Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Oare suntem capabili să râdem de Jeremy Clarkson?

Jeremy Clarkson face parte din boyband-ul aia de trei prezentatori care-și dau cu părerea despre mașini. Un fel de 3SudEst britanici care se plimbă cu trancarici, fac glume și ghidușii la volan. Clarkson e cel mai celebru dintre ei, un fel de Laurențiu Duță dacă păstrăm analogia.

Clarkson e un personaj scandalos.

Din cauza lui a plecat toată trupa de la BBC și au pus cruce proiectului „Top Gear”. Acum au succes cu „The Grand Tour”. Aceeași mărie cu altă pălărie.

Clarkson s-a făcut remarcat prin zeci de declarații dure, memorabilă fiind aia în care-i beștelește pe cei care se sinucid la metrou, pentru că încurcă viața celorlalți. Nu putem spune că n-are dreptate.

Partea „nasoală” e că românii pentru Clarkson sunt echivalentul vasluienilor pentru români. Poporul român e „Oana Roman” a lui Jeremy. Cum noi facem miștouri non-stop despre Vaslui (și mai nou Teleorman), așa și Clarkson. Bate șaua cu glume despre muncitorii din Anglia, că-s români, haha, hoho, hehe! Recent a mai spus o nesărată la adresa mândrului popor și s-a umflat vena de scandal în nație, în frunte cu ambasadorul român de la Londra.

Ieșirea ambasadorului n-a schimbat cu nimic situația, din contră, a arătat că suntem un neam de bășicați mai ceva ca britanicii. Și asta-i cu adevărat ceva notabil.

Nouă nu ne place asta. Cum adică, să râdă englejii de noi? „Mama lor de nesimțiți, că le ștergem bătrânii la cur și le strângem gunoaiele de inapți”. Păi tocmai asta-i gluma.

În primul rând trebuie să înțelegem celebrul umor englezesc.

Românii, majoritatea, nu-l acceptă și nu-l înghit. Noi suntem poporul lui bășcălie, nu umor negru, sarcasm, cinism, ironie.

Așa-i la ei. Lumea râde la chestii care frizează absurdul, răutăcisme, glume la limita nesimțirii, palme morale peste bot. La noi, neam de capete plecate și mironosițe docile, se cade de pe scaun la libidinoșenii, bancuri cu substrat, stela&arșinelisme, țociu&palade.

Că așa suntem noi. Așezăm pe soclu alde Toma Caragiu, Caragiale, Dem Rădulescu ș.a.m.d., dar temelia e șubredă și stă pe umerii unor măscărici.

Nu spun că englezii n-au partea lor de umor cabotin. Dar în aceeași măsură ei au dat lumii Monty Python, umor la care bag mâna-n gura lui Doru Octavian Dumitru că n-ar râde nici 5% din telespectatorii clasici ai emisiunilor de divertisment de la TV. Puteți încerca experimentul ăsta. „Life of Brian” pe Pro TV la oră de vârf și orice altă mizerie umoristică pe alte canale. Să vedem cifrele la final.

Așa că Jeremy Clarkson nu e un om rău. A spus despre Transfăgărășan că e cea mai frumoasă șosea din lume. Nici prost. Dacă era prost n-avea o emisiune atât de urmărită. Nici lipsit de haz. Nu râdem noi la glumele lui.

Suntem noi prea autosuficienți, scorțoși și proști să râdem la glume despre Shakespeare, Brexit și Henric al VIII-lea. Unde mai pui că nu există grup umoristic la TV care să iasă din bula poantelor cu români beșivi, leneși, proști etc. Dar trebuie să recunoașteți, Leana lui Costel e caterincă maximă!

P.S. 1 – Jeremy Clarkson n-a făcut glume mega-intelectuale despre români, dar sunt sigur că dacă ar vrea, ar putea. Sunt glume ușurele pentru publicul numeros.

P.S. 2 – Nu sunt un fan al emisiunii și n-o urmăresc. Dar nu sunt nici fan al mironosismului neaoș.

 

Prezentatorul „The Grand Tour” face mereu glume pe seama romanilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.