Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Stand up-ul și vulgaritatea

Mă gândeam că acest text ar sta sub umbrela celorlalte postări despre stand up comedy, adică la rubrica „Ce am învățat până acum făcând stand up comedy”, dar ce urmează să spun ține mai mult de spectatori decât de comedianți.

A reapărut subiectul „stand up-ul e vulgar”.

Mi s-a zis asta la un show, mi-a ajuns la urechi într-o discuție cu niște apropiați și am citit o serie de comentarii pe Facebook. Domnule, „stand up-ul este grobian și se vorbește urât”.
Da.
Și?
S-o luăm punctual, așa cum ne place:

1. Stand Up-ul nu e teatru.

Teatrul este o formă de artă extraordinară unde mai mulți oameni foarte talentați sunt capabili să joace/interpreteze stări și tipologii umane. De obicei, la teatru e vorba de un rol. Interpretezi ceva gândit de altcineva. Dacă-i o piesă despre Coana Mița Biciclista o s-o joci în nota perioadei. Și cel mai probabil n-o să ai vulgarități (cel mult apropouri) pentru că „ești la teatru”, public fandosit sau alte milioane de motive.
Stand Up-ul nu e teatru. Văd uneori fețe de oameni care dorm în frac, aterizați la stand up precum la Shakespeare. Greșit!

Pe afiș nu scrie „Hamlet”, ci „George Bonea” („și frustrările lui”). Stand up-ul nu-i cenzură. Ba chiar așa a apărut, ca o revoltă, o descătușare, o formă de liberă exprimare, necondiționată de lege, cutume sau pudibonderie. Stand up-ul e punk-ul fără creastă.

Eu nu joc un rol. Eu mă arăt pe mine. Mă deschid în fața unor oameni și-mi verbalizez cele mai sumbre gânduri. Cele mai mari anxietăți, frustrări, dureri, bucurii. Și oamenii râd, pentru că întotdeauna problemele altuia sunt mai amuzante, mai ales dacă reflectă ceva intim din viața spectatorului (tu te regăsești în material și râzi pentru că-ți dai seama că și problema ta e amuzantă… e un întreg proces de autocunoaștere prin umor).

2. Viața e vulgară.

Viața e murdară. Pute. Să cobori din turnul tău de fildeș, roz și parfumat, e neplăcut. Să vii la nivelul muritorilor de rând e solicitant. Dar asta-i realitatea.
Să emiți pretenția de a nu avea vulgaritate la stand up (care-i teatrul vieții de zi cu zi) e la fel de greșit precum a nu legaliza prostituția, crezând că așa nu vor mai exista femei care fac sex pe bani și bărbați care cred că pot avea parte de un oral cu 100 de lei.
Lucrurile astea există, fie că-ți place ție sau nu.
Peste tot se vorbește urât. Se gândește vulgar. Ține de structura noastră animalică. O verbalizăm pentru că avem darul vorbirii.
Nu fiți ridicoli, nu fiți naivi.

3. Excesul dăunează.

Sunt perfect de acord. Sunt comedianți care stau tot show-ul cu „pula”-n gură. Asta e. Atâta pot.
Sunt comedianți care au 60 de minute de material despre diaree. Ce vreți? Asta îl inspiră pe om. Din tranzitul intestinal își trage seva umorului. Vreți să știți ceva? Se râde-n țara asta la glume cu căcat de parcă n-ar exista ziua de mâine.
Vrei să mănânci o pâine de calitate din stand up? Labă, sex, căcat, pulă, pizdă. Masele te vor adora. Pentru că vorbești subiecte comune, pe limba tuturor.
Și nu-i pot judeca. Că nu fac rău nimănui.
Da, excesele-s plictisitoare, dar cine-s eu să mă cac în gusturile oamenilor (glumă neintenționată).

4. Ești în 2017!

Ai internet să-ți pui și-n cap. Ai văzut show cu George Bonea? Vrei să mergi? Aruncă un ochi pe munca lui. Vezi pe Facebook, pe Youtube. Că poate nu-ți place. Poate nu-ți place un comediant care se îmbracă precum un profesor, care-ți vorbește istorie, antropologie, care se agită, care nu râde de grașii din sală, care spune că femeile sunt mult mai dezvoltate cognitiv, care nu urăște homosexualii…
Vezi acolo pe net. Bați drumul degeaba, dai și un ban, vorbești și în timpul show-ului, pleci și nervos.
Strici seara tuturor, doar pentru că ai fost leneș.
Mai ales că-n ziua de azi sunt numeroși cei care au fost măcar o singură dată la un show de stand up. Întrebi: „bă, a fost cineva la Bonea sau X-uleanu? Merită?”. Și în funcție de răspuns îți faci program vineri/sâmbătă seară.

5. Există stand up fără vulgarități

Într-o perioadă era un comediant care se lăuda că face stand up curat.
Eu nu l-am văzut live, ci doar puțin pe Youtube și ce mi-au povestit oamenii.
Pentru mine stand up-ul curat (cel puțin în forma prestată de respectivul) e penibil. E tendențios, malițios și desuet. Dar unora le place. Cine-s eu să comentez?

6. „Fuck”

Unii spun că americanii nu-s vulgari. Pe bune? Dar „fuck” ce înseamnă? „La naiba”, cum traducerea Margareta Nistor?
„Fuck” este „pula mea”.

7. Și mai știți ceva…

Românul nu râde la orice. Mai aud unii de Louis C.K., George Carlin sau Bill Hicks. Pff, ăștia-s zei. Ăștia-s filosofi ai stand up-ului. Ăștia mureau de foame în România. Publicul de la noi e prea mic (din punct de vedere al numărului) pentru genul ăsta de stand up.
Vrei să auzi material amuzant despre depresie, suicid, avort, anti-vaccin? O să-l asculți într-o sală plină cu oameni care spun „frate, credeam că la stand up râdem, nu vorbim serios…”.

Acestea fiind zise, țineți cont că un procent covârșitor de comedianți sunt oameni cu probleme: abuzați emoțional, abuzați fizic, neglijați, depresivi, border, dependeți (de alcool/substanțe) ș.a.m.d.. Ăștia-s oamenii care vă amuză pe voi, cu viețile lor.

Vreți decență?

stand up george bonea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.