Je suis Daniela Crudu

18

Cu toate că până la finalul acestui text o să se uite, menționez încă de pe acum că nu-s de acord cu violența, fie ea împotriva femeilor sau bărbaților. Cine-și „argumentează” punctele de vedere cu pumni, palme și picioare n-are ce să caute pe planeta asta. Ei și joboholicii sunt responsabili pentru tot răul din lume.

Evident că nu-i ok să dai într-o femeie.

Parafrazând din comediantul Bill Burr, „nu e ok să dai într-o femeie, dar asta nu înseamnă că n-ai motive”. Vă invit să-i vedeți bucata de material ca să înțelegeți la ce se referă.

Daniela Crudu a mâncat bătaie de la iubit și a ajuns desfigurată la spital. Ăsta a fost punctul în care lumea s-a împărțit în două tabere vocale: persoanele care au condamnat gestul iubitului și au reamintit faptul că nu-i ok să bați o femeie și tabăra celor care au considerat că victima o căuta/merita.

Până la această oră nu există studii precise care să ateste că doar femeile condamnă violența în cuplu și că bărbații sunt niște bestii sexiste, așa cum bula online vrea să lase impresia.

Puterea internetului propagă cu o putere disproporționată misoginismul unor înapoiați și șocantele voci feminine pro-violență sunt băgate sub covor. „Oi rătăcite pe miriștea emancipării”.

Cu toate că o să fie greu să se mențină atenția pe context, nu pe șocul emoțional de a vedea o femeie tumefiată, trebuie să înțelegem conjunctura care a dus la bătaia primită de Daniela Crudu. Știu că este o exagerare, dar trebuie să înțelegem de ce a fost bătută cu bestialitate Daniela Crudu și nu Aurora Liiceanu (comparație exagerată, știu). Evident că-n România sunt bătute și femei cu un IQ mai mare decât toți oamenii care au băut un cico cu Daniela Crudu, dar nu putem omite faptul că Daniela Crudu nu e prima asistentă TV care ajunge în spital pentru o reconstrucție facială fără voia ei.

Majoritatea feministelor care s-au enervat (pe bună dreptate) văzând că Daniela Crudu trebuie să facă o nouă ședință foto pentru reclamele la pariuri sportive s-au trezit cam târziu. Ca-n cazul multor alte subiecte dureroase din societatea românească.

Daniela Crudu nu trebuie întrebată de sănătate doar când ajunge pe pat de spital.

Știu că nu ne place să arătăm cu degetul spre victimă, dar nu putem face abstracție de ce reprezintă Daniela Crudu (cu voia ei) pentru bărbați. Dar hai să nu vorbim cu nume. Să discutăm generic despre vedeta obiectificată, femeia care descoperă că dacă se transformă în bucată de carne poate beneficia de una-alta.

Și viața de obiect are riscuri. Și beneficii, dar și riscuri.

Dacă ești intelectuală și pui preț pe minte, nu corp, sunt șanse să nu-ți găsești un partener. Unii psihologi spun că femeile deștepte inhibă. Dacă ești prea deșteaptă și prea urâtă n-o să fie o plajă mare de bărbați la picioarele tale. Majoritatea purtătorilor de penis vor o femeie pe care s-o domine intelectual și un trofeu frumos care prin afișare să crească statutul vânătorului. Da, suntem atât de bazali, în ciuda faptului că ne putem face poze cu o bucată de metal subțire în timp ce mâncăm produse aduse în câteva ore de la mii de kilometri distanță.

Că ne place sau nu să recunoaștem, șansele să vină o palmă spre tine de la un partener cresc când viața ta are traseul pe care-l știm la Daniela Crudu.

Degeaba urlăm pe Facebook, facem flash-mob-uri sau ne întrebăm pueril „când se vor civiliza grobienii?”. În unele cazuri, când viața ta începe într-o familie distrusă intelectual/emoțional, când anii tăi de formare se desfășoară în cluburi dubioase de provincie, când succesul îți este adus de epidermă… către ce parteneri crezi că te îndrepți?

Ce încerc să spun, evitând pe cât posibil să nu las impresia că găsesc victima responsabilă de situație, e că apărătoarele femeilor bătute trebuie să deruleze cu mult înainte de spitalizare.

Dacă vă scandalizează bătaia luată de Daniela Crudu și credeți că o lege mai dură împotriva abuzatorilor ar rezolva problema… mă tem că vă înșelați. Nu te lași de fumat că te paște cancerul, nu te lași de lipsa educației pentru că stai 10 ani la pușcărie pentru un pumn. Mai ales când mintea ta simplă crede că ai lovit un obiect, nu o ființă umană.

Dacă-ți pasă de Daniela Crudu nu-i plângi de milă doar când o vezi învinețită, ci și când o vezi goală pe panouri, promovând faptul că-i un obiect ațâțător. Dacă-ți pasă de Daniela Crudu te preocupi și de faptul că viața ei e clădită pe „rolul de proastă TV”, craci pe tocuri, succes invers proporțional cu lungimea pantalonilor.

Nu știu în ce lume trăiesc cei care cred că femeile care-și vând corpul (vizual – reclame, emisiuni TV) nu vor ajunge să fie privite ca produse. În ce societate care nu e România din 2020 bărbații se vor uita la un obiect carnal/siliconat și vor spune „pariez că e foarte inteligentă și echilibrată emoțional”?

Colac peste pupăză, Daniela Crudu e dispusă să-și ierte agresorul. De ce?

Stockholm? Cinism? E speriată de el? Ori e înfricoșată de faptul că mai bine nu poate și o să moară de foame neavând alte „aptitudini”? Doar un terapeut o poate ajuta, dar până ajunge ea să-și rezolve viața o să lase în continuare impresia că femeia se poate expune ca un produs de raft, se poate consuma, bate, arunca, returna ș.a.m.d..

Și unele femei îi vor sufla în pânze. „Își exprimă sexualitatea/independența/e liberă!”. E liberă să suporte și consecințele propriei imagini.

Ce vor înțelege alte femei din rețeta ei de succes? Voi să-mi spuneți.

Altfel spus, dacă vă doare bătaia primită de Daniela Crudu ar trebui să vă doară și motivul pentru care acceptă să se vândă ca o teacă de falus. Vrem să recunoaștem sau nu, există o legătură între rolul de „proastă” atrăgătoare și partenerul abuziv.

Trebuie doar să vă gândiți care e target-ul masculin al reclamelor/emisiunilor cu ea.  

Și corect e să vorbim și de amărâtul ăla care a dat în ea. Cine știe ce poveste tristă are și ăla…

Oricum, n-am făcut un studiu, dar toate femeile pe care le cunosc și nu-și pun poze goale pe net, citesc și au grijă de intimitatea lor n-au parteneri violenți. Poate e o chestia aici…

Recomandări
18 Comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *