Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Te mișcă o medalie la Rio?

Am văzut că s-a viralizat fotografia de mai sus, cu tricolorul românesc deasupra steagului american și rusesc. E o poză mai veche, de la altă olimpiadă, dar în contextul aurului la spadă s-a emoționat iar poporul și se vede deasupra lumii. Se pare că (din nou) facem treabă la Olimpiadă. Luăm medalii (nu atât de multe ca-n alți ani, dar bogdaproste), impresionăm străinii cu performanțele noastre și credem că bucurăm o nație cu rezultatele din Brazilia, când de fapt mare parte din compatrioți stau blocați în trafic pe DN1 și A1, se uită la mizeria aia de campionat intern de fotbal, ori îl ascultă pe Liviu Dragnea și se minunează.

Pe mine personal nu mă încălzește cu nimic faptul că se-ntorc olimpicii cu medalii de la Rio. De ce să mă bucure asta? Ba chiar mă enervează atitudinea sportivilor români.

Ei nu-și dau seama ce fac? Câștigând mereu medalii, în condițiile în care se antrenează, le demonstrează tuturor că se descurcă splendid și cu mai puțin. Dacă poți lua medalii cu atât de puține bazine olimpice, cu atât de puține stadioane bune, ori cu un lac pe care n-ai loc de șalupele boșilor, înseamnă că nu ai nevoie de „mai bine”.

Sportivii ăia de ne mândrim noi cu ei se vor întoarce în anonimat mai repede decât își schimbă Becali starea de spirit. Și se vor antrena iar prin cine știe ce parcuri și dughene de săli de sport, ca mai apoi să ne batem cu pumnul în piept că medalia aia e și a noastră. Între timp ei se vor ruga să prindă 30 de secunde într-o reclamă în care să promoveze lavabilă, mezeluri sau pufuleți pentru niște bani decenți.

Și mai e ceva. Olimpiada asta din Brazilia este încă un pumn în figură dat problemelor reale din țara aia. După kitch-ul ăla de campionat mondial, care s-a finalizat cu stadioane lăsate în paragină, acum avem o altă investiție masivă pentru un rahat fără continuitate. Evenimente de o asemenea amploare sunt demne de țări fără probleme.

Islanda ar putea organiza o olimpiadă sau un campionat mondial. Dar ei nu-s așa de proști încât să-și cheltuie banii pe așa ceva și apoi să se-ntrebe ce să facă din clădiri.

Eu mă rog să nu ne bată gândul vreodată să organizăm vreun eveniment de acest fel. Oricum, pentru viitorul Euro, ăla în care suntem în combinație cu Ungaria, nu văd cum s-o scoatem la capăt și tare cred o să ieșim și proști și săraci din întreaga ecuație.

N-aș vrea să pară că-s Oanul Pellea, dar poate că nu era nevoie de Olimpiadă, și categoric nu în Brazilia. Voi ați văzut câți oameni au încercat să stingă torța olimpică? Dacă nici asta nu-i un semnal de alarmă… Până la urmă toate evenimentele astea, mai mari sau mai mici, sunt menite să ne facă să ne simțim bine, distrați și importanți, cu sens și direcție. Și le-a ieșit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.