Numele meu este anxietate și am George Bonea.

#RecenziilaChestii – Ep. Text – Despre smintenie

Salut, sunt George Bonea și uneori nu-mi ajung doar 60 de secunde să spun ce cred despre orice. Așa că săptămâna asta m-am hotărât să vă răpesc puțin mai mult timp și să vorbim despre piesa celor de la Taxi, „Despre smerenie”.

În primul rând Taxi nu face muzică. Nu mai face de mult muzică.

Cred că n-au mai făcut de la „Ești iubibilă”. Cum bine a spus cineva pe Facebook, trupa Taxi face piese manifest și mai scoate capul din anonimat când se mai întâmplă chestii. Acum s-au urcat pe valul anti-Catedrală, când a fost drama din Colectiv au făcut repede o… ce fac ei pe muzică. Pun pariu că dacă-n seara asta e cutremur și cad câteva blocuri prin țară, în câteva ore Dan Teodorescu va urca pe Youtube o piesuliță din trei acorduri și va recita moralizator cu vocea lui de privighetor. Și așa mai aude lumea de Taxi.

Cu toate astea, s-au trezit mulți că-s răniți în orgoliul creștin de faptul că-n noul videoclip Taxi apar „oameni de o moralitate îndoielnică”. Ba chiar am dat de editoriale și texte ce înfierau personalitățile.

Precum autoarea textului de AICI.

Se pare că există o persoană atât de afectată încât s-a hotărât să facă o scrisoare deschisă către Mircea Cărtărescu și să-l tragă de urechi pentru că și-a permis să apară-n mârșavul videoclip. Și autoarea este foooooarte afectată că Taxi și-a permis să scoată videoclipul în ziua în care a murit celebrul actor și turnător la Securitate, Mircea Albulescu. Da, și? Mor oameni zilnic. Mai mari, mai mici, mor.

Dar cum să apari în videoclip alături de oameni ca Teo Trandafir”, parafrazez lamentarea autoarei. Că Teo a fost în PDL. Da, și? Gura ei să nu mănâncă? Și ce dacă a dat manele la TV? Te-a forțat să le asculți? E libertatea ei să-și câștige pâinea cum o duce capul (nu-mi vine să cred c-o apăr pe Teo, dar când demagogii lui Biblie-Necitită se trezesc n-ai cum altfel).

Dani Oțil. Singurul merit că a făcut sex cu Răduleasca”. Cât de josnic. Să faci glume pe seama asta-i una, dar să-l taxezi pe om și să spui că n-are morală pentru că-i place secțiunea GILF… femeie, cât de nefe să fii?

Oreste, și el pulit c-o arde de ceva ani cu tantre și nebunii ezoterice. Da, și? Ți-a dat în cap? Și-a făcut catedrale pe banii tău? Și să nu-l uităm pe Andi Moisescu, luat la 13-14 doar pentru că-i soțul unei femei rupte de secolul 21. Și ce vrei să-i facă? S-o bată până-i bagă-n cap că vaccinul e bun?

Mai sunt voci nervoase că „de ce n-au băgat în videoclip oameni sărmani, nu d-ăștia cu bani”. Pentru că oamenii sărmani nu atrag. N-au vizibilitate. Ce dracu, chiar nu știm cu ce se mănâncă marketing-ul? Ba mai mult, când cei de la Roșia Montană au folosit o sărmană care făcea botoșei pentru campania lor au ajuns s-o caute unii și-n arborele genealogic să vadă ei dacă femeia era sau nu demnă de milă… Deci nu merge nici să folosești plebea în campanii.

Știți ce e stupid?

Grigore Leșe, celebrul folclorist, și-a dat seama, abia acum, că implicarea lui în piesa „Despre smerenie” nu-i face bine, publicul lui fiind d-acolo din spectrul religios. Și acum o dă cotită că el n-a știut la ce se bagă. Rușinos maestre. Hai, recunoaște cu bărbăție că ți-a sunat bine proiectul și nu te așteptai la scandal.

Dar în rest oamenii din spot îmi inspiră încrede când vine vorba de subiectul Catedrală.. Și sincer, poate să apară și Dan Diaconescu, Voiculescu, Băsescu, Udrea și Daniela Crudu și să spună că Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici. Și atunci mesajul e sincer și corect. Indiferent de nivelul de moralitate. Cine vreți să vă spună asta? Papa de la Roma? Gandhi? Arsenie Boca? Atunci e îndeajuns de „moral” pentru voi?

Să nu uitați că Biblia-i plină de oameni cu moralitate îndoielnică. Ba chiar sfinți care înainte de căință au făcut lucruri considerate josnice: prostituție, crimă, etc. Dar vă las plăcerea să-i descoperiți singuri.

Și-n încheiere, pentru a detona perfect valul ăsta de ipocrizie creștină, vă las cu o campanie BOR, aceea pentru înscrierea plozilor la ora de religie. Vă mai amintiți de ea? Foarte bine. În clipul ăla aveam doar oameni „morali”? Serios? Aveți tupeul să spuneți că „DA”? Daniel Buzdugan e moral? Connect-R e moral? Dan Puric? Alo, despre ce vorbim aici? Mă aude cineva?

În încheiere, în cel mai creștinesc mod cu putință vă las cu una preferată de voi: cel fără de păcat să arunce primul cu piatra. Mai bine luați pietrele și le puneți la Catedrală. Patriarhul nu poate să care, are ruptură de…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.