Endodontia microscopica sau altfel spus tratamentul de canal, cu ajutorul microscopului inseamna o abordare stomatologica ce salveaza dintii pacientului. Acum este posibila rezolvarea cazurilor tot mai complexe si dificile, cu masuri minim invazive pentru ca succesul unui astfel de tratament il ajuta pe pacient sa evite, spre exemplu, o operatie complexa precum rezectia apicala sau extractia dintelui.
De ce se ajunge aici? Pacientul care are nevoie de tratament de canal are un dinte a carui pulpa dentara, adica nervul, este inflamat sau infectat deja. Cu alte cuvinte, interiorul dintelui va fi curatat, inlaturand riscul de complicatii. Totul pleaca de la caria dentara netratata la timp, ce se extinde si astfel degradeaza dintele si implicit nervul acestuia.
Importanta tratamentului pe canal
Tratamentul pe canal poate salva dintii de la extractie. Din punct de vedere al complicatiilor ce pot sa apara vorbim despre inflamatii sau infectii ce se extind pana la varful radacinii dintelui. In acest fel, dintele in cauza va fi total compromis si cu sanse mai putine de a mai ramane pe arcada. Riscul este de pierdere a dintelui si ulterior de nevoia de implant dentar. In mod evident, pana si costurile sunt mai echitabile in cazul tratamentului pe canal, comparativ cu o operatie chirurgicala, o rezectie apicala – daca este indicata – sau cu un implant, daca se ajunge in cele din urma la extractie.
In plus, fata de abordarea clasica de tratament pe canal, acum tehnologia moderna si avansata presupune posibilitatea de a lucra la microscop. Astfel, medicul poate lucra mai eficient si mai precis; acesta are o vizibilitate mai buna in efectuarea tratamentului pe canal, o mai buna magnificatie si iluminare a imaginii canalelor. Pot exista fisuri greu observabile in radacina sau in coroana dintelui, pot exista intrumente fracturate sau perforatii care pot compromite prognosticul pe termen lung al dintelui, astfel incat folosirea microscopului este de importanta majora pentru a obtine un tratament de o buna calitate.
Ingrijirea unui dinte dupa tratamentul pe canal
Intreaga procedura de curatare a dintelui, deci tratamentul pe canal, va fi realizat dupa aplicarea anesteziei locale. Pacientul nu resimte durere. Dupa incheierea acestui tratament, caria curata, peretii dintelui refacuti cu o coroana, dintele este din nou perfect functional. Este posibil ca medicul stomatolog sa recomande pacientului o atentie speciala dupa restaurarea dintelui, pentru ca exista riscul de fractura.
Servicii de endodontie microscopica Cluj sunt disponibile la MB Dental. Pacientii care necesita acest tip de tratament pot apela la cea mai mare echipa de medici stomatologi specializati in endodontie din Cluj Napoca la clinica stomatologica MB Dental. Detalii sunt regasite in cadrul paginii oficiale, dar si pe blog.