Poate descoperea tratamentul pentru cancer, dar e o țigancă

8

O copilă de 13 ani nu mai are voie în microbuzul școlar pentru că a trântit ușa. De ce a trântit ușa? Pot exista mii de explicații pentru un astfel de gest, dar cea mai simplă variantă e cea dată de șofer: „e o țigancă împuțită”.

Fiind „țigancă împuțită” trebuie să meargă pe jos la școală, dus întors, pe marginea unui drum circulat și periculos. Faptul că insistă să învețe o transformă și într-o „țigancă împuțită ciudată”.

Scandalul cu microbuzul a scos la lumină mai multe aspecte ale vieții de „țigan împuțit” din existența puștoaicei. Se pare că-i „țigancă împuțită” și pentru unii dintre colegii de clasă. Cel mai probabil și pentru părinții acestora (de unde altundeva să știe un mucos de 13 ani de concepte atât de abstracte?).

În ce se traduce rasismul ăsta în România lui 2019? Că poate să vină la putere și mama partidelor, ăl mai lider politic, dacă nu ne plimbă ca Moise prin deșert până ne curățăm e tot degeaba.

Personal nici nu știu cum le-am (mai) putea explica rasiștilor că greșesc. Cum să-i spui mai clar faptul că un țigan cu resurse sănătoase poate face… sună a discriminare și când te gândești că trebuie să demonstrezi că o altă culoarea a tenului deține un creier funcțional.

Cum să-i faci pe unii să înțeleagă faptul că tocmai excluziunea socială te face să… Bine, mă aștept să apară cei care o să-mi spună că „au primit locuri speciale în școli, ce mai vrei?”. În 3, 2,…

Cele mai frumoase culmi sunt cele ale ironiei. Și mi se pare un gând superb acela că puștoaica asta „împuțită”, pe care o înjură colegii de clasă și șoferul microbuzului, ar putea face cândva un lucru notabil în viață de care să beneficieze chiar și „spălatul” ăla de șofer. Pe care trebuie să-l integrăm în societate. Eventual să-i dăm un loc special. Te-ai prins?

Oricum, cu fiecare om căruia i se refuză dreptul la educație ne mai dăm o palmă ca specie.

Sursă foto: Libertatea

Poate descoperea tratamentul pentru cancer, dar e o țigancă 1
Recomandări
8 Comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *