Un an de zile am luat pauză de la „Oracolul Online”. Nu știu de ce, mie-mi plăcea rubricuța asta. Gata, o reiau. Între timp am ajuns la 4.446 de prieteni pe Facebook despre care nu știu (aproape) nimic. Hai să aflăm împreună cine sunt oameni pe care aș putea să mă bazez. Că doar suntem prieteni. Pe Facebook.
Azi e rândul Danei.
…
1. Începem cu o întrebare grea: cea mai frumoasă fotografie făcută de tine și cea mai frumoasă văzută?
Nu am cea mai frumoasă sau cea mai frumos văzută deoarece toate înseamnă ceva pentru mine. În aproape toate fotografiile mele am investit o parte din mine, din emoțiile mele, trăirile mele, din imaginația mea. Ele sunt eu și eu sunt ele.
2. Se trăiește din fotografie? Care e suma confortabilă la care ai vrea să te stabilizezi?
Băi, da, se trăiește din fotografie. Lumea a început să fie din ce în ce mai deschisă către această ramură. Cred că în mare parte se datorează vremurilor în care trăim, adică social media. Ne place să arătăm prin fotografii sau să lăsăm fotografiile să vorbească în locul nostru. Mi-aș dorii foarte mult să mai deschidem puțin ochii prin prisma financiară. Românul încă nu este educat să plătească. Ne place mult și ieftin și sunt mulți fotografi care strică piața.
De exemplu: Gigel s-a apucat și el de poze de 3 luni și oferă în pachetul lui de 150 lei ședința foto cu j’de mii de fotografii prelucrate plus un magnet plus un CD plus plus. Ionel care a făcut 1 an de curs foto plus 1 an de photoshop plus multe workshopuri, nopți nedormite pe Youtube la tutoriale cere 400 lei pe o ședință foto cu 10 poze prelucrate profesional. Mulți îl vor alege pe Gigel, din păcate. Eu sper să ajung să depășesc 2000 euro. Consider că este o sumă decentă.
3. Știu că ești o tânără mămică. Te gândești să-ți crești copilul în România?
Mai degrabă mă gândesc că poate în România o să se schimbe ceva (deși nu prea văd cum). M-am gândit să schimb țara pentru sistemului educațional și pentru cel medical. Eu vreau să mă mut din țară deoarece consider că această țară nu-mi oferă și nu-i oferă copilului absolut nimic. A, ba da, îi oferă mizerie, un sistem de învățământ și medical la pământ, îi oferă șansa de a învăța ce e aia o șpagă, îi oferă șansa să învețe ce e aia ignorare plus multe alte chestii. Nu spun că în altă țară umblă câinii cu covrigi în coadă, dar din auzite de pe la prieteni, categoric este mult mai ok în alte părți.
4. Ne-am cunoscut în liceu când lucram la OMV. Ce efect a avut pentru tine să muncești de la vârsta aia?
Da, lucrez de la vârsta de 16 ani și chestia asta m-a ajutat super mult. M-a învățat să îmi câștig independența financiară (nu mă mai duceam la mama cu miloaga să-mi dea și mie 10 lei de un suc și o Eugenia). M-a ajutat să mă responsabilizez. Dacă până să mă angajez ziceam lasă că merge și așa sau lasă că n-am chef acum să fac nu știu ce, ete că la muncă s-au schimbat lucrurile. Am învățat munca de echipă, am învățat să respect un program și să respect omul de lângă mine.
5. Ce alte locuri de muncă ai mai avut și cum le-ai descrie într-un cuvânt?
Nu am avut foarte multe locuri de muncă. Doar 3. Într-un cuvânt aș descrie fix așa: Dezvoltare.
6. Ce exprimă pentru tine machiajul?
Hmmm, păi nu prea mă machiez eu așa de felul meu. Dar pentru femei machiajul exprimă frumusețe. Categoric un machiaj bine executat îți scoate în evidență trăsăturile. Putem să o dăm și la polul opus unde un machiaj te face să arăți deplorabil. Dar nouă femeilor ne place să credem că un machiaj ne face mai frumoase cu toate căăă…. eu consider că tot nemachiată arăt mai bine.
7. Care sunt, după tine, cele mai comune motive de ceartă într-o relație?
De obicei certurile pleacă fix din chestii mărunte, genul ăla de mărunt de la final stai și te întrebi: Dar de la ce dracului ne-am certat? Părerea mea.
8. Care a fost cel mai rău lucru pe care l-ai spus despre o femeie?
Noi femeile spunem multe despre femei. Muuulte răutăți. Cred că doar un procent foaaaarte mic sunt cumințele și își văd de suculețul lