mă bucur. Mi s-a luat de atâta bulă bună, curată și triată pe Facebook. Hai să vedem și realitatea. Dacă ți-ai făcut TikTok-ul după chip… îți doresc fise plăcute.

4 răspunsuri

  1. Am și eu fost oleacă pe tiktok…3 zile. Am Facebook, am Instagram, am multe abonamente pe YouTube, am și pă ăsta George Bo…Bo…aaah, Bonea, ăsta e, George Bonea, dar e bun.
    Scuză-mă, dar tip-top mini top (tiktok), nu sunt „legend”, dar pentru mine e o prostie, 79,7% căcaturi )banned me daca vrei).
    Am și „prieteni” care îmi dau in 3-5 ori pe zi, pe mesenger, pe watsap, si pe pizda lui mă-sa și-mi zice: „măh, uită-te, te piși pe tine de râs” altru „ți-am trimis asta pe messager” altru „băăăh, nu ai cont pe tiktok !? Tu mai ai cărți !? Ești fraier, plm” . Asta ultima mi-a rupt inima. Oare, dacă îmi rupt timp cu o carte, sunt fraier? Dacă nu am tiktok, sunt prost?
    Ajută-mă, George Bo..Botn…aaaahh, Bonea, George Bonea!

  2. Oamenii modelează algoritmul, nu invers.

    Lucrez la un agregator de linkuri (gen cum era Stumble Upon, dacă ai prins) – l-am dat la un fel de beta test, la fro 20 de oameni, să bage în el, să dea like și dislike. Într-o săptămână a ajuns „vai morții lui”, numai cu filmulețe „funny” de pe tiktok, 9gag, deși eu îl modelasem inițial către știință, artă, cutare.

    1. Poftim Libertanianism, tik tok 😂

      Trebuie moderatori, AI sau umani.

      Aceeași tendință am observat-o și pe situl de documentare. Eu bag științe, univers, nutriție… Mi se cer zilnic extraterești, religii, conspirații, crime….

      1. Deși satisfacția citirii unei cărți este incomensurabilă față de vizionarea unui filmuleț funny, filmulețul funny livrează dopamina instant, chiar dacă într-o cantitate infimă. Efort minim. Low hanging fruit. Creierul va culege întâi tot zahărul, toate fructele la care poate ajunge și abia dup-aia depune efort să suie în copaci după alea cu-adevărat bune.

        https://www.youtube.com/watch?v=arj7oStGLkU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.