Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Sunt genul de om care vrea bacșiș în liftul tău…

… liftieru` natural fac rău. Dai vina pe politicieni că fac tot ce e rău. Țeapă. Eu cer bacșiș și a început să-mi placă.

Mi-am permis să parafrazez din celebra canțonetă a trupei Paraziții.

Întâlnești tot felul de oameni ciudați în lifturile românești. Dacă nu-i Inna care se ascultă singură în căști, ori vreun polițist care să te caute de buletin și să se excite văzând că n-ai vârsta pentru unul, poți să întâlnești o ființă care-ți cere șpagă să apese un buton ca să ajungi la secția de oncologie.

S-a scandalizat țara că o femeie din Craiova, liftieră în Spitalul Județean, a cerut bacșiș oamenilor care s-au dus cu dulciuri și cadouri la copiii internați.

E la prima mână să spunem că femeia e o nemernică și că nu-i Head of Liftiere să impună astfel de pretenții, dar înainte să aruncăm trivialități în eter și să dezechilibrăm cosmosul (lucru inevitabil, că oameni suntem), trebuie să înțelegem cu și despre cine vorbim.

Eu n-o să caut scuze ingratei. Asta dacă nu cumva femeia s-a uitat în pungile de cadou și-a zis „vai de mine, dar le duceți prea multe dulciuri copiilor. Prea mult zahăr! Obezitatea e o problemă reală în România. Caju n-ați găsit?”. Dar mă îndoiesc.

Dacă ne uităm peste o serie de studii o să vedem că meseriile repetitive (precum apăsatul unui buton care are un beculeț și pune o cutie în mișcare) nu solicită prea mult din materia cenușie. Nu spun că toți liftierii din România sunt niște reduși și cu un IQ aproape de nivelul de la care îți cade mâncarea din gură, dar… Dacă greșesc sunt mai mult decât bucuros să fiu contrazis de date concrete nu exemple personale („am eu un unchi cu studii la Oxford care-i liftier la Brăila”).

Nu omit faptul că-n lume e posibil să avem și liftieri cu 3 facultăți, dar foarte mult ghinion.

Am avut parte de taximetriști care știau fluent patru limbi străine și din plictiseală au învățat și două limbi moarte (latină și greaca veche). Unii au ghinion și viața îi pune să împăturească șaorme când ei ar putea să descopere antidotul pentru SIDA.

Dar îmi folosesc talentul de părerolog și consider că doamna din Craiova n-are studii avansate și s-a nimerit să fie liftier pentru că nu mai aveau loc în echipa de cercetare cu laserul de la Măgurele.

Ce nu înțelege bula supărată/nu vrea să înțeleagă e că avem o ființă care prestează o treabă repetitivă și pe parcursul anilor s-a întâmplat ca foarte mulți oameni să-i bage bani în buzunare pentru a utiliza acel lift. Totuși, vorbim de un spital unde am văzut într-un reportaj că se fumează în interior. Oameni buni, se fumează în spital! Vă miră o șpagă dată unui liftier?

Dar revenim la doamna liftier.

Cum credeți că funcționează mintea unui om care tot ce face la muncă e să apese un buton și să primească atenții pentru a lua vizitatorii în liftul de pacienți?

Pun pariu că unii revoltați au dat o atenție într-o situație similară. Eu am dat. Ca să vizitez pe cineva la spital și să-i duc mâncare comestibilă a trebuit să palpez 10 lei și să mă furișez pe holuri precum în Assassins Creed. Că n-ai cum în unele situații, îți găsești rudele operate acoperite de gândaci în saloane.

Ce se întâmplă acum e că vine generația de justițiari ai Facebook-ului (mă deranjează că nu-și găsesc curajul până nu deschid platforma de socializare), relatează o poveste și publicul așteaptă să se îndrepte situația. Dar nu așa se rezolvă un sistem canceros (dacă povestea tot a plecat de la secția de oncologie).

De ce nu se rezolvă așa problema?

Pentru că ai nevoie de femeia aia să-ți apese un buton. Evident că-n 2018 putem apăsa noi un buton, dar ce te faci cu populația (mică/mare) care nu știe mai mult? Nu mă aburiți cu „reconversie profesională” că din unii analfabeți funcționali nu poți să scoți nici măturători stradali decenți.

Nu vă dați ochii peste cap, multe meserii vor dispărea. Se va începe cu astea de jos. Meserii repetitive. Ce faci cu oamenii ăia? Cum îi păstrezi ocupați și cât mai puțin frustrați? D-aia e bine să le inventezi job-uri. „Ce știi?”. „Nimic”. „Ce vrei?”. „Să fiu șef”. „Super. Uite aici un scaun, apasă pe butonul ăsta când îți zic oamenii și ești șef la lift”.

Ce trebuie să reținem din toată povestea asta  e că femeia aia care dirijează liftul din Craiova a fost coruptă de oamenii care s-au folosit de ea și lipsa ei de responsabilitate. Și că oamenii ca ea împânzesc lumea. Și nu-i poți trimite acasă, că-ți mor de foame, ies în stradă, votează populiști, își cer „vizoalizările”, devin vedete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.