Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Amendarea rasismului, sau cum să tai frunze la câinii căruței

„George, cum adică să nu amendezi rasismul? Rasismul e nasol, e rău!”, o să-mi spună cineva care n-are răbdare să treacă de titlu. Da, rasismul e o mizerie, care ca multe alte scârbăvnicii sociale, întoarce lumea-n perioada medievală. Și acum sunt printre noi nebuni ce vor să vadă femei/țigani/homosexuali/ș.a.m.d. arși pe rug în piața publică, dar sunt magnetizați de țâțele de la TV. Motiv pentru care mă bucur (puțin) că există „Un show păcătos” sau „Acces direct”. Puțin.

Acum, de ce e amendarea rasismului o labă-n șatră (haha, ai parafrazat „labă-n grup”, ce amuzant!)? Cristian Tudor Popescu a fost amendat cu 2.000 de lei pentru un editorial publicat în Gândul în care spunea că „țiganii” au o cultură a infracțiunii. N-are studii, ori vreo cercetare-n domeniu care să ateste cele spuse, doar frustrări. E ca și cum aș spune că toți CTPii au o cultură a mâncatului de rahat. N-am făcut un sondaj să aflu asta, „dar când am fost eu în Paris toți francezii îmi spuneau că CTP-iștii sunt rășinoși”. Și când un francez îți spune că ai aere, e clar că ai o problemă.

CNCD l-a amendat pe CTP cu 2.000 de lei pentru rasism. Suma este atât de mică încât n-are însemnătate. Poate pentru mine, pentru tine și vreunul din șatră 2.000 de lei înseamnă ceva, dar gazetarul Popescu își permite sigur să mai plătească încă cinci amenzi de acest fel pe luna asta. Și când vorbim de un om ce manifestă idei în spațiul public (ziare/radio/TV), să-l amendezi cu bani e futil. Cei de la CNCD ce-și spun acum? „Gata, l-am amendat cu 2.000 de lei și am eradicat rasismul! Yuhu!”. Nu. Intoleranții o vor băga p-aia cu „în țara asta n-ai dreptul să-ți spui părerea” și fenomenul va intra sub covor unde mocnește de ani buni pentru că nimeni nu-l scoate d-acolo, nu-l pune în farfurie și nu există o mână fermă care să-i ia pe CTP-iști de ceafă și să-i bage cu botul în rasism până-i simt gustul oribil cu toate papilele.

Vrei să-l faci pe CTP să sufere și să-și dea seama de prostia lui? Îi iei dreptul de a scrie. O să-mi spui că-i dictatură și că bag pumnul în gură presei. Atunci de ce să nu-i lăsăm pe oameni să imprime flyere cu „Moarte țiganilor/evreilor/etc.?”. Dacă nu ești persoană publică ești sigur săltat pentru instigare. O săptămână CTP nu mai are voie să emită păreri. Nimic mai simplu. Poate asta-l pune pe gânduri. Poate se duce în săptămâna aia să studieze problema ce-l macină. Eu știu? Așa îl amendezi, plătește și mâine își continuă nestingherit treaba.

Și CNCD se bucură la 2.000 de lei pe care oricum nu cred că-i investește în integrarea cuiva, ori combaterea vreunui fenomen.

 

Sursă foto: ziaristionline.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.