Industria care trăiește de azi pe mâine

3

Când mi-am pus în gând să fiu freelancer era cam 2018. Mă săturasem de mail-uri aberante, ore petrecute pe drum și zile întregi de stat la birou între pereți care nu mă mai inspirau. Colectivul? Grozav, oameni mișto, dar degeaba sunt de 10 dacă sunt stresați, nervoși și-n pauza de masă sunt cu ochii-n mailuri.

Nu m-am hazardat atunci să-mi încep cariera de freelancer. Am parcat gândul undeva în creier și am început să strâng bani. Când am ajuns la o sumă confortabilă, doi ani mai târziu, am zis „gata!” și mi-am anunțat intrarea pe piața muncii celor care se trezesc și încep să lucreze încă de când alții se înghesuie la metrou, dorm la prânz, gătesc în „pauza de masă” și lucrează până târziu pentru că e altceva când o faci de acasă/cafenea. Da, ca freelancer muncești mai mult, dar nu sesizezi asta.

Ce voiam să spun e că mi-am pus bani la saltea.

Astăzi citesc faptul că industria celor care organizează evenimente este puternic afectată de coronavirus.

Înțeleg. Și eu aveam concert pe 28 martie (s-a anulat), vreo 4-5 conferințe la care trebuia să vorbesc și câteva show-uri de stand up. S-au anulat. Se reiau prin aprilie-mai-iunie.

Citesc pe Facebook-ul celor de la iaBilet.ro că industria lor se duce-n cap, că-i paște falimentul, că toată țara se duce într-o gaură neagră și că #nuvreaubaniiînapoi dacă mi-am cumpărat bilet la vreun eveniment care nu se mai ține. Ca să-i ajut.

Cu riscul de a-mi lua niscaiva înjurături… nu. Ce?

Da, probabil că există business-uri la început de drum care sunt afectate (cu toate că orice om știe că începi o afacere și cu buget de avarie pus într-un plic dosit undeva), dar să-mi spui că o afacere precum iaBilet.ro, cu sute-mii de evenimente anuale (care mai mult ca sigur face un profit confortabil anual)… să-mi spui că nu-și permite 30 de zile de nasoală. Și nu în fiecare an. Doar acum. Probabil doar în perioada Colectiv au mai ținut șandramaua închisă câteva zile, dar în rest a mers treaba la foc automat.

Cine suferă?

Probabil artiștii care trăiesc din evenimente. Se duc biletele luate la ei? Hm…

Restul business-urilor implicate n-au buget de criză? Nu pot duce 30 de zile de nasoală?

Da, chiar sunt curios: cei de la iaBilet.ro vor spune transparent ce se întâmplă cu biletele luate în această perioadă? Cum vor susține ei industria lovită de coronavirus? Eu vreau să știu… că așa sunt eu, curios.

Dacă 30 de zile pun un mamut al evenimentelor pe butuci…

Am citit că și unele locații sunt în criză și nu-și permit 30 de zile de nimic. Eu cred că unele dintre ele (prin vocea conducerii) exagerează. Unele, nu toate. Unele crâșme îmi sunt cunoscute. Nu sunt genul care la evenimentele precendente au făcut cine știe ce investiții. Au dat biletele artiștilor (sau doar X% din ele) și n-au promovat senzațional. Din discuțiile cu angajații (pentru că fac asta, vorbesc cu oamenii) aflu că dau și salarii mici. Cârciumăreală. Alea se plâng.

Care e posibil să fie durerea?

Industria trebuie să plătească angajații pe degeaba pentru 30 de zile. Asta e. Să se bucure că au ce să plătească și să-i considere donație pentru toate zilele de extra-time. Lasă, o să-i răsplătească Dumnezeu/Karma/Monstrul Zburător de Spaghete.

Repet, probabil o să-mi iau înjurături, dar când văd firme mari, cu încasări mari, că se plâng… bă! Pe ce s-a dus profitul din alte luni? Să nu mai plângem în batistă. Poate că durerea reală e că cineva n-o să-și mai cumpere cel mai nou model de bolid anul ăsta și, de fapt, ăia de la reprezentanța auto nu-și primesc comisionul anul ăsta… poate că acolo e suferința, falimentul, hăul.

Altfel spus, hai să transformăm #nuvreaubaniiînapoi în #dămbaniicăpoatesalvămoamenicarenufacprofitînrestulanului. Și poate că oamenii nu mai au bani de mălai, făină și hârtie igienică.

Industria care trăiește de azi pe mâine 1
Recomandări
3 Comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *