Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Comentatorii sportivi, aceste muieri nevorbite

N-am să-mi consum timpul și spațiul pentru a scrie despre echipa de fotbal. Cum cred ar spune Costi Mocanu, crainicul Pro TV-ului, „echipa noastră este și nu este”. Aș putea în schimb s-o citez pe mama, care auzind balivernele lui Mocanu, a spus: „când n-ai fotbal, de unde comentatori?”.

Ieri pe la ora 17 era meciul Rusia – Slovacia. Am prins vreo 20 de minute din el, când cu transmisiune din Anglia, când dintr-o țară arabă. Mai mare dragul să-i asculți pe comentatori. Ok, nu înțelegeam un cuvânt din ce spuneau arăbeții, dar vorbeau atât de mult și cu atâta patos încât aveai impresia că se joacă cel puțin Finala. Așa am observant că-s două feluri de comentatori, în ambele cazuri de nora 10:

    • Comentatorul alert, ăla care dacă-ți spune și un meci din Liga a IV-a Județeană te face să te uiți cu interes. Precum sunt arabii, turcii, ibericii;

  • Și ăla liniștit, care face o treabă foarte bună cu mai puține cuvinte. Îți spune ce se-ntâmplă pe teren, câteva referințe despre jucători, și gata. Tace. Vezi exemple din Anglia, Franța sau jocul Fifa;

Și apoi vine și comentatorul român. Dom’le, poezie!

Eminescu s-a reîncarnat într-un crainic TV și noi nu știm. Eu zic să stăm geană pe Costi Mocanu că sigur va lansa Luceafărul, partea a II-a, „Coborârea în jos se-ntoarce!”. Dacă tu crezi că iubita ta bate câmpii, te stresează, ori suferă de limbuție, înseamnă că n-ai ascultat niciodată 90 de minute de Costi Mocanu. O să vezi că după ce-l asculți o să-ți vină să-ți tragi femeia mai aproape și s-o rogi să-ți mai zică despre cremele de mâini, fonduri de ten și haine.

Eu pot să înțeleg că-i pasiunea mare când ești român și comentezi meciurile țării tale, dar există o limită când vine vorba de bătut câmpii. Mai ales că, poate nu și-au dat seama, dar sunt la TV. Adică văd! Văd! Nu trebuie să-mi spui orice, oricând.

Uneori e mai frumos meciul dacă taci, dacă lași omul să audă vuietul din tribune. Aseară se auzea „România! România!” din galerie și Mocanu a ținut să ne spună că-s românii care scandează. Pe bune? Și eu care credeam că sunt fanii elvețieni care ne susțin să-i batem pe ai lor!

Și nu, nu mă interesează tot trecutul unui fotbalist.

Și mai mult decât orice, nu-mi pasă ce crezi tu despre fotbaliști, antrenor sau șosetele lor. Te comporți precum oricare alt bărbat într-un birt, avantajul fiind că tu comentezi peste ceilalți. Și nu știi să citești oamenii. Unde tu vezi „suferință, deznădejde”, eu văd „apatie, lipsă de talent și plictiseală”.

Îmi imaginez că-i o meserie grea. Toate sunt. În primul rând e important să știi chestii, dar e mai important să ai habar când să le spui. Eu nu cunosc toate cele despre fotbaliști, dar pe cuvânt că aș tăcea mai interesant decât orice baliverne spune Mocanu.

Poate nu știți, dar în filmul românesc „Totul pentru fotbal”, Nicu Constantin interpretează rolul unui comentator sportiv erudite, pompos și demagog (vezi video de mai jos, 01:08:40). În film avem o parodie. În realitate comentatorul român este o caricatură.

Și știu, unii îmi veți spune să închid volumul. Dar unde mai e farmecul fotbalului dacă nu aud un Costi Mocanu spunând platitudini, precum: „(jucătorii români) au suspendat sentimental spațiului” sau „oare câte respirații s-au oprit în tribunele românilor?”.

Nu știu, mergi să le numeri. Și taci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.