Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

De ce vă mirați că se omoară suporterii de fotbal între ei?

Probabil că ați aflat deja că un tânăr dinamovist a murit. A primit o sticlă în cap după derby-ul din weekend-ul trecut. Povestea e simplă: se ducea acasă după meci, a intervenit să-l apere pe un alt dinamovist agresat de câțiva suporteri steliști (conform unor declarații), și-a fost lovit în cap. Comă. Moarte. Simplu.

Acum apar câteva fețe lungi (prea puține, mult prea puține) și vorbesc despre moralitate, umanitate și decență. În ce lume trăiți oameni buni? Fotbalul nu mai e de ani buni doar un sport și ceva frumos. Fotbalul a devenit sinonim cu violența, ilicitul, incultura și urâtul.

Astăzi fotbalul înseamnă patroni care n-au pus în viața lor piciorul pe o minge, interlopi care tranzacționează fotbaliști ca pe vite, jucători incapabili să aibă o viață decentă și cohorte de suporteri care vin pe stadion doar pentru a se înjura, a da cu pumnul și a-și arunca în cap cu petarde ascunse în orificii.

Ce vedem noi printre crăci, coregrafii geniale, gesturi umanitare și faptul că mai cunoaștem profesori universitari prin galerii… astea-s picături în ocean.

Degeaba se afișează bannere cu „Fair Play”, „Împotriva rasismului” și alte truisme. Sunt acolo doar să fie, așa cer ăi mari de la FIFA/UEFA, dar 0 (zero) relevanță în piață. N-a investit nimeni în a-i educa pe oameni că pot vedea un meci de fotbal și fără să se-njure, fără să-și manifeste pasiunile libidinoase vis-à-vis de mamele adversarilor, ori să-și dorească moartea cuiva. Nimeni n-a avut interesul ăsta atâta timp cât suporterul a băgat bani în bilete, fulare, tricouri. Poate că-n timp stadioanele românești se vor goli de oameni și la meciuri se vor mai duce doar patronii, bijnițarii, produsele lor cu picioare și gorilele care se bat.

Din păcate tânărul dinamovist decedat este victima unui „pasionat de fotbal”. Ca ăla mulți alții. E doar o chestiunea de timp și de noroc. La câți pumni și scaune s-au împărțit pe stadioanele românești e o minune că-s așa puțini morți.

Și nu uitați, cât timp suferiți și muriți „pentru culori”, alții nu știu cum să mai facă bani din fotbal. E un bijniss pe spinarea unei pasiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.