Cum îi pedepsește Dumnezeu pe cei fără discernământ?

4

Zilele trecute m-a pălit o întrebare la care încă n-am găsit un răspuns: dacă providența îi pedepsește pe oamenii răi (conform multiplelor mituri spirituale), cum se raportează Dumnezeu la cei fără discernământ?

O să mă raportez doar la dumnezeul ortodox pentru că-mi este mai accesibil prin natura educației și a contextului național. Nu știu prea multe despre Allah că nu mi-a bătut muftiul la ușă să-mi sfințească pereții, nu mi-a predat vreun rabin la școală și la TV nu văd politicieni pupând mâna vreunui călugăr budist.

Acestea fiind zise, mi s-a tot zis că-n ortodoxism ai parte de liber arbitru (eu numesc asta șantaj spiritual, dar lăsăm asta pentru altă discuție). Poți să alegi dacă să ai sau nu o conduită bună cu semenii tăi și Dumnezeu îți dă după merit.

Dar dacă n-ai discernământ? Dacă ești nebun și faci rău? Dacă Dumnezeu te-a făcut greșit din start (ceea ce spune ceva despre calitatea lucrării divine) și-ți lipsesc niște cele trebuincioase din creier? Dacă „i-a luat Dumnezeu mințile”?

Practic nu ai discernământ să beneficiezi de acel liber arbitru.

Ce se întâmplă în astfel de cazuri cu pedeapsa Divină? Ce ți se impută la Judecata de Apoi?

Dacă providența-i aspră cu propria greșeală nu e o nedreptate?

Mulțumesc pentru lămurire.  

Cum îi pedepsește Dumnezeu pe cei fără discernământ? 1
Recomandări
4 Comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *