Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Ce am învățat până acum făcând stand up comedy (XI)

Inițial voiam să vorbesc doar despre cum fenomenul iUmor strică piața, dar apoi am văzut că-i iar scandal: o nouă participantă care a rupt cu glume furate.

După câteva minute de Teodora Tudor am recunoscut o bucată luată cuvânt cu cuvânt de la Claudiu Popa și o parte de la Raul Gheba. Cel din urmă a făcut și următoarea postare pe Facebook:

Nu vreau să stăm prea mult pe subiectul ăsta cu furtul de glume pentru că l-am întors pe toate părțile în postările precedente.

Acum sunt resemnat. Dacă Raul e supărat că Teodora Tudor și-a făcut nume-n stand up pe spatele lui îi reamintesc că o altă concurentă a câștigat un concurs pe glume furate. Bine, nu de la români. Le-a luat din afară. Și apoi și-a văzut liniștită de viață și carieră. Susținută de industrie. Nu mai știu cum o cheamă… poate știe Teo… Amelia Șumărescu?

Revenind la subiectul de bază.

De ce strică iUmor piața stand up? Ohoo, dragii moșului, sunt atâtea motive. Dar o să încep prin a spune cum a ajutat iUmor stand up-ul: l-a adus în atenția tuturor. Acum știu foarte mulți români că există stand up. Și ultimul cioban cu televizor a auzit că-n România se face așa ceva.

Problema e că-ntr-o proporție covârșitoare, la iUmor, stand up-ul e prezentat ca ceva ieftin, ușor, la prima mână. Măscăceală. Oameni capabili să distreze un Cheloo, un Bendeac și o Delia.

Piața de stand up a ajuns într-o situație ridicolă. S-a umplut de comedianți de carton. Oameni care se duc la iUmor și recunosc faptul că-i „prima” sau „a doua oară” când fac așa ceva. Pe vremea mea stand up-ul se începea în cluburi. Eventual de comedie. Îți făceai 5 minute de material și te duceai transpirat și fecalizat pe tine să-l dai în fața unor cunoscători ai fenomenului. Și repetai asta până ajungeai bun. Trambulina însemna să deschizi pentru un comediant mare.

Astăzi, dacă ești cel mai amuzant la bere te duci la Antena 1 și spui că ai pregătit un moment de stand up.

Și nu-i asta problema. Pentru că unii chiar sunt amuzanți. Unii chiar au 3-4-5 minute bune. Dar asta-i tot ce au.

Dar ce te faci, că acum sunt vedete. Au cerere. Lumea-i vrea.

Sunt situații în care sunt exploatați. Îi sună câte unul mai vechi din breaslă și le propune să facă show-uri împreună: „ești bun, te-am văzut la TV, dar eu am X ani experiență, faci show-uri cu mine și-ți crește cota”. Fals. În mintea lor e „tu aduci fanii, urci 5 minute în deschidere și eu îmi fac show-ul pe publicul tău”.

Și nici măcar asta nu-i cea mai mare problemă.

Nasoala apare când din disperare (pentru că ai show-uri multe, vrea lumea să vadă „fenomenul iUmor”) te apuci să faci material. Îl mai faci, îl mai furi, te descurci. Dar așa cum aud de la unii patroni, mulți dezamăgesc. Pentru că n-au experiență. N-au rodajul pe scenă. Nu știu să interacționeze cu publicul. Și ăla-i momentul când dau cu firma în cap întregului fenomen.

Bonea, fiecare se face cunoscut pe barba lui! Tu de ce nu te faci cunoscut?”. Just. Corect. Eu nu-s o imagine. Poate am ratat un tren, poate-s slab. Dar nici publicul de la noi nu-i chitit pe fenomen. Masele vor să râdă. Mi s-a întâmplat de câteva ori ca la final de show să vină oamenii și să spună „mi-a plăcut comediantul 2 și 3”. Ce înseamnă asta? Că la finalul actului artistic numele hazosului era redus la o cifră. O ordine de urcare pe scenă.

Sunt ferm convins că mulți spectatori, până ajung acasă, uită chestii importante. Precum numele comediantului.

Rețin frânturi de show, își amintesc dacă le-a plăcut, dar uită esențialul. Pe cei mari de tot e greu să-i uiți că-i vezi peste tot, unii dintre ei fiind definiția fenomenului la noi „Bonea, tu faci d-aia de face Bobonete, nu?”. Mă-nțelegi?

Adică avem un public pe care-l creștem prost, el fiind neinițiat în ce înseamnă stand up.

iUmor are multe bube. Mai multe găuri decât Cheloo frustrări.

Există riscul ca iUmorul să ducă-n derizoriu meseria de stand up și (așa cum deja se întâmplă), să pună egal între niște curve de atenție (am auzit că-s personaje prin platoul iUmor care fac orice – chiar și nesărate – pentru 1 minute de expunere) și un lucru atât de sincer, intim și frumos precum e stand up-ul.

Mulți comedianți vor spune că exagerez și că-i o metodă bună de expunere. Ha!

Tu crezi că poți da stand up de calitate câte rahaturi virale poate face un hapciupalitic mort în gură de nebăgare-n seamă? N-o să faci față. Ori intri-n hora atenției, ori stai pe margine și vezi cum se destrăbălează „vedetele” pe scena ta.

Și ăștia mari, care se uită din turnurile de fildeș… nu stați așa calmi. În curând, la cum merg lucrurile, o să vă mănânce pâinea vreun Mimi Floco, o specie ciudată de bufon. Ăștia singuri vor umple sălile pe care vor nu reușiți în formule extinse.

E loc pentru toată lumea”. Și n-o faceți pentru bani. Știu.

Big Bang ajută să mă-nșel.

P.S. – iUmor mai are un merit. A reușit să scoată la iveală faptul că Varză nu-i comediant. El e un băiat care spune bancuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.