În momentul de față definiția artistului muzical de succes, din punct de vedere financiar, e următoarea: cântă la evenimente organizate de primării.
Atât.
Ceilalți, ăia care umplu săli de spectacole sau își vând arta către fani, sunt extratereștri, enigme ale modernității. Și la cum îi „ajută” colegii de breaslă nu se știe cât mai ține minunea asta.
Trupele bune încasează câteva sute sau mii de euro și urcă pe scene ridicate cu dedicație de „domn Primar, pupa-l-aș sub coadă de băiat bun ce e că a făcut multe pentru comunitatea noastră și acum ne-a oferit acest splendid spectacol cu mici și bere. Să-l mai votați” proștilor.
Trupele și artiștii „respectabili” nu se mai chinuie. La ce foame electorală e în țară sigur prinzi câteva show-uri.
D-aia am ajuns să îi respect pe cei de la 5Gang sau Șatra Benz. Știu că unii dintre voi vă dați cu capul de pereți, „Bonea? Aia e muzică?”, dar 5Gang are public plătitor de bilete. Fanii lor își rup din alocație și cardul părinților pentru muzică. La fel și Satra Benz. Încă n-am auzit să cânte la vreo (co)micărie din bani publici. Încă.
În schimb… trupele mari… văleu!
Da, da. Chiar și consacrații. Indiferent de stil. Rockeri, raperi, de toate. Și iubitori de neam, vrednici patrioți, de la cântăreți care se plâng de calitatea vieții în România până la ăia care cântă despre cum să fie și la noi țara ca afară.
Trecând destul de des pe lângă Parcul Sebastian (Sector 5 – București), văd și aud paranghelii organizate de dom` primar, Daniel Florea a.k.a. Vanghelie 2.0. Ce a adus Florea pe scena aia… ce playback-uri glorioase, ce trupe mari, ce ipocriți scârboși. Mai mare dragul.
Lasă, nu vă împăunați degeaba. Firea a reușit să momească muzical și din bula tinerilor „frumoși și liberi”. Fanii mai multor sfere politice au fost ademenite cu trupele preferate. Să placă la toată lumea, nu?
Cu primarii nu se poate discuta. N-ai cu cine.
Dar poate cu artiștii. Poate.
Știu că petițiile sunt (aproape) degeaba, dar poate dacă se adună destule voci se schimbă ceva. Ce zici? Le transmitem lăutarilor preferați (indiferent de stilul lor) că e de neam prost s-o zdrăngăne pe bani de la buget?
Eu am făcut o modestă petiție. Dacă-ți surâde propunerea poți s-o semnezi și s-o dai mai departe. Să vedem câtor oameni le pasă de banii de la buget și muzică. Într-un fel sună muzica pe bilete și altfel pe voturi.
6 răspunsuri
Petitiile sunt inutile. Complet inutile.
Partea utila ar fi sa nu mai vina nimeni la concertele alea moca. Sa inteleaga oamenii ca nimic nu e gratis si ca acei bani puteau fi folositi la altceva. Complicat si imposibil, stiu.
Pai, si-n Caracal n-au transport public, si iau masini la ocazie dar concerte cu fufe playbacacioase la greu. Daca lumea voteza. Ca un vot pe galeti si concerte egal cu un vot luat pe merit si concluzia e simpla.
O propunere subsecventa acestei initiative ar fi ca Primariile sa nu aiba dreptul legal de a cheltui acesti bani intrucat nu sunt institutii de cultura ci administrative. Rolul lor e sa administreze un patrimoniu de proprietati publice si private, infrastructura acestora si sa asigure o serie de servicii conexe.
Un mod mai corect de organizare a acestor evenimente ar fi ca ele sa fie platite de catre sponsori si spatiile (parcul) sa fie singura contributie a Primariei. Cred ca ar fi un pic diferit mixul de prestatori la acest eveniment.
Dincolo de asta eu as initia si un mecanism care sa functioneze asa: daca nu ai apa calda intr-un cartier, asfalt, ai prea multi copii abandonati, prea multi oameni ai strazii, sau alte utilitati de bun simt pentru spatiul si timpul actual (canalizare, apa curenta calda si rece, deszapezire, aer curat) sa nu ai dreptul de a face nicio cheltuiala care nu e critica (monumente, concerte, festivaluri, targuri, expozitii etc.) timp de un an de la data la care ai rezolvat ultima problema.
Interesant mod. Funcționează undeva?
N-am zis ca nu e utopie. Am o lista foarte mare de lucruri pe care le-as vrea in administratia publica si care sunt de bun simt.
Nu știu de ce de abia acum vad articolul ăsta,dar 5Gang in octombrie/noiembrie 2019 a cântat în Craiova pe bani publici.