M-am trezit și am văzut postarea pe care o puteți lectura la baza acestui text. Stați liniștiți, nu-i singura din categoria asta. În ultimii ani s-au înmulțit părerile compatrioților că Statul e inapt și „lasă că face privatul”. Bine, nici nu-i poți judeca.
Doar că tipul ăsta de gândire vine cu altele la pachet. E „combo” cum ți-ar spune brandul preferat.
În primul rând trebuie să le mulțumim politicienilor (și alegătorilor în egală măsură) pentru că au decridibilizat puterea și capacitatea Statului. Dacă oamenii nu erau loviți non-stop de valuri de prostie astăzi n-ajungeam să aplaudăm orice donație, ba poate că nici nu era nevoie de atât de multe.
Dacă nu eram conduși de atâția incompetenți azi nu aplaudam, blocați de disonanța cognitivă, atâția poluatori care plantează copaci pe ici-colo.
Ce se întâmplă când Statul devine sinonim cu incapacitatea? Păi se găsesc alte pârghii, alte ajutoare. Și au prețul lor (care de multe ori nu înseamnă o factură pe care s-o achite cetățeanul).
Se complică treaba pentru o națiune al cărui Stat e inapt și ajunge să trăiască/supraviețuiască pentru că se îndură privatul.
Cum ar arăta România dacă spitalele ar apărea din bunăvoința companiilor? Dacă firma preferată de ciocolată ar face școala din cartier? Dacă de renovarea parcului, ignorat de oficialități, s-ar ocupa un producător de colanți? Dacă sportul ar avea un miez de pâine pe masă de la firmele de pariuri (asta deja se întâmplă)?
Frumix. Vorba aia, „e mai bine să ai decât să n-ai”, nu?
Lasă să facă, cineva, oricine.
Doar că dacă-ți face privatul de toate, eventual din donații de la cetățeni, de ce să mai plătești taxe? Doamna din postarea de pe Facebook spune „nu vă mai las niciun ban în plus”, dar de aici și până la „nu vă mai las niciun ban” e un pas destul de mic. Poți s-o condamni? De ce să dai bani unor inapți când ai putea să donezi la privat și face el.
Dacă lucrurile vor continua să meargă prost în România o să vedem cât de curând, la rafturile din magazine, concursuri din ce în ce mai interesante: „cumpără 4 iaurturi și poți câștiga un spital” sau „cumpără produse X de 25 de lei, trimite codul prin SMS și vezi dacă-ți asfaltăm strada”.