Numele meu este anxietate și am George Bonea.

De ce ai da bani să (mai) mergi în Vamă?

Știm că banii sunt „destul” de greu de obținut. În general trebuie să muncești pentru ei, 8-9-10 ore pe zi, poate chiar mai mult, să stai la birou, să conduci mașini mari și grele, să suporți traficul, colegii, șefii, lipsa unor condiții umane, vremea, etc. Dacă ești dintre cei care primesc bani ușor de la soartă nu cred că te privește ce am de spus.

Să spunem că ai muncit și anul ăsta ca să mergi câteva zile la mare.

Și unde să-ți așezi trupul pe plajă? În Vamă, pentru că acolo mergi din copilărie și-ți place “liniștea” și intimitatea, chiar dacă anual îți repeți faptul că “Vama nu mai e ce a fost”. Și ai plecat la drum. Consumi 100-200 de lei pe drum. Mai pune aici și taxele de drum și nervii din trafic pentru că de la facerea concediului prea puțini oameni și-au dat seama că-și pot lua liber și miercuri-miercuri, nu doar luni-duminică, fiind nervoși că se întorc din vacanță împreună cu restul planetei.

omul-plajei-vama-veche

Și ai ajuns în Vamă. Te-ai cazat. Din experiență cazarea în Vamă e scumpă și nu-și merită banii. Știu, sunt un pretențios care dacă dă 100-150 de lei pe noapte nu vrea să-și facă duș într-un dulap unde are și chiuvetă și toaletă și le spală pe toate în același tip cu trupul. Dar hei, am întâlnit cazuri când camera n-avea fereastră. Nici măcar un geam. Nimic! Și cheltui și pe cazare niște bani. Nu te bagi la cort pentru că vrei condiții și toată lumea vuiește despre cum nu mai e sigur la cort în Vamă.

 

Ai văzut ce scor are mâncarea în Vamă?

Nu mănânci așa cum laudă lumea Bulgaria și nici n-ai vreo atmosferă mișto. Cu toate astea, mâncarea-i scumpă și în multe locuri nu-i comestibilă. Lasă povești că ai mâncat tu în X loc și ciorba a fost bună. În ansamblu nu există un loc în Vamă unde tot meniul să fie ok. Și e scump. Ca să te saturi la o masă scoți din buzunar 30-40 de lei/persoană. Da, când eram puști mâncam „La Meduze” trei feluri de mâncare cu 15-20 de lei, dar pluteau muștele-n olivieră… 

vama

Dar nu cele de mai sus sunt problema. Că mna, ai strâns bani, e de așteptat să-i cheltui. Plaja e groaznică. Murdară, plină de alge, mucuri de țigară, PET-uri și sticle. Să nu mai spun că-i invadată de cămătarii ăia cu umbrele care te vânează să nu stai cu prosopul sub vreun centimetru de umbră. Că așa au primit ei aprobare să se întindă precum sifilisul pe toate plajele din România și să-ți bage șezlongul pe gât. Altfel stai în spate.

Și plaja duduie.

Vama aia pe care o rememorează toți era liniștită. Acum țipă. Cluburile se bat în decibeli și totul e un bass. 

După toate cele de mai sus, după ce auzi cocalari dubioși, vezi cretini că se bat, sparg geamuri la mașini, se fură din corturi, se fură telefoane, te agresează, te enervează, te acostează, pute, e murder, aglomerat ca dracu și scump… îți bagi picioarele-n faptul că ai fost cândva rocker, punkist sau hippiot și nu-ți mai bați joc de timpul și banii tăi. Și dacă vine vreun mucificat la tine să-ți spună că el „vine în Vamă de n-jpe ani” să-i spui că și Mircea Badea a stat cu părinții până s-a făcut băiețel mare-mare…

vama 2

Apropo, n-am fost niciodată în Venus, Jupiter și alte planete de pe litoral. Merge cineva p-acolo? Că dacă nu…

P.S. – continui să cred că e vina lui Tudor Chirilă pentru faptul că Vama nu mai e ca altădată. Dacă trupa lui se numea Eforie Nord sau Agigea, toți puștii ăia cool care juisau la versuri chiriliene erau acum departe de plaja aia semi-goală și liniștită unde puteai să zaci sub soare, cu o bere și un pai și prea puțini oameni în jur ca să-ți pese.

chirila-maretul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.