Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Oracolul Online – 10 – Alex Doppelgänger

Pe Alex Doppelgänger îl citesc din prima zi când a apărut în lista mea de prieteni. Ne-am cunoscut o singură dată, la marșul pentru Colectiv. Nu prea am vorbit prea multe atunci, dar dacă-l urmăriți pe Facebook și pe blog o să vreți să beți foarte multe beri cu enciclopedia asta umană.

L-am deranjat cu o serie de întrebări pentru Oracolul Online și vă încurajez să-l citiți, să-i cumpărați cartea și să mergeți la concertele trupei în care activează.

  1. Domnule Alex Bogdan, îți vorbesc condescendent la primele întrebări ca să subliniez faptul că ești deștept. Apoi ne tutuim, da? Bun. Mai exact, cât de deștept ești? Ai făcut vreun test d-ăla de IQ de pe net? Sau ești prea deștept ca să faci o prostie d-asta?
Aș putea să îți dau o nebunie d-aia profundă ca răspuns, un „știu că nu știu nimic”. Am făcut la un moment dat un test d-ăla IQ la psihologul liceului, acum câțiva ani, și mi-a dat un rezultat destul de satisfăcător pentru ego-ul meu. Nu fac teste IQ de pe net că au E-uri și nu nici nu știu pe unde au umblat și dacă-s sterilizate. Cine știe cum mă îmbolnăvesc de Dunning-Kruger? Cred că-s destul de deștept încât să îmi duc viața de zi cu zi, fără să pic în plasa păcălelilor evidente de genul „hurr-durr, de ce nu se topește zăpada, când îi dau foc cu bricheta? hurr-durr, de ce salata pe care tocmai am scos-o din frigider nu ia foc? hurr-durr, de ce hemburgherii de la McDonald’s nu mucegăiesc?”

 

  1. Ți-a spus vreodată vreun cocalar că f*ți piața? Că ești intelligent, de succes, te știe lumea, ai fane, scoți cărți, cânți într-o trupă… Crezi că inteligența îți poate aduce succes în țara asta?
Eu n-am auzit chestiile astea până acum, da’ îmi place să cred că mă vorbesc așa pe la spate. Da’ bineînțeles că inteligența îți poate aduce succes în țara asta. Important e să știi cum să o expui masei de oameni. În România cred că s-ar rezolva dacă ăștia inteligenți ar avea gura mai mare și ar apărea pe toate gardurile cel puțin la fel de mult ca ăia pseudoștiințifici. Și poate să se ia mai puțin în serios. Mentalități de genul „nu, știința e profundă și demnă, ea nu trebuie să fie entertaining, că nu suntem la circ”, fac mai mult rău. Că e de înțeles că trebuie să îl atragi pe omul de rând ca să îl educi, ori nu merge să îi vorbești direct de polipeptide și translația din ADN. Și să fie entertaining, nu înseamnă neapărat că tre’ să jonglezi în timp ce reciți definiția presiunii atmosferice, merge și doar să povestești frumos (uită-te la Cosmos al lui Carl Sagan).

 

  1. Top 3 replici de agățat pe care le folosești când ești cu o fată sub cerul înstelat?

 Îi vorbesc despre Galaxia Andromeda și despre cum suntem cu toții praf de stele (oricât de poetic și fals ar suna, este o realitate). Și dacă am și telescop, ce să mai replici? Ce să mai agățat? Deja telescopul face juma’ de treabă (și magie). În rest, n-am folosit niciodată nebunii d-alea cu „ochii tăi ca stelele”, blabla.

 

  1. Ai scos o serie de cărți despre știință. Despre ce alt domeniu ai mai scrie? La ce să ne așteptăm de la autorul Alex Bogdan?
Aș scrie ceva comedie SF sau comedie Fantasty, adică practic niște copii nerușinate după scrierile lui Douglas Adams și Terry Pratchett. După care probabil aș scrie un ghid de utilizare ale celor mai comune obiecte din jurul tău, că-s destui oameni care nu știu cum se folosesc scările rulante sau ușile de la metrou.

