Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Au și alții dacopații lor

Dacă trăiați cu proasta impresie că doar noi, românii, ne tragem dintr-un popor viteaz și dârz (dacii) să știți că vă înșelați amarnic.

Suntem în anul 134 î.E.n. (sau înainte de Cristi pentru unii cititori). Ne aflăm în Spania de azi. E zăpușeală, soarele dogorește, românii n-au spor la cules. Da, e reinterpretarea mea istorică așa că-mi pot imagina și că-i vară, cald, ori că sunt români la cules. Bine, nu români. Daci, strămoșii noștri.

Ne aflăm în Numancia, o mică provincie care de aproape 20 de ani nu vrea să cedeze în fața presiunii Imperiului Roman. După atâta timp senatorii romani se plictisesc și îl împuternicesc pe Scipio Africanu` să-i anihileze. Scipio avea un CV bun pe războaie și succesul militar în gene.

Era băiat de umeri decorați.

Așa că s-a dus Scipio la numacieni și le-a zis „băi oameni, hai să fim raționali. Vă predați, vă dăm băi comune și zeii noștri, câteva cuvinte simpatice și aia e. Oricum, nu asta e problema voastră acum… peste vreo 2000 de ani o să aveți un șomaj de o să vă rupă”.
Numacienii că „nu, e pământul nostru, du-te-n paella mă-tii!”.

Scipio n-a mai stat la discuții și a-nceput asediul. Dar și-a amintit că în urmă cu trei ani, 137 î.E.n. (dacă te miră că „în urma” lui 134 î.E.n. este 137 e timpul să te oprești din citit), într-un alt război cu sătucul ăsta de maxim 8.000 de locuitori, romanii au pierdut 20.000 de oameni care s-au predat. Practic le-a dat mucu`!

Un fel de FC Voluntari 3 – FC Barcelona 0.

Așa că Scipio a tăiat legăturile provinciei cu exteriorul. 13 luni au rezistat săracii oameni cu ce aveau prin balcoane: murături, zacuscă, carne la afumătoare.
După 13 luni au zis că, decât să-i cucerească romanii, mai bine-și dau foc. Așa că au incendiat orașul și aia a fost.
Mulți ani mai târziu, când curentul naționalist a-nceput să prindă teren în Europa și toate popoarele voiau un trecut mitic și glorios, a-nceput să se zugrăvească și istoria locuitorilor curajoși din Numancia. Ăia care n-au cedat și au preferat moartea în locul cuceririi.

Și uite așa au apărut și-n Spania modernă numanciopați, versiunea iberică a dacopaților noștri.
Stai să vezi scandal diplomatic între România și Spania când s-o afla că, de fapt, ai lor au inventat wi-fi-ul, nu Decebal&Co.

 

Surse: aici, aici, aici și aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.