În spatele blocului nu mai bate nimeni mingea. Nu-i loc de mașini

3

Tot aud că se construiesc stadioane de fotbal în România. În curând numărul stadioanelor performante va depăși cu mult numărul echipelor de fotbal care chiar au ce să ofere fanilor.

N-are rost să mai vorbim despre necesitatea acestor noi stadioane.

Am înțeles că unii-și fac calcule și cu ocazia Euro 2020 o să ne scoatem pârleala pe ele. Vin străinii, beau o bere prin oraș, merg cu autobuzul, dorm la hotel, mănâncă o șaorma și se acoperă cheltuiala. Așa să fie.

Stadioanele moderne vor atrage copiii spre o viață sportivă?

Nu prea cred. Din ce văd/citesc, cei mici fac coadă la inaugurări de fast-food-uri, nu la terenurile de sport. Ar da zeci de lei pe burgeri la suprapreț și găleți de suc, nici vorbă să-și mai cumpere bășici de plastic. Până și sportivii de performanță fac reclamă unei alimentații non-sportive. Mai pui și brand-ul de alcool/pariuri de pe tricoul de joc și e anti-fotbal cum nici Gloria Bistrița n-a făcut vreodată.

Eu cred că fotbalul românesc a murit când a dispărut din spatele blocurilor.

De ce nu se mai joacă fotbal pe beton? Putem enumera multe motive: telefoanele, jocurile pe console/calculator, copiii sunt grași, „efeminați”, nu se poate juca de pe hoverboard, părinții îi țin „în siguranță” acasă ș.a.m.d..

Dar pe lângă toate astea, n-ai loc. N-ai loc de mașini.

M-am dus la părinți în vizită și n-am mai recunoscut spatele blocului. Acum 15 ani acolo era loc să se desfășoare două meciuri în același timp. Abia dacă loveam cele 7-8 mașini. Acum nici tenis de masă nu poți să joci.

Acolo, în spatele blocului, s-au dat cele mai frumoase goluri pe care nu le-a văzut nimeni. În vinclul porții la care-și băteau vecinii covoarele. Acolo a ținut Alex aproape 1000 de picurele pe picior și l-a driblat pe Andrei până l-a enervat și s-au bătut (pe vremea aia miuța avea și ceva din hochei). Acolo a dat Bebelică un gol din foarfecă, la Centrica, căzând cu botul pe ciment, dar fericit ca un nebun. La 21 se făcea coadă de echipe, iar dacă nu apărai pe bune și te fereai de minge trebuia să te ferești și de capace. Schilodu` apăra cel mai bine că se antrenase ferind mașina lu` ta-su` de mingi. Îl băteau acasă dacă erau urme de minge pe capotă.

Nici măcar unul dintre fotbaliștii din spatele blocului n-a ajuns profesionist. N-a fost să fie.

Dar le-a prins bine mișcarea.

Au jucat îndejuns încât să le placă să-l vadă și să vrea să meargă pe stadion. Chit că-i de 5 stele sau nu. Fotbal să fie.

Când mă mai uit la câte un meci din Liga I am impresia că mulți fotbaliști s-au apucat de sportul ăsta auzind că se agață influențărițe de Instagram.

Știu că s-au făcut niște terenuri (mai mult țarcuri) de fotbal – alea gratis, aruncate pe ici-colo-n cartiere, dar parcă nu-i destul… nu-i destul pentru când își vor închide ăștia mici telefoanele și vor pune pauză la Fortnite. Să vezi atunci mașini lovite.

Recomandări
3 Comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *