„Eu ascult doar muzică bună. Rock”

3

Oamenii care spun fraza de mai sus îmi sunt mai nesuferiți ca maneliștii. Gata, am spus și asta, acum poți să mă faci ca la ușa cortului. Evident, cort d-ăia unde se țin concerte rock.

Nu-s eu cel mai mare rocker pe care l-ai cunoscut, ba chiar am fost mai mereu printre ăia moderații.

Da, la 14 ani eram mare fan AC/DC, dar apoi am crescut și… s-a întâmplat să cresc. Am rămas fidel Led Zeppelin-ului, Beatleșilor și Deep Purple, dar n-am simțit niciodată Rolling Stones, Pink Floyd sau David Bowie (cu toate că s-a umplut lumea de fanii celui din urmă după ce a murit). Ok, îi ascult pe toți, dar ultimii menționați nu cred că au mai mult de o piesă în topul personal. Nici nu mai vorbesc de Iron Maiden, Manowar… clar nu. Nimic. Și spune asta un tip care ascultă T-Rex.

Mi se pare incredibil să treci de vârsta la care porți doar tricouri cu preferații și arăți „muie manele” în pozele cu gașca și să asculți doar/tot aceleași trupe.

Pentru că „știi tu” că aia-i cea mai bună muzică. Nu-i vreo diferență între mentalitatea asta și bătrânii care ridică-n slăvi Dacia 1300 ca fiind culmea automobilisticii mondiale, singura mașină care se repară prin șuturi, ciorapi și rugăciune. Am avut revelația asta când l-am cunoscut pe Georgian (saxofonistul care a mai dat pe piesele Just Another Lie). Știți cum arată playlistul lui? De la Blink până la Salam, via Guns n’ Roses și Laura Stoica. Eh, ăsta-i un om care știe muzică.

Tocmai pentru că muzica și artiștii au tendința să devină repetitivi și să stagneze e sănătos să schimbi, să diversifici. Muzica e precum mâncarea. Dacă bagi doar mămăligă cu pâine n-o să ajungi prea departe. Nu-ți refuza nimic. Dar nimic. N-ai idee ce găsești. Dacă ți-aș spune că există niște instrumentiști geniali în trupele de manele ai face urticarie? Muzica house nu-i mai repetitivă ca întreaga discografie AC/DC și remix-urile dance după hit-urile vechi sunt chiar mișto. Și dansabile. Știu, e greu de acceptat, dar nu ești așa prețios în aura stilului muzical căruia-i rezervi 24/7.

a85bvd8p5r

Mi-am adus aminte de subiectul ăsta când am revăzut poza cu manelistul Costi Ioniță purtând un tricou cu un Hendrix făcut din paiete. Acum 14 ani credeam că nu-i cocalar mai mare ca el, dar azi îmi dau seama că manelele sunt/erau un bijniss. Și Rihanna cântă manele și-s sigur că are tricouri cu The Doors. Muzica e mai mult o industrie de ceva ani buni. Nu te poți enerva pe un Costi Ioniță că-și arată preferințele pe tricou, în contextul în care din H&M ies puștoaice cu Ramones pe tricou și cred că-i un logo drăguț și sună cool „Hey Ho Let’s Go!”.

Și acum piesa asta. Fără legătură, doar mi-am amintit că-i bună.

Recomandări
3 Comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *