Numele meu este anxietate și am George Bonea.

 De făcut prin București 

Sunt multe lucruri interesante de făcut prin orașul ăsta, mai ales dacă se întâmplă să n-ai de ales și să locuiești în el. Vă las mai jos câteva recomandări pe care le-am experimentat și poate vă inspiră.

  • Tururi ghidate

Eu nu știam cum e cu tururile ghidate, mi-a deschis femeia ochii când a găsit o asemenea experiență prin Amsterdam și ne-a plimbat un ghid simpatic prin toate punctele istorice importante, presărând glume și informații interesante prin aproape tot orașul. 

Așa că ne-am gândit să experimentăm așa ceva și-n București. 

Primul tur ghidat la care am participat a fost ținut de Andrei Mihail (asistent universitar la SNSPA) și a fost despre fotbal, mai exact un tur al stadioanelor din București (și împrejurimi), stadioane care mai sunt/ nu mai sunt, ale unor echipe care mai sunt/ nu mai sunt. Nu trebuie să-ți placă neapărat fotbalul pentru că poveștile din jurul stadioanelor sunt și despre comunitate, politică ș.a.m.d.. Așteptăm să mai anunțe niște tururi, eu ratând un episod din cele făcute. 

Dacă-ți place tema îți recomand și podcastul Cel mai frumos joc, despre (momentan) cele mai cunoscute echipe de fotbal din România, istoria și suporterii lor: Steaua, Dinamo și Rapid. Am înțeles că se pregătesc episoade noi despre multe alte echipe cu tradiție din România. Foarte pasionat de subiect? Bagă o ureche și la cele 17 minute despre palmares și fotbal de pe Antropedia. Ori orice altceva de pe Antropedia.

Nu cu fotbalul? Poate cu arta? Stradală?

Cei de la @alternative_bucharest organizează tururi ghidate prin oraș, de la o bucată de artă stradală la alta. În aproximativ 5 ore cât a durat turul (poți abandona când nu mai poți) ni s-a vorbit despre tag-uri, graffiti-uri, vandalism, arta ca formă de protest (când reapare pata roșie de pe țepușa din Piața Revoluției?) și multe altele. Turul poate să fie în română sau engleză (depinde dacă-s străini în grup), dar dacă se ține în engleză te simți turist și asta amplifică experiența.

Conform telefonului ne-am plimbat vreo 7 kilometri prin zona centrală. Dar merită. E foarte bun și pentru cei mici.

  • Muzee

Există o proastă impresie că muzeele locale sunt doar pentru copii și turiști. Am mai auzit acest raționament și d-aia îl menționez că poate îl mai recunoaște cineva. Se consideră că există cumva un circuit al oamenilor în cadrul muzeelor, românii fiind așteptați în străinătate și muzeele românești fiind destinate altora. 

Greșit. Muzeele sunt interesante pentru toată lumea. Unele mai oferă și expoziții temporare, așa că dacă nu le vedeți acum slabe șanse să mai aveți ocazia. Da, unele expoziții se vor încadra la categoria „prăjeli” și o să vi se pară că nimic n-are sens… dar se naște o plăcută conversație despre „ce a vrut să spună autorul?”, „cine-i muza?”, „cine-i dealerul?” 

Din câte am înțeles nu prea există fonduri pentru muzee (d-aia unele nu arată bombă) așa că e nevoie de fiecare leu pentru modernizare și transformarea lor în destinații mult mai atractive pentru turiști, copii și… pentru tine. 

  • Ritualul carte și desert

Dacă tot ai ieșit în oraș pentru un tur ghidat, ori un muzeu, poți să te oprești apoi la o librărie sau un anticariat (sunt mai multe presărate de la Piața Unirii până la Piața Romană). Îți cumperi ceva și la final te așezi să le răsfoiești la o cafea sau o baclava și un ceai. Mi-am făcut un obicei să mă opresc la Emre Baklava de la Piața Romană dacă sunt în zonă. Între Nottara și Cărturești. Au doar două mese. Mie-mi place să stau la prima din stânga. Deci au o singură masă. Luați și la pachet. 

Drăguț în București. Nu m-aș muta, dar merită vizitat. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.