Știți că nu încurajez binging-ul. Așa că titlul e doar click-bait, o metaforă prin care doresc să subliniez calitatea unor lucruri pe care le experimentez în perioada asta. Spus în cuvinte mai puține (și mai puțin pretențioase), am trei recomandări:
1. Serialul Cernobîl
O să încep cu cel mai mare defect al serialului. E în engleză. Am descoperit că-mi plac filmele/serialele care sunt în limba locului unde se întâmplă acțiunea. Nu știu de ce, dar mă deranjează să aud comuniști ucraineni vorbind în engleză. Înțeleg decizia de business (să prindă la mai multă lume), dar… am și eu un pitic. Sunt ferm convins că se găseau actori foarte buni din Ucraina/Rusia să joacă în serial. Dar eu nu știu să fac seriale așa că nu știu ce implică asta.
E o chestie de gusturi.
Altfel spus, foarte bun. Asta și pentru că nu știam prea multe despre accidentul de la Cernobîl și serialul e o lecție de istorie (sper că una cât mai corectă). Altceva nu știam despre evenimentul din 1986. Doar că-i anul în care s-a născut Inna și probabil efectele accidentului se văd în versurile cântăreței.
2. Medium.com
Dacă vrei să-mi spui că am descoperit târziu Medium… da. Așa e. Dar vă încurajez să vă faceți abonament. 5$ pe lună sau 50$ pe an, dar conținutul merită toți banii. Calitatea multor articole te face să pierzi ore bune răsfoind prin tot felul de domenii și să-ți satisfaci curiozitatea.
Chiar dacă nu ești neapărat de acord cu tot ce găsești acolo (mă refer la secțiunea politică, socială) tot e un punct de vedere pe care e bine să-l cunoști. Ieși din bulă.
Cu toate astea, sigur o să găsești cel puțin trei articole interesante pe zi.
3. Pendulul lui Foucault – Umberto Eco
Dacă vrei să-mi spui că m-am apucat târziu de „Pendulul lui Foucault”… da. Așa e. Nu e ca și cum până acum n-am citit altceva, dar e o carte de care mă bucur foarte mult în ultima perioadă. N-o să vă mint, începutul mi s-a părut greoi, întortocheat și plin de detalii. Apoi povestea devine cu adevărat interesantă și amuzantă.
Am râs cu zgomot. Cum am râs și la editorialele lui Eco.
Unde mai pui că am învățat și niște cuvinte interesante care mă vor ajuta să par super inteligent la următoarele ieșiri la șaorma: „condiționale contrafactuale”, „tetrapiloctomie”, „avunculogratuațiune”.
Cam atât până acum.
Revin.