Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Ce trebuie să te intereseze când vizitezi altă țară

Evident că nu părerea lor despre tine.

Câtă importanță trebuie să-ți dai ca aflat într-o altă țară să te intereseze mai mult percepția străinilor despre tine decât de ceea ce vezi acolo?

Genul ăsta de atitudine a erupt în ultimii 10 ani, mai ales acum pe fondul documentarului britanic „Vin românii”. Acum mă adresez strict cititorilor care pleacă în Anglia, Franța, Germania, ș.a.m.d. ca turiști, nu celor care se duc în altă țară pentru un loc de muncă. Da, percepția străinilor e mai dură vis-a-vis de subiectul „străini care ne fură locurile de muncă”, dar îmi sună totul foarte familiar când mă gândesc la chinejii și indienii care vin la noi să construiască blocuri și case pentru că-s mai ieftini decât cel mai inapt Dorel. Așa-i peste tot. „Instalatorul polonez” vă sună cunoscut?

Cât despre atitudinea turiștilor, asta-i cel mai scandalos. Tu dai niște bani într-o țară, te plimbi, faci poze, vizitezi, dar te roade că unii te consideră țigan/boschetar/hoț? Ba mai mult, te și afectează asta? Wow, înseamnă că te-ai dus degeaba să-ți faci concediul în Paris. Puteai să faci o impresie bună și la Satu Mare dacă ești așa pornit pe imaginea ta de român super-extra-mega bun, corect și frumos. Ești în Paris? Vezi că și ei au străzi jegoase. Londra? O atitudine rece față de orice.

Nemți? Sunt nemți, au ei un defect! Nu te mai ambala atâta. Dacă francezii acceptă miștoul pe seama faptului că-s niște fricoși (glume, dar mna) n-o să-ți cadă ție rangul că ești văzut ca un hoț. Sunt stereotipuri. Treci peste.

Dar serios, nu te duce-n vizită la cineva chitit să-i faci tu o impresie bună.

Țările alea unde te simți discriminat și-au deschis ușile ca tu să le vezi. Pe ele. Nu pe tine. Te deranjează oamenii proști/intoleranți/rasiști/care fac generalizări aiurea când tu ești un biet turist? Ghici ce? România-i plină de ei. Oricum, nu ești tu ambasadorul României la Paris ca să-ndrepți imaginea țării. Ești acolo să înveți ceva, să experimentezi din (sper) lucrurile bune ale altei culturi. Nu te mai da eroul neamului, ori victima.

Așa că du-te-n țări străine și când te întorci să-ți spui: „ce bine de noi românii că nu suntem așa rasiști precum francezii. Noi avem boală doar pe țigani, evrei, unguri, ruși, americani, homosexuali și bolnavii de SIDA, nu ca ei pe români!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.