Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Facebook-ul nu te face mai prost decât ești

Am citit că o tânără modestă dintr-un sat aflat la 30 de km de Constanța a luat 9,90 la Bacalaureat. Și nu oricum: n-are cont de Facebook. Așa cum spune în Adevărul, „fata de la țară, fără Facebook”. Dacă citești titlul ăsta într-un Starbucks o să ai impresia că puștoaica tocmai a fost jignită.
Acum mă întreb: dacă avea Facebook lua 9,80? 6? 10? Cât de mult contează Facebook-ul în promovarea examenului de Bacalaureat?

Dar discuția e mai amplă și știu că printre noi există oameni care cred că Facebook-ul este cheia răului.

D-aia e „generația asta pierdută”. Sunt oameni care blamează ciuma albastră pentru faptul că tinerii de azi sunt niște hedoniști, predispuși la selfită cronică. Eu nu cred asta. Și știu ce o să-mi spună unii, că sunt și eu un egoist, un facebookist, un social-media-junkie. Am spus și-n altă postare că am avut și eu probleme cu numărul de postări pe zi, dar azi m-am liniștit. Cu toate astea, Facebook-ul nu-i ceva rău.

FB-ul e o platformă ieftină pe care să te promovezi. Adică e gratis. Mii de oameni au devenit cunoscuți cu ajutorul Facebook-ului și al platformelor de socializare. Și nu, nu doar ăia care nu-ți plac ție. Apoi, cu ajutorul FB ai parte de informații mai repede, a apărut acest social-jurnalism, cunoști mai mulți oameni. Da, toate astea vin și cu lucruri nașpa, dar ține și de tine unde te oprești. Acum nu poate să vină cineva să-ți spună când să pui stop scrollatului și pe cine să adaugi la prieteni. Ai și tu discernământ, folosește-l!

Da, social-media înseamnă și dezinformare, impulsivitate, pițiponceală, infracționalitate, mizerie, scârbăvnicie, consumerism fără minte…, dar era cumva viața curată până la apariția FB?

De când ne-am dat jos din bananier am produs lucruri frumoase pe care am reușit să le stricăm imediat. Am inventat roata… și apoi am tras oamenii pe ea. Am descoperit focul… și-am perpelit semeni în ritualuri. Am inventat mașina… ca să intrăm cu ea în alții pentru că suntem proști și credem că 60 într-un cerculeț înseamnă că n-ai voie prin zona aia dacă ești în vârstă.

Facebook-ul e bun ca orice alt lucru: cu moderație. Dar cine-s eu să-i spun uneia câte selfie-uri să-și facă într-o zi? Poate asta o face fericită. Dacă are cap știe că se poate controla și că nu-i sănătos. Dacă n-are stai liniștit că nu și-a pierdut mintea din pricina lui Zuckerberg.

Dacă nu exista FB sigur se poza, developa 100 de filme pe zi și își umplea pereții casei cu citate celebre. Unii sunt predispuși la astfel de chestii, trebuie să le dai doar spațiul unde să se manifeste.

E ca și cum ai spune că „închiderea cazinourilor ar duce la dispariția cartoforilor”. Punem pariu că n-o să se-ntâmple asta?

Eleva aia de 9,90 n-a luat Bacul cu notă mare pentru că n-are Facebook. Ci pentru că a învățat. Așa cum fac mulți alții cu Facebook.
Poate părea surprinzător, dar Facebook-ul nu te face prost. Dacă ești exagerat pe social-media înseamnă că așa ești construit și dacă dispare FB-ul o să faci același lucru altundeva. E logic. Te lași de țigări? Mănânci mult. Te lași de Facebook? Pedalezi mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.