Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Superioritatea naște monștri (II)

Ieri am scris un text despre ce am înțeles din recentele alegeri. Simt că n-am acoperit tot ce am vrut să spun și între timp au apărut și alte date ale problemei. Aș vrea să las pentru posteritate o altă analiză care… cine știe… peste ani… cineva o să sufle praful de pe ea și o să spună „hmm, destul de aproape”.

  1. Diaspora magică

Acum câțiva ani discutam cu cineva despre diasporă, el fiind parte din ea și implicat direct în comunitatea de români din Spania (dar lucra și interacționa cu românii de peste tot). Erau anii când românii de acasă credeau c-o să fie salvați electoral de diasporeni. Cetățeanul respectiv mi-a spus o treabă interesantă la vremea aia. Citez din memorie:

Diaspora e hiper-romantizată. În România se trăiește cu impresia că toți cei plecați sunt vreun munte de civilizare, că se vor întoarce acasă din Vest cu valori noi, gânduri noi. Nimic mai fals. Sunt zone întregi în care românii și-au făcut mici enclave românești unde sunt între ei așa cum sunt și acasă. Evident că mai împrumută, ori sunt forțați și de împrejurare, dar esența-i ca la ei acasă. Și când se vor întoarce în România nu vor aduce decât bani europeni și nimic altceva”.

Diaspora a fost romantizată și când a adus foarte multe voturi USR+ului.

Dar azi, când vedem că tot diaspora a adus foarte multe voturi AUR-ului (aproape la egalitate cu USR+), ne dăm seama că diaspora (la modul general) nu duduie de progresism.

Pariul meu?

Cred că mulți diasporeni sunt frustrați pe partidul care le-a provocat plecarea (PSD/PNL/„vechea clasă politică”). Și votul dat USR+ului n-a fost din progresism, ci din răzbunare. Pentru că la vremea aia USR+ul promitea că-i altceva. Între timp USR+ul a dezamăgit și oamenii s-au uitat la următorul partid care promite altceva. AUR. Doar că ăsta vine și cu ceva în plus. O să discutăm la punctul 4 despre acel ceva în plus.

Până atunci cred că putem reține faptul că diaspora nu înseamnă un bloc de alegători care vor o Românie așa cum se trăiește acolo unde s-au dus ei. Pariez că-s români în Anglia, Germania, Franța ș.a.m.d. care-și înjură zilnic noua țară pentru că acolo nu-s valorile lor. Alea bune. Să fim serioși, unii s-au dus în străinătate ca să facă banii pentru casele de neam prost din România în care vor sta singuri. Pentru că ce copil/nepot ar sta într-un mausoleu?

2. Vechi politicieni și vechi obiceiuri

Dezamăgirea față de clasa politică începe să-și spună cuvântul. Oamenii și-au pierdut răbdarea.

Nu putem pune degetul pe o singură categorie de nerăbdători (tineri sau bătrâni). Cred că putem discuta doar despre mentalități (progresistă vs. conservatoare). Nici măcar nu mai putem pune în ecuație nivelul de educație. Când România dă diplome pe bandă rulantă poți să te trezești cu mii de „magna cum vă fac șaorma?”.

Zilele trecute citeam că fostul premier, Ludovic Orban, s-a întâlnit cu o parte din legendele clubului Dinamo. Să discute despre cum să salveze clubul de fotbal. Cine a aranjat întâlnirea? „Prietenul lui Ludovic Orban, Cristi Borcea”. Pardon?

Prieteniile din ce în ce mai pe față dintre infractori (Borcea e unul) și politicieni au început să deranjeze. Rău. Și trebuie să ținem cont de ele. Până la urmă, doar cu relații politice foarte bune putea Borcea să facă urmași în pușcărie și să trăiască așa bine cum o face azi. Dar despre viziunea mea radicală cu privire la infractorii dovediți o să discutăm cu altă ocazie.

De ținut minte un lucru: politicienii sunt prieteni cu „oamenii de afaceri” ai țării. Abia aștept ca statul să salveze clubul de fotbal Dinamo și apoi un alt „om de afaceri” să facă profit de pe urma lui. Pentru că noi românii iubim sportul.

