Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Îi mulțumesc lui tata că s-a lăsat de fumat

„Nebuna” aia de la PSD care a scos fumătorii din pub-uri, baruri și spelunci a mai venit cu o propunere: să-i scoată și din mașinile personale când au ca pasageri copii și femei gravide. Asta-i dusă? Cum își permite să se bage cu bocancii în viața privată a fumătorilor? Ce mai urmează? Să interzică fumatul acasă, când îi dai plodului să mănânce?

Consider că ultima găselniță a PSD-istei este inaplicabilă. E greu să-l tragi pe dreapa pe Șoferescu și să-l amendezi pentru că-și împute minorul. Dar unele legi nu-s făcute să provoace valuri de amenzi, ci să trezească un simț civic. Cel mai probabil inițiatorii se așteptau la un val de reacții, sperau la o trezire a conștiinței. „Bă, știi ce? Chiar mi-am dat seama că-i bag copilului meu otravă în plămâni. N-o să mai fumez în mașină cu el. El nu merită asta”. Adică să te străduiești să-l crești bine și sănătos până începe să muncească și-ți scoți investiția cu el. Nu zic bine? 

Dar mulți fumători s-au bășicat. Până la urmă îi înțeleg. Sunt plozii lor. Ei le bagă rahaturi în cap, mâncare în gură, tot ei sunt responsabili și de ce le bagă în plămâni.

Eu îi mulțumesc tatălui meu că s-a lăsat de fumat. A fumat din adolescență până acum vreo 17-18 ani. Când eram copil era ziua și pachetul de Viceroy sau Assos. Puțea în casă ca-n baruri (așa miroase la toți fumătorii acasă, fără excepții), dar când stai cu un fumător între patru pereți aia nu mai e putoare, ci normalitate. Tutunul intră în perdele, mobilă, pereți.

Pe la vreo 9-10 ani am început să tușesc. O perioadă de timp am încercat toate siropurile și pastilele. Nimic. Până într-un final când un medic a avut inspirația să întrebe dacă există vreun fumător în casă. Experimentul a fost simplu: nu se mai fuma în casă. Brusc tusea a dispărut. După tuse a dispărut și putoarea. Într-un final tata a renunțat la fumat.

Ce au însemnat pentru el aprox. 18 ani fără țigări? În primul rând are picioare. Când ești sedentar (și mulți faceți mișcare doar de la mașină la birou și invers) tutunul ți-o dă bine la temelie. Vezi venele alea care se îngroașă frumos sub piele? Nu-i vreun trend. E semn de scaun cu rotile la bătrânețe. Să te apuci din timp să lucrezi bicepși, tricepși și caricepși că pantele pentru handicapați sunt înclinate rău.

Și picioarele nu-s singurul câștig în atâția ani fără fumat. Nu mai vorbim de plămâni, unghii, dinți etc. Acum, să nu vă imaginați că astăzi tata aleargă la 5 dimineața prin parc, ori că face yoga în vreo poziție dificilă, dar poate să meargă spre nepoți. Eu spun că-i un câștig mare.

Unde mai pui că am crescut și eu sănătos, cu plămânii curați, numa’ buni să-i distrug când ies să beau o bere cu tata într-un pub.

Așa că dacă-ți place să fumezi în mașină cu plozii, și trăiești cu impresia că plămânii lor sunt de neatins, să nu uiți că la bătrânețe o să-i chinui și pe ei cu boala ta. Asta dacă nu capătă și ei una. Dacă nu te poți abține dă-i și piciului să pufăie una. E mai sănătos fumatul activ. Pasiv e oribil: și cancer în plămâni și fără look-ul cool de fumător.

Dacă ți-a plăcut poți să te abonezi. Dacă nu… fumează ceva să te calmezi.

[subscribe2]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.