Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Când e ipocrizia creștină mai mare? Paște sau Crăciun?

La B1 TV Bichir apără S.C. BOR S.A. de bijniss-ul cu lumânări pe care-l face anual la sărbătorile mari. Cică preoții sunt obligați să vândă zeci de mii de lumânări avizate de PreaAfaceristu‘. Și ne spune Bichir că-i normal, altfel apar „baroni ai lumânărilor”, „moguli de lumânări”. Trebuie să se ajute și biserica singură „dacă n-o ajută nimeni”. Bichir vidanjează oral cu tona. Spune atâtea prostii că se-mput și moaștele de rușine.

Iar în Sibiu mitropolitul Streza blesteamă jurnaliștii care l-au pozat urcând într-un bolid de lux. Ba primește și scuzele jurnaliștilor. Fie ca lumina să vă dea curaj băi jurnaliștilor!

mercedes-3

Pe Kanal D, o prea-entuziasmată Teo vorbește despre cum niște non-vedete (vedete de care n-au auzit nici rudele lor) se pregătesc de Paște. Și avem în cadru o bucătărie plină de copii ce cântă într-o slăvire a lui Iisus și gospodine machiate și cu unghii lungi.

Aia mai principală, zic eu „principală” pentru că se băga-n orice cadru și se lăuda singură ca proasta, avea gheare lungi cât cuiele luate de Iisus în palme și-n picioare. Și-n timp ce-și pupa singură dosul spunând la cameră cât de gospodină e ea, frământa cozonacii cu grijă să nu-și rupă copitele.

Pe mai toate posturile TV avem filme despre Iisus. Și-n toate avem un Iisus alb ca mine, chiar spelb prin unele producții. Mna, Betleemul nu-i oraș în Suedia?

Iisus conform antropologilor. Și logicii.
Iisus conform antropologilor. Și logicii.

Zeci de știri despre icoane făcătoare de minuni și poze care plâng.

Materiale cu și despre săraci și cum îi ajută pe ei televiziunile și oamenii mărinimoși de Paște. Că dacă nu-i ajuți acum, când? Doar nu ești prost să faci o faptă bună-n august când nu e nici o sărbătoare mai importantă.

Și nu în ultimul rând, pe mai toate canalele de folclor avem duduițe pe tocuri stiletto în straie populare cântând de mama focului despre ale noastre tradiții. Cum altfel să arăți că ești o țărancă proastă dacă nu-n straie populare și pe tocuri cui.

NADIA

Când e ipocrizia mai mare? Când vine Moșul sau Iepurașul (ambele având 0 legătură cu creștinismul)? Când filmăm colindătorii sau gospodinele? Când vedetele vopsesc ouă sau împodobesc brazi? Când ne spunem „să fim mai buni” de Paște sau de Crăciun?

Poate nu-i evident, dar românii nu mai sărbătoresc o sărbătoare, ci o tradiție.

Eu cred că anul ăsta au fost doar trei minuni de Paște: Antena 3 a luat la mișto pomana electorală dată de PSD Vaslui, sarmalele făcute de mama iubitei și pasca făcută de mama.

Acestea fiind zise, 1 Mai Fericit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.