Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Ce mai înseamnă „cartier” azi?

Dacă te pun să-mi zici de unde până unde se-ntinde cartierul Rahova din București nu cred că îmi poți spune cu exactitate. La fel și-n cazul cartierelor Colentina, Pantelimon sau Berceni.

Acum nu mai stăm în sectoare și nici măcar în cartiere.

Locuim în “zone”, care de cele mai multe ori înseamnă cea mai apropiată și bună stradă sau bulevard. Așa se face că dacă stai pe strada Mărgeanului sau pe lângă mall-ul Liberty Center n-o să mai spui că stai în Rahova, ci în zona “Mărgeanului” sau “mall-ul Liberty”. De ce?

Pentru că Rahova sună rău. Sună sărac, cu șmanglitori și găinari, autobuze în care sunt tăiate genți și buzunare, drogați și bețivi. Practic ai spune că am descris o mare parte din cartierele țării, dar noi ăștia care avem o părere bună despre noi, chiar dacă am sta în mijlocul ghetoului, am spune că stăm în zona “Pucheni”, sau mai optimist “la 10 minute de Centru”.

Toate astea chiar dacă lucrurile s-au mai schimbat. Ghetourile s-au modernizat, curățenia a-nceput să intre și-n casele săracilor, dar mai important pe lângă blocurile îngălaților. Se fac pași mici, dar siguri. Hooo, răbdare, că nici Catedrala Mântuirii nu s-a făcut într-o zi.

Și pe degeaba.

Coșmeliile care cândva erau case s-au transformat în vile impunătoare sau case decente, și oamenii de care te fereai acum 10 ani au dispărut. În locul lor sunt familii. Deci până la urmă ce mai înseamnă “cartierul Rahova”?

Dacă intri pe site-urile de imobiliare ai să vezi că e o nevoie mare de a spune că nu stai în cartierul X, mai ales dacă are o imagine negativă. Chiar dacă ești la un bloc de focurile iadului, în descriere vei spune că ești “la 10 minute de mers pe jos de Piața Unirii”. Iar la telefon o s-o bâjbâi: “da, Rahova e pe aici, dar n-avem treabă cu ei… aici lumea e bună, e liniște”. Mai ai să spui că “nu știu domnule, ăia se droghează la ei acolo, dar noi avem un zid cocalaro-sensibil și când vor să treacă sunt aruncați înapoi”.

Viitorul sună previzibil.

Orașele mari precum Bucureștiul (nu cred că-n Iași, Cluj, Brașov, ș.a.m.d. nu sunt cartiere rău famate) se vor diviza în zone. N-o să mai spui că ești parte dintr-un cartier, ci dintr-o zonă care de fapt e strada ta. Și dacă strada ta e nașpa, o să-ți faci propria zonă în care incluzi străzi din jur, evident cele cu o imagine mai bună. Așa o să ajungi să locuiești în zona “Sălaj, colț cu Dorobanți și Piața Romană”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.