Gândurile pe care urmează să le citiți au fost (inițial) o mică parte din script-ul pentru episodul „Ceva Cu Reclame – despre Trendyol și fast-fashion”. Când m-am documentat pentru episod am descoperit mai mulți influenceri de haine, oameni pe care nu îi știam pentru că eu nu mă îmbrac după cum îmi spune internetul ci după feedback-ul soției. Așa am dat de doamna stomatologă Miruna Ioani, care sub numele de „Și Blondele Gândesc” este foarte celebră pe Facebook, Instagram și TikTok.
Mi-a atras atenția faptul că pentru o persoană cu studiile ei (și misiunea pe care spune că o are online, medic „fără hocus-pocus, cu dovezi științifice și sănătate”) era ciudat de entuziasmată de hainele pe care le promova în colaborare cu Trendyol. Cum nu înțelegea scheme de marketing și aspecte care țin de fast-fashion, poluare, exploatarea celor care muncesc pentru hainele ei ieftine și alte hocus-pocus. Inițial bucata despre ea era puțin mai mare, fiind mult material acolo, dar am zis să nu transform ediția într-una despre ea. Că la „Ceva Cu Reclame” nu caut să vorbesc prea mult de panourile publicitare cu puls, ci ne folosim de comportamentele lor ca să subliniem niște aspecte pe care eu le consider mai interesante. Influencerii nu sunt rădăcina problemei, ci o banală cracă (care îți poate intra în ochi, corect).
Așa că am tăiat din text cu gândul că o să revin altă dată. S-a făcut altă dată.
Ce mi-a atras inițial atenția la canalul Mirunei Ioani a fost pseudonimul online: „Și Blondele Gândesc”. E greșit, nu? E cam borderline misoginism, nu?
Titulatura pornește de la super învechita și stereotipica glumă că blondele sunt proaste (nu gândesc). Ce a vrut autoarea să spună este că blondele (ea?), de fapt, gândesc. Dar când pui problema așa, când contrazici o ipoteză absurdă și non-științifică (aceea că blondele nu gândesc), înseamnă că sub o formă sau alta o validezi. De ce ai contrazice ceva ce nu există?
Aici au loc două efecte:
- „Și blondele gândesc” vine ca o replică hazoasă la stereotipul (tot hazos pentru un anumit grad de umor) că blondele nu gândesc, ceea ce înseamnă că perpetuează dihotomia blondă (proastă) vs. restul lumii. De ce ai contrazice un non-sens care îți pune paie pe foc într-un conflict ridicol (acela al gradului de inteligență al unei blonde)?;
- „Și blondele gândesc” este un conținut exclusiv cu și despre Miruna Ioani, deci nu este un plural mobilizator (toate blondele gândesc), ci este doar ea. Doar ea gândește. Ea este excepția de la „regula” care spune că blondele nu gândesc. Prin auto-poziționarea ca fiind blonda care gândește le-a așezat pe toate celelalte în tabăra non-inteligentelor.
Dacă nu e clar vă invit să faceți următorul exercițiu: o persoană de etnie romă își face un profil online cu numele „Și Romii Muncesc”, unde postează exclusiv conținut individual într-o notă pozitivă. Adică acest rom muncește, alții „confirmă” stereotipul? Un alt exemplu: „Și Femeile Conduc Bine”. „Și Homosexualii Nu Corup Minori”. „Și Evreii Nu Conduc Lumea”. „Și Musulmanii Nu Fac Atentate”. Și lista poate continua cu toate stereotipurile din dotare…
Eroare de mai sus, de branding personal, e comună. Riști multe când alegi o cioacă care sună funny. E greu să găsești un nume bun. De aia recomand să se lucreze cu o persoană care are cringeometru. E un aparat mic pe care îl bagi în nume, slogan, mesaj și vezi care e potențialul de cringe. Uneori dă eroare, dar dacă îl setezi bine te ajută foarte mult.
Cam atât am avut de spus.
…
Toată lumea poate asculta episodul să vadă ce lucruri „care nu se pot spune” am zis despre ea. Amuzant e că inițial mulți nici n-au remarcat bucata despre ea (sunt mult mai prezente referințele la Andreea Bălan sau Adelina Pestrițu). Dar acum a reușit să pună singură reflectorul pe ea. Și dacă intrați la postarea de mai sus o să vedeți că mulți dintre fanii ei ne dau dreptate. Ceea ce probabil doare.
4 răspunsuri
– Românii trăiesc atât de bine și nu au nici o problema financiara si ar trebui sa cerceteze/pese mai mult de unde le vin hainele ca să se sigure ca evita poluarea și exploatarea celor care muncesc pentru a face acele haine. Dar uite o veste buna din acest punct de vedere. Vad din ce în ce mai mulți analiști geopolitici care spun ca lumea se deglobalizeaza și deja vedem asta cu Trump care vrea sa suprataxeze exagerat de mult orice vine în SUA din afara, vedem ca tarile BRICS și sateliții lor vor sa facă o moneda comuna care sa facă competiție dolarului. Poate astfel tarile din lumea a treia o vor duce mai bine,cu toate ca dacă BRICS își face de cap multe vor fii sub influenta lor și ma îndoiesc ca vor fii tratate corect, Rusia deja își face de cap prin Africa. Dar măcar progresistii pot sa doarmă liniștiți ca nu va mai fii Occidentul vinovat de abuzuri, vor fii alte tari, chiar dacă abuzurile ar putea fii mai mari
– Stereotipurile si prejudecatile sunt naturale și logice sa existe, important e sa nu te lași dominat de ele și sa fii pregătit sa le schimbi atunci când observi/ai dovezi ca realitatea/lumea se schimba. Nu toți pot, vor și nici nu cred ca ar trebui sa fie niște roboței politically correct ca și Bonea.
EXEMPLU: Ca tot vorbim de blonde. Sa zicem ca fac cunoștință cu stereotipul de blonda, pitipoanca, siliconata, botoxata îmbrăcată în roz. În sinea mea o sa îmi repet prejudecățile pe care le am despre astfel de femei si anume ca sunt probabil mai fitoase, materialiste, proaste decât restul populației. Dar eu o sa o tratez cum tratez oricare alt om. O sa vorbesc normal,politicos, nu o sa imi dau aere de superioritate, O SA II DAU O SANSA pentru ca orice regula are și excepții. Doar pentru ca ai prejudecăți nu înseamnă că automat o sa te porți urat cu oamenii fata de care ai prejudecăți și nici nu e o scuza pentru a fi bădăran. Și toți avem prejudecăți dacă ne gândim bine. Dacă îl vezi pe unu care poarta un tricou cu Metallica, e posibil sa crezi ca respectivul e fan al trupei dar de asemenea e posibil sa fie un manelist care urăște trupa dar o pierdut un pariu, dar cel mai probabil e fan al trupei.
EXEMPLU 2: Încă din comunism și cred ca pana în anii 2000, majoritatea oamenilor care aveau tatuaje erau temuți mai mult sau mai puțin de restul societății și asta pentru ca un număr foarte mare dintre ei poate chiar majoritar erau golani, chiar pușcăriași. Dar între timp situația s-o schimbat însă unii bătrâni or rămas în cap cu acest stereotip, nu l-or schimbat. E de înțeles ca înainte le era frica de tatuați dar în prezent nu ar trebui sa mai fie asa.
– Stereotipul de blonda proasta a apărut de mai mult și vine de la o moda ca femeile sa își vopsească parul blond. Si cum majoritatea oamenilor atrași de moda sunt mai prosti, o apărut în societate un număr disproporționat de blonde proaste, de aici au început sa apară stereotipurile și glumele. La fel ar fii stat cazul dacă bărbații ar fii avut aceasta moda de a-și vopsi parul blond.
– Apropo, cred ca cel mai antipatic partid cu cei mai „toxici/misogini” votanti pentru progresistii din România este SOS al lui Diana Șoșoacă … care e o femeie blonda…simteam nevoia sa menționez asta :))
– Tu iti activezi cringeometrul înainte sa debitezi pe aici? … ca nu se vede
– E penibil cum ea s-o victimizat ca ai criticat-o și mai ales ca o vrut sa te cenzureze.
Cam atât am avut de spus
…
oofff daca si astea sunt probleme…
Dna Ioani a început să-și blocheze la greu urmăritorii care s-au declarat dezamăgiți de promovarea acestui marketplace, indiferent cât de elegant au făcut-o.
Eu am ce am cu faptul ca se autointitulează „medic stomatolog”!! Frate, ești influenceriță, nu medic. Cum s-or simți oare medicii adevărați care chiar muncesc?