Unii români (dacă spun majoritatea trebuie să arăt cifre și n-am) spun că palatele țigănești sunt urâte doar pentru că sunt… ați ghicit, țigănești. Dacă erau palate africane, asutraliene sau marțiene erau doar „diferite”. Fiind țigănești sunt urâte și kitchoase.
Un motiv e că strică arhitectura rurală.
Asta am auzit, asta reproduc. Din proprie experiență, case neaoșe românești și frumoase mai găsești prin foarte puține locuri prin țară, poate sate uitate de timp prin Transilvania, dar la sud de Carpați e un amalgam teribil de stiluri (c-am p-așa și Moldova, excepție Bucovina unde DA! frumos), așa că un palat cu turnulețe nu face altceva decât umbră unei case bătrânicioase, stil vagon, cu acoperiș de tablă și pereții vopsiți ieftin și strident.
Venind dinspre Teleorman nu pot spune că am văzut ceva cu adevărat frumos. Când spun casă românească mă gândesc inevitabil la chirpici, ferestre mici, piatră de râu, lemn mult, prispă, pod, beci, etc. Nu cred că-i românesc apartamentul de bloc mutat pe pământ, cu acoperiș, termopane, gard de fier, coș de baschet și garaj. Nu spun nici faptul că-i urât. E doar ALTFEL. Casele sunt ALTFEL pentru că și oamenii sunt ALTFEL.
Poate părea șocant, dar unii chiar nu vor să fie LA FEL. La români, în plenitudinea lor, uniformizarea nu prea a prins. Că-i vorba de secolul 21, 20, 19, ș.a.m.d., întotdeauna s-au vrut unii ALTFEL. Poate că asta-i ce trebuie să exploatăm din punct de vedere turistico-arhitectural. Ce atâta conformism? Vreau zgârie nori lângă cocioabe și palate lângă teatre. Puțin dinamism, că d-aia ne batem cu pumnii în piept că suntem latini.
Așa că palatele țigănești nu-s neapărat urâte, ci ALTFEL; spectaculoase, mari, ineficiente și bombastice. Ca experiment, pune turnulețe pe orice vilă pompoasă de politician/sportiv și-ai să vezi că devine brusc „kitchoasă”. E doar un element ce strică totul pentru că-l asociem cu…
Parcă-mi și imaginez turiști peste 50 de ani, veniți să fotografieze arhitectura neo-românească și să viziteze Casa Memorială „Nicolae Guță”. De ce? Pentru că vrem sau nu, e deja istorie.
Sursă foto: traseeromania.ro