 

  1. Cu trupa merge? Eu n-am ajuns la vreun concert, dar în poze arătați foarte profesioniști. Merge cu muzica? Sau e… așa… un hobby?
Merge cu muzica. Nu extraordinar de wow (știi și tu cum e cu undergroundul), dar nu mă plâng. Dar e un hobby, așa că nu curg banii gârlă. De fapt, ca în orice hobby, mai mulți bani bagi în el, decât să scoți. DA’ CINE ȘTIE CE NE REZERVĂ VIITORUL? Vreau să-mi cumpăr un submarin.
  1. De fapt, tu ce lucrezi? Și dacă n-ai job de ce faci pe deșteptul pe net? Te tentează un post de profesor?

 

Da, lucrez. Dacă nu lucram, scriam și mai des pe site. Da’ zic că e foarte bine așa, e important să fie un echilibru: pe de-o parte ai un hobby în care bagi bani și din care crești ca persoană, pe de altă parte ai un job din care faci bani pentru hobby. Zic că-i bine. Neah, nu mă interesează un post de profesor. Nu m-aș descurca prea bine cu birocrația, cu programele școlare, blabla. Își au rostul lor, dar eu nu mă înțeleg bine cu ele.

 

  1. Vaccin sau Anti-Vaccin? Plat sau Rotund? Manele sau Trap? Comic-Con sau Biblia?
Vaccin, că sunt un adult cu capul pe umeri, care știe să își filtreze informațiile ca lumea și este capabil să înțeleagă concepte de bază din chimie, anatomie și biologie. Rotund, pentru că am trecut de vârsta de 5 ani și pentru că pot înțelege argumente puțin mai complexe decât „NASA TE MINTE”. Manele, pentru că e mai muzică decât trap. Comic-con, pentru că board games și RPG-ur.

 

  1. Top 3 cărți?
„Cosmos” de Carl Sagan, este cartea care m-a catapultat decisiv pe drumul ăsta al „haisăîncercșiiosăeducoameniicumpotcăvădcăsepoatefaceșifrumos”. O recomand absolut oricui. De oriunde ai veni și oriunde te-ai duce, este imposibil să nu rezonezi cu această carte și să nu înțelegi conceptele și poveștile din ea. Este strâns legată de altă carte de-a lui Carl Sagan, „Pale Blue Dot”, care tratează locul omenirii în Univers.
 „Hitchhiker’s Guide to The Galaxy” de Douglas Adams, prima carte din cunoscuta trilogie din patru părți (numită tot Hitchhiker’s Guide to the Galaxy) este comedie britanică pură într-un setting SF. De aici vine faza cu 42 și alte chestii deja intrate în pop culture. Apropo, pe 25 Mai e Towel Day, pregătește-ți prosopul!
 „The Colour of Magic (de fapt toată seria Discworld)” de Terry Pratchett. Aceeași chestie ca Hitchhiker’s Guide to The Galaxy (comedie britanică), dar într-un setting fantasy. Din păcate nu am apucat să citesc nici o carte din seria Discworld. Am citit doar pasaje, dar a fost de ajuns să pufnesc în râs.

 

  1. Te ajută la ceva prietenia cu mine pe Facebook?
Da, clar. N-am mai completat un Oracol (că offline, că online) de o grămadă de vreme. George Bonea, keeping traditions alive! Și bineînțeles, pen’că mă faci să râd. Nu pare a fi cine-știe-ce, da’ e mare calitate.

 

  1. Mă (mai) înveți ceva? Un lucru interesant care să mă facă să-mi dau o palmă peste frunte și să zic „ce informație senzațională!”?
Ai în ADN-ul tău o secvență de cod genetic care se află în absolut orice organism de pe planeta asta, pentru că toate schimbările din ADN (la fel cum se întâmplă și cu tehnologia oamenilor) au fost clădite pe (sau adăugate la) alte instrucțiuni, care erau deja acolo. Practic, nu numai că în adâncul ADN-ului tău împarți o linie de cod cu mine, iubita sau cu Dani Mocanu, ci și cu o bacterie, o muscă, o plantă de muștar, un palmier, un cimpanzeu, un câine, o ciupercă sau mucegaiul de pe pâinea nemâncată de două săptămâni.

 

  1. Ceva amuzant? Un meme, o glumă, un video… ce vrei tu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.