Și da, oamenii văd aceste prietenii și votează ținând cont de ele.

3. „Să-i ținem proști”

S-a tot vorbit despre cum alegătorii AUR sunt fani conspirații. Se pare că la ei n-au ajuns numeroasele explicații științifice făcute de bula progresistă, explicații sub forme de glume și „sunteți proști, haha!”.

Dar dacă e s-o spunem p-aia sinceră: partidele nu s-au omorât să-și educe electoratul. Au fost câteva excepții individuale, dar partidele ca bloc n-au bătut moneda educației (de unde și bugetul mic pentru educație, buget propus de TOATE partidele).

Ce s-au gândit? Că învață biologie și știință de pe Netflix? De pe Youtube? Că rămân îndeajuns de proști încât să voteze cu ei, dar deștepți să nu voteze cu alții?

Țeapă. Un electorat ținut constant în ignoranță a căzut cu totul în hăul pseudo-științei. Oricum, e o minune că nu-s mai mulți români care cred în deochi, puterea moaștelor și faptul că virușii-s făcuți în laboratoare ca să se-nchidă restaurantele.

Proverbul „culegi ce ai semănat” se aplică perfect societății românești. Atâta educație, atâta electorat.

4. De ce va crește AUR și cum ne puteam da seama de asta

Acum câțiva ani a fost referendumul pentru familia tradițională. Bula care se bate cu pumnul în piept că votul este un drept câștigat la Revoluție și că este imperativ să-l exerciți mereu a boicotat acel scrutin. Ăla a fost singurul moment în care a fost ok să te p*și pe el de vot. De ce? Scuze-s destule, dar ce e mai important e că bula n-a vrut să accepte realitatea românească: e posibil să trăim într-o țară de homofobi. Nu! Mai bine să nu știm. Lasă, în convingem că gheii sunt ok prin neparticipare. Ce nu știm nu ne doare.

Așa puteam afla din 2018 la ce nivel social suntem. Naivii au crezut că homofobia se vindecă prin absenteism. Ha.

Pierdea bula acele alegeri? Cel mai probabil. Nasol. Dar se știa ce e de reparat. Așa nu mai mira pe nimeni că AUR a făcut 9% în 2020. Și-s ferm convins că dacă votau mai mulți români zilele trecute (și AUR avea un buget mai mare de promovare) strângeau și mai multe voturi. Agenda lor acoperă multe „dureri românești”. Nu există „dacă votau mai mulți era nasol pentru PSD/AUR”. De unde știi că leneșii nu-s AUR sau PSD?

AUR nu sunt PPDD. Partidul lui Dan Diaconescu a fost o glumă, o cioacă TV. AUR este un partid cu o agendă, cu o doctrină, cu inamici. Și face o treabă senzațional de bună:

  • S-au poziționat deja anti-UDMR (și subtil anti-minoritatea maghiară). Pentru românii care n-au loc de unguri (mai ales românii care n-au văzut în viața lor un ungur, dar nu mai pot de grija lor) asta e mană cerească;
  • Au anunțat că nu fac alianțe parlamentare. Dacă le și iese o să fie superb. Vor sta într-o constantă opoziție și vor taxa TOT. Orice greșeală făcută de USR/PSD/PNL/PMP/UDMR o să fie înfierată cu zgomot. Peste 4 ani, dacă se țin de treabă, AUR o să adune și mai multe voturi. Lumea o să știe că ei n-au făcut compromisuri;
  • Vor păstra aparențele. „N-avem nimic cu romii… avem și noi câțiva în partid”. „N-avem nimic cu ăia… avem și noi câțiva în partid” (exceptând gay asumați). Pentru publicul lor vor părea doar niște patrioți cu glas;
  • George Simion este cu adevărat un lider de partid. În 2009, când nici nu cred că se gândea la politică, se ducea la casa lui Ion Iliescu, de ziua fostului președinte, să-i aprindă o lumânare. O astfel de manifestare ar înduioșa și un PNL-ist, PMP-ist, USR+ist.

M-aș mira să nu crească AUR.

Are atâta potențial. Partidele vor furniza combustibil constant. PSD și PNL vor da constant dovadă de corupție. Partidele astea sunt putrede. USR+ trebuie doar să fie progresisto-arogant și să se comporte în continuare ca un partid al corporatiștilor care cred că babele vor înțelege din trei slide-uri de PowerPoint cum stă treaba cu parada gay. PMP e degeaba oricum și Băsescu&neamul vor furniza materie primă. UDMR e doar UDMR.

Cine face strategia AUR are o treabă relativ ușoară.

Tot ce trebuie să facă partidul e să poarte ie, să fluture steagul, să urle la corupți/progresiști și să bată moneda pe conspirații. Vor aduna oameni pentru că oamenii vor căuta răul cel mai mic în ei (sună cunoscut?). „Sunt ei nebuni anti-vaccin, dar luptă pentru păduri”. „Sunt ei nebuni dacopați, dar vor arestarea corupților”. „Sunt ei…” și variațiuni pe temă.

Mai sunt multe de zis. Aveți toată libertatea în secțiunea de comentarii.

16 răspunsuri

    1. La punctul 1 pot sa iti confirm si sa completez: de doi ani traiesc in strainatate si nu doar ca multe din valorile noi imi sunt straine, dar imi e si greu sa identific ce e doctrina cui, ce partid imi place (ca sa il pot vota cand il vad emulat in Romania) si nu in ultimul rand, Liberalii, Democratii, Social-Democratii „lor” nu sunt prea mult asemanatori cu „ai nostri”.
      Nu poti compara mere cu pere, asa ca cred ca diaspora ramane o forta mercenara, voteaza cu cine promite ceva cat mai frumos.

  1. CTP a spus că AUR a atins un maxim la aceste alegeri, dar punctul tău de vedere este de luat în considerare. Eu cred că acum totul depinde de partidele care vor guverna în următorii ani și de AUR mai ales. Să nu uităm totuși că un electorat nou este foarte ușor de dezamăgit (vezi USRPLUS) și își va pierde entuziasmul.

  2. Salut, George! Îți spusesem acum aproximativ o lună într-unul din comentarii (la cererea ta) cu cine voi vota la alegerile parlamentare, motivul fiind acela că un pireten care candidează; era vorba despre A.U.R.

    Am urmărit îndeaproape programul politic și doctrinar al partidului deoarece se dovedește fiind conservator. Acest lucru mi-a stârnit interesul iar la adunarea națională a partidului de la Alba-Iulia și la cea județeană de la Cluj am fost prezent și eu în sală.

    Mereu sunt în căutarea echilibrului (chiar dacă uneori nu îmi iese) și îmi doream să văd în acele conferințe/adunări un discurs echilibrat; spre uimirea mea îl găsisem. Apoi am început să adun informații despre membrii (pe unii îi știam dinainte deoarece fac parte din bula mea conservatoare) iar unul din ei a reușit să devină deputat (despre el îți spuneam că e prietenul care candidează și mă motivează să votez A.U.R.).

    Ceea ce vreau să iți spun, George, e că sunt la curent cu ceea ce se întâplă în partid. De aceea pot să devin unul din participanții tăi la dialog în ceea ce privește subiectul A.U.R. . Mă găsești pe facebook și îmi poți scrie oricând.

  3. As adaugă și letargia partidelor de a moderniza procesul de vot. Nu pot înțelege de ce se poate vota prin corespondenta din Austria sau din orice alta tara, dar din alt judet al României nu și asta în plina pandemie când ar trebui sa lucram remote și sa stam acasă. Ipocrizia e puternica la romani. Ei se prefac ca le pasa de noi, iar ne prefacem ca suntem surprinși când vreun dezastru se întâmplă (colectiv, giulesti, piatra neamț, oug 13). Ce-i drept, suntem tara cu internet ieftin de mare viteza, dar școlile și spitalele nu au autorizații ISU, iar oamenii încă au WC în curte. Și ce e mai trist e ca nici votul prin corespondenta nu a mers bine anul acesta… Si apoi ne miram ca e prezenta mica la vot… Si da, accept ca e vina mea ca nu m-am interesat din timp dacă la alegerile astea pot vota pe liste. Și e vina mea ca nu am buletin/mutație de localitatea în care stau, dar poate in alte tari ciudate, statul vine în ajutorul cetățeanului și face procesul mai facil, nu mai birocratic ca la noi sau poate acorda o zi libera după alegeri ca tot se fac în timpul anului punți cu nemiluita la sărbătorile cu zile libere… Poate altora le pasa de cetățenii lor și chiar vor votul lor. Altora, dar nu politicienilor noștri.

    1. Felicitari pentru articol. Consider ca tot ce ai scris este adevarat si foarte bine argumentat. Sper totusi sa nu ai dreptate si A.U.R sa sfarseasca precum partidul lui Dan Diaconescu.

  4. In sfarsit o viziune lucida… Am tot dat scroll zilele astea si am citit f multe articole, pareri, discutii si ma enervasem un pic pentru ca imi parea ca nimeni nu are o imagine de ansamblu asupra a ceea ce s-a intamplat si a ceea ce va urma. Sunt intr-u totul de acord cu parerile expuse aici, iar la partea cu diaspora as adauga ceva.
    Nu numai ca romanii formeaza comunitatile lor inchise in alte tari, dar par sa se “romanizeze” si mai tare cu cat petrec mai mult timp departe de casa. Adica micul e mai gustos, sarmalele sunt cele mai bune din lume, brusc paella pe care o infulecau daca erau in vacanta, devine o mizerie de neatins, nu mai asculta decat muzica romaneasca, o dau pe ii si sarbatori traditionale pe care nu le prea petreceau in tara, etc Spun asta pentru ca am vazut cu ochii mei. Un roman integrat cu adevarat in alta societate e…cam singur, de capul lui. In aceste comunitati insa, se dezvolta in ultima vreme un spirit puternic de patrie si o dorinta de a arata lumii “cine suntem noi”, amestecat cu frustrarile zilnice ale unei munci de multe ori mizere, a unei aprecieri scazute din partea societatii gazda, ba chiar o subestimare in multe cazuri. E normal ca acei romani sa se regaseasca intre ei cu drag pe taramuri mai vitrege, sa fie mai uniti si sa-si impartaseasca dorul de casa, de ai lor, de cele stiute si intelese doar de ei. Dar cand stai mult in conditiile astea, iti doresti mai mult decat atat. Iti doresti asa de mult ca tara ta chiar sa fie o nestemata si sa iti aduca demnitate, incat ajungi sa vorbesti de ea si de cei care o locuiesc ca si cand ar fi rupt totul din visele tale. Asta si pentru ca esti de atata vreme plecat si memoria se mai incetoseaza… Si apare AUR, cel care iti spune ca visele tale pot deveni realitate!

  5. Nu cred ca este locul bun sa pun aici aceasta intrebare, dar as vrea sa stiu si eu asta: As vrea sa stiun site, o platforma de pe care sa aflu despre fiecare politician de la fiecare partid, sa vad cat de mult se aliniaza cu principiile mele! Va multumesc anticipat!

  6. Daca duminica ar fi alegeri, da, cu tot acest hype, AUR ar inpusca 20%.. insa in Decembrie 2024?? Ehee, mai e apa multa pe Dunare..
    In primul rand ar trebui sa renunte la radicalism. Asta ii limiteaza din start. Si iarasi, ideologia asta de dreapta e cam anacronica tarii asteia. Ungurii, imigrantii, UE cea rea?? Astea is marele noaste probleme?? Haida de. In 10 ani decreteii vor fi pensionari, natalitatea e la pamant..tara asta va avea nevoi sociale pe spectrul de stanga nu de floricele dacopate. Mark my words: daca PSD-ul s-ar reforma pe bune in astia 4 ani, si renunta la baronet si figuri toxice si fac opozitie constructiva si vin in 2024 cu un program de stanga beton axat pe asistenta sociala, sistemul sanitar, mediile rurale imbatranite, etc.. rup totul la alegeri. 50%. AUR? Daca vor mai exista sub numele asta, vor fi in continuare pe la 10%. Electorat nationalist-conservator exista de mult si va exista in continuare.. nu l-am mai putut noi identifica foarte bine pentru ca l-a capturat Dragnea temporar sub PSD intre 2016 si 209

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.