Am primit la „Poșta Redacției” opinia unui medic român. Omul n-are nimic împotrivă să-i dau părerea mai departe, dar m-a rugat să nu-i fac numele public pentru că probabil n-are chef de scandal pe Facebook-ul lui.
Așa că cele de mai jos sunt venite de la Adrian. Un medic dintr-o altă țară. Să-i zicem… Germania.
Mi-a scris ce știe/simte/crede despre termometrizare și am zis să vă spun și vouă:
Salut George, ma numesc Adrian, sunt medic, cred ca avem aproximativ aceeasi varsta. Iti urmaresc canalul pe YouTube in mod regulat, imi place stilul tau extrem de sarcastic. Voiam sa iti spun parerea mea despre isteria cu termometrizarea la intrarea in supermarketuri care se practica, aparent, in masa in Romania (eu traiesc momentan in Germania, nu se practica aici). Personal, consider termometrizarea, respectiv admiterea in Supermarket pe baza masurarii temperaturii o idee proasta din cateva motive foarte simple. Sensibilitate, Specificitate, Valoare Predictiva Pozitiva si Valoare Predictiva Negative foarte reduse pentru a fi o metoda eficienta de screening.
Voi prezenta cateva argumente: daca cineva doreste sa fenteze sistemul ii ajunge sa ia un antitermic (cateva pastile de paracetamol), asociat cu un antiinflamator nesteroidian (de ex Ibuprofen), ca poate face insuficienta hepatica, respectiv renala daca ia la pastile ca boul ca sa spun asa e partea a doua. Un alt lucru important, nimeni nu vorbeste despre notiunile de febra si subfebrilitate. Febra este definita de la 38 de grade in sus.
Temperaturile de 36,5 de exemplu si 37,4 sa spunem sunt, ambele, temperaturi la fel de normale, parametrul poate sa prezinte variatii fiziologice de-a lungul zilei. In plus este absolut normal ca o femeie in perioada ovulatiei sa prezinte subfebrilitati. Asta sa fie criteriu sa nu intre in magazin?
Ca sa nu mai vorbim de faptul ca exista multi pacienti (ma refer aici la cei varstnici sau tarati dpdv imunitar) pot dezvolta infectii severe, FARA sa faca febra sau macar subfebrilitate.
Am avut pacienti cu pneumonii bacteriene, infectii de tract urinar, sepsisuri cu soc septic care nu au dezvoltat nici macar o secunda febra sau subfebrilitate.
Temperatura corpului este un parametru vital, se documenteaza la prezentarea pacientului la spital, se documenteaza zilnic la vizita, alaturi de puls/frecventa cardiaca (eventual deficit de puls cum exista la cei cu fibrilatie atriala unde pulsul masurat nu mai corespunde cu frecventa cardiaca, dar asta e alta discutie), tensiune arteriala. Plus ne bazam pe parametri de laborator, radiografii sau alte investigatii, cu toate astea uneori tot dam gres. Daca noua, in spital, ne scapa uneori aceste lucruri datorita imperfectiunii metodelor la ce sa ne asteptam in spatiul public? Plus ca mi-au povestit parintii mei cand au fost la supermarket acum cateva zile la Kaufland, aveau un aparat care arata temperaturi de 34 de grade, nerealist de mica pentru corpul uman, teoretic ar intra in definitia de hipotermie usoara, la o astfel de temperatura ar aparea frisonul. Evident, nu e reala temperatura de 34 de grade, arata insa calibrarea proasta a aparatelor.
Stiu ca sunt unii cu oculta mondiala, 5g si alte porcarii care ar trebui sa mai treaca pe la un anume doctor, dar lasandu-i la o parte pe aceia (pe care ii ignor pur si simplu), ti-am prezentat niste argumente pe care le consider eu stiintifice vizavi de lipsa de justificare a acestei masuri…. mai util arcfi cu banii aia si cu resursele cheltuie sa spele mai des carucioarele, toaletele publice (am mai fost de cateva ori si erau extrem de insalubre) sau curatenia mai frecventa in magazine…. poate asta ar fi mult mai util.
La partea cu ibuprofenul si paracetamilul tre sa avem insa grija, mesajul meu se ti se adreseaza tie si celor ce inteleg umorul tau. Daca, insa citesc si altii, nu stim cum inteleg si poate chiar se apuca sa inghita ca boii
Si ne trezim cu insuficiente de organ
Ficat/rinichi
Alte opinii?
4 răspunsuri
Salut,George ! Medicul a explicat bine cum e cu termometrizarea asta-un barbarism si la propriu si la figurat.E o practica controversata,tinand cont ca sunt persoane care nu fac febra avand probleme grave de sanatate .Eu sunt una dintre acele persoane,cu doua peritonite generalizate,cu boala autoimuna si alte probleme care includ temperatura ridicata ca principal simtom.Si temperatura la nivelul pielii e diferita de cea interna a corpului.Deci nu are nicio relevanta.O spun din proprie experienta si din informatiile fiicei mele care profeseaza in domeniul medical.Ce se practica acum nu are legatura cu medicina si pare o incompetenta .Un alt exemplu: la un control medical unde eu eram pacienta si aveam o temperatura normala,desi infectia se presupune ca iti da o stare subfebrila,termometrizarea a aratat ca sotul meu avea o temperatura putin ridicata ,dar pe fond emotiv,el fiind sanatos.Deci…igiena si respectul fata de sine si ceilalti sunt prioritatile.
Stie Herr Doktor, dupa atatia ani in Deutschland… Traiasca Nemtia!
> 1488
Lasă dog-whistling)))))))
Da George, tu și ceilalți v-ați focusat pe chestiile cu temperatura coprolară care, într-adevăr poate varia funcție dd anumite stări și sau afecțiuni ale persoanei în cauză !!! … și … în rest ..???
De ce nu vorbim despre „termometrizare” .. un neologism tâmpit și lipsit de conținut ???
…. despre „termoscanare” …iarăși un cuvânt/ concept care dă „fiori” unei bune părți din poPulația Ro ???? ….. să mai zic ??