Am parcat în minte (te-ai prins?) vreo patru teme despre mașini. Acestea fiind zise:
- Mașini nervoase
Ai remarcat faptul că în ultimii ani mașinile arată din ce în ce mai nervoase? Așa ies din fabrică. Au „fața” încruntată, farurile te privesc de parcă ești luat la țintă și stopurile (becurile de pe spate) sunt la fel de indispuse.
Dacă arunci o privire de ansamblu peste ultimii 15-20 de ani de design auto o să vezi că s-a trecut (încet și sigur) de la automobile impersonale, cel mult cu aspect blajin, la fiare. Nu te-ar mira să scoată flăcări prin grilaj.
De ce?
Înainte să spun de ce cred eu că se întâmplă asta o să mai arunc o întrebare (și un potențial răspuns). Cum? Cum se raportează șoferii la astfel de mașini, când le văd și când le conduc? Oare îți schimbă stilul de a conduce? Când ești „călare” pe o fiară te comporți de parcă șoseaua e a ta? Îți dă mai multă încredere?
„Enclothed cognition effect” e un termen rezultat în urma unui experiment din 2012 care spune (pe scurt) că suntem ceea ce purtăm. Adică ne schimbăm comportamentul în funcție de definiția hainelor purtate. Dacă halatul alb de pe tine e de „pictor” o să te comporți „mai creativ”, dacă același halat alb e de „doctor” o să te comporți „mai serios”.
Având asta în minte am putea presupune că te comporți altfel dacă sub tine ai o mașină nervoasă (chiar și în aparență). Nu mai spun de ce sentiment îți stârnește să ai în jurul tău doar mașini nervoase: admirație, dar poate și un plus de competitivitate.
Dar vorbeam de „aparența” mașinii nervoase și a sosit momentul să răspund și la „de ce”-ul de mai devreme.
Partea amuzantă e că astăzi găsești mașini nervoase indiferent de preț. O mașină de 6-7-8.000 de euro e nervoasă (estetic) precum una de 100-200.000 euro. Pur și simplu un căzănel de familie a „împrumutat” pandaliile unei mașini sport. Nu că e amuzant? Te duci în magazin să-ți cumperi, eventual cu tichete Rabla (descriptor de statut), un trancarici pe care să-l folosești la cărat baxuri cu apă și scutece și mașina de familie are nevricalele estetice ale unui bolid de circuit. Zoologul Desmond Morris descria asta ca fiind mimetism de valoare.
Dar de ce? De ce căzănelul fără cai forțoși sub capotă și cu plastic ieftin pe bord are fățuca așa încruntată?
Sincer? Nu știu. Pot presupune. Poate că producătorii și-au dat seama că și săracii vor să mimeze nervul mașinii opulente. De ce nu? Dacă ai desculți care-și tunează agresiv căruțele e clar că ai o cerere de pseudo-nervozitate vizuală și în rândul celor care vor să se dea cocoși sub mașini second-hand sau castrate. Toba de eșapament care duduie pe o mașină simplă de acum 10-15 ani (prepoderent Skoda) spune atât de multe despre șoferul de la volan. Ascultă toba… toba nu minte.
Acum vreun an eram într-o parcare cu un amic și mă uitam la spatele unui Merțan nou. Arăta fioros cu cele două guri de evacuare. Celălalt, mai priceput, mi-a zis să mă uit sub portbagajul mașini: cele două elemente fioroase/sport erau false, butaforie, plastic. Ascundeau o țeavă tristă și simplă, ca de Dacia 1300. Și vorbim de un Merțan.
2. Geamuri fumurii
Nu e vreo diferență senzațională între posesorii de mașini nervoase-ieftine și posesorii de geamuri fumurii pe mașini ieftine.
Simbolistica geamului fumuriu e simplă și evidentă: să nu vadă străinul ce mari afaceri desfășori tu în mașină, ori ce diplomat/mafiot plimbi pe bancheta din spate.
Că ți-ai pus geamuri fumurii pe cașcarabeta folosită să-ți duci copilul la grădi și nu vrei să te vadă „inamicii” mâncând merdenele la volan… pot să înțeleg.
3. Mașini la fel
Recent s-a lansat o nouă mașină accesibilă clasei de mijloc cu pretenții de „cândva…”. Mai mulți internauți au postat imagini cu mașina, dar cea mai interesantă postare a fost făcută de Stelian Muscalu care atrăgea atenția că mașina nouă seamănă izbitor cu alte două, mai vechi. Și din categorii de statut/status diferite (ceea ce întărește o parte din lucrurile spuse de mine la punctul 1).
N-o să mai repet despre imitația valorii, dar o să spun că de mulți ani se discută despre depersonalizarea mașinii, fenomen prin care automobilele (în principal ale clasei de mijloc) ajung să semene izbitor între ele (îmrpumutând elemente de la nivelul superior), schimbările fiind de ordinul „ți-am personalizat cutia de Cola punându-ți numele pe ea”.
Ce înseamnă asta?
Că în această goană după individualism, de fapt, suntem din ce în ce mai la fel.
4. Femei la volan
Acum câteva zile am avut de făcut două curse cu Uber și-n ambele cazuri am dat de șoferi care înfierau femeile la volan. În unele cazuri chiar absurd: 3 bărbați încurcau intersecția și „de vină” era femeia care nu se descurca să iasă din ambuteiaj. Un șofer s-a apucat s-o facă pe una „proastă” pentru că i se stricase mașina în drum și „doar dacă ești proastă ți se întâmplă asta”.
Sunt ferm convins că e nevoie de o campanie la nivel național care să le explice bărbaților că ei sunt responsabili pentru majoritatea accidentelor grave, mortale și (șocant) femeilor care nu știu să conducă și au carnet („cum să nu aibă a mea carnet?”).
6 răspunsuri
Geamuri fumurii sa nu se vada ca esti femeie la volan 😀
Își dau seama după stil :)))
Vorbeam cu prietena mea de ceva timp sa ne schimbam si noi masina (un amarat de Ford Fusion din 2009, practic o barca cu bull-bar), si discutam ce si cum. Uite ce misto e aia, dar uite ce frumoasa e asta (toate asta vin de la ea apropo). uite ce culoare draguta pe asta si uite ce interior burgundy pe asta (un renaul twingo de altfel). Si nu ma puteam abtine din a-i da o palma metaforica si sa o intreb, ca in proto-memele alea cu „Gaseste 10 diferente”, ce e diferit? In ziua de azi, fie ca e Skoda, Renault, Peugeot, Audi, BMW, Mercedes, Ford Mustang, si lista continua la nesfarsit, toate pot fi reduse la acelasi design simplist, faruri oarecum dreptunghiulare cu aspect fioros. Atat. Cu mii si mii de senzori, de exemplu, de ploaie (Ca stim cu totii cat de necesar este acest senzor de ploaie, nu e ca si cum nu avem o modalitate complet fool-proof de a ne da seama cand ploua si a porni stergatoarele). Pline de ecrane la interior, si cumva legi ce te impiedica sa folosesti telefonul la volan ca vezi domne te distrage, fara niciun raspuns tactil consistent, sa stii ca ba baiatule ai nimerit butonu de AC, si n-ai dat pe frana de mana din greseala, chestii din ce in ce mai simpliste, lipsite de caracter, de imaginatie, lucruri superficiale fara niciun alt gand decat sa ia ochii, si implicit banu, la fraier. Urmeaza exact acelasi model ca si smartphone-urile. Arata-mi UN SINGUR smartphone, diferit ca design, de restul pietii. Nu ai sa gasesti, si nu te apuca sa o bagi p-aia cu Foldu de la Galaxy, ca toti stim ce schema de marketing penibila este.
Pe de alta parte, poate sunt eu prea batran. Prea inflexibil la gusturile noii generatii. Poate designerii astia au ei ceva sclipire de geniu abstract pe care eu sunt prea pleb, prea vechi dpdv creativ, sa o inteleg.
Poate. Sau poate consumerismul amproasta nu face decat sa arate conglomeratelor ca de fapt omu ar cumpara orice, atat timp cat e suficient de prostit sa o faca.
Sa iti raspund la intrebarea ta asupra masinilor furioase. Ca e ieftin. E ieftin si in acelasi timp atrage piata. Imagineaza-ti ca nu mai ai nevoie sa bagi atatia bani in designeri, ingineri, testare, aprobari, si mai stiu eu ce, si sa furnizezi *acelasi* produs nou, la acelasi pret, cu 95% mai putine costuri (exagerez pentru efect cu acel 95%).
Nu pot să cred că am găsit cuvântul Cașcarabetă la tine pe blog. L-am mai auzit doar la mine la țară, la Galați. Doar babele îl mai folosesc
Salut. Interesant articolul, îmi place, însă nu sunt de acord cu primul punct dezbătut de tine. În mare parte sunt mulți factori, importanți, care fac ca majoritatea mașinilor să semene între ele. Putem vorbi de aerodinamică sau de un design construit încât să te protejeze mai bine în caz de accident. De asemenea, putem aduce în discuție și reducerea consumului de combustibil datoriă formei caroseriei. Pe lângă toate acestea, în ultimii ani s-a pus foarte mare accent pe siguranța șoferului și a pasagerilor, regulile au devenit mult mai stricte și aproape toți producătorii nu vor să se complice și să se riște. De la airbaguri și poziționarea lor până la stâlpi si construcția șasiului.
Masinile sunt mai „incruntate” din cauza ca blocurile lor optice au evoluat si ocupa o suprafata mai mica deoarece se pun tehnologii noi cum ar fi: laser sau led si nu are sens sa faci ditamai farurile daca poti lumina drumul cu niste faruri mai mici