Numele meu este anxietate și am George Bonea.

RSR se-ntoarce! Republica Scrumiera România!

Cât timp a fost legea anti-fumat activă am ieșit în cluburi/cafenele/pub-uri/crâșme și dughene mai des ca-n tot anul 2015. Singura explicație este și cea mai simplă: nu mai pute. Nu mai e fum, nu mă mai ustură ochii, nu-mi mai pute părul, hainele nu mai duhnesc. Și-n tot acest timp, singurul loc în care chiar mirosea a transpirație (frica fumătorilor speriați că vor face cancer pulmonar de la mireasma exsudației) a fost o cafenea de 5 m2 din buricul târgului. Plin cu bicicliști. Aveau o scuză. Cred.

Acestea fiind zise, propun să ne pregătim pentru întoarcerea în fum, pentru că senatorii știu că vin alegerile și dacă nu poți să oferi salarii/pensii/nivel de trai ridicat, dau măcar vicii accesibile poporului. Care propor se mulțumește cu puținul și lipsa de viziune. Nu-mi spune că nu, altfel nu eram conduși de unii care și-au câștigat puterea prin pungi și plase.

În frunte cu dovada vie că (nu toți) profesorii își merită banii, profesoara-grevistă Cristiana Anghel a reușit să treacă de senat „îndulcirea” legii anti-fumat. Urmează deputații și cât ai spune „nu văd nimic de fum” o să intrăm iar în ceață. Pentru că această modificare a legislației va permite fumatul în camera special amenajate, unde ghici ce? Se va putea consuma și băuturi. „Și ce Bonea, nu pot să beau și să fumez? E dreptul meu!”. Ba da, dar prietenii tăi nefumători știu că tu n-o să mai ieși din haznaua aia ca să stai la aer curat. Și cu toate că am prieteni fumători nu mă doare s-o spun: mulți dintre voi sunteți niște egoiști și vă doare-n filtru de ceilalți. Important e să vă satisfaceți voi viciul și s-o faceți cu atâta emfază de parcă ați fost blestemați să vă pută gura a mahoarcăPot să vă număr pe degetele de la o mână amputată fumătorii pe care-i cunosc și care erau dispuși să meargă la nefumători când legea anti-fumat nici nu exista.

2000px-No_Smoking.svg

Și prin arhicunoscuta lege interpretabilo-românească, o să vedem cum patronii transformă „camera de fumat” în cameră de nefumători, urmând logica de bijniss „ăia-s mai mulți”.

Asta e, o altă lege n-a ținut. Probabil și altele nu vor rezista. Că nu poți spune „nu fura”, „nu fuma”, „nu dăuna”. E prea dur pentru români. Trebuie s-o îndulcești până o faci degeaba. Ca mai apoi să te plângi că statul n-are grija de tine. Cineva spunea că pe român trebuie să pui biciul ca să respecte legea. Nu-i nevoie. Românul transformă imediat biciul într-un pămătuf de șters praful.

Ce să-i faci? O să mergem în concedii prin Străinezia și-o să vedem ce frumos e la ei, civilizat și ordonat și-o să ne spunem că la noi nu se poate. De noi.

Cel mai elocvent suvenir
Cel mai elocvent suvenir

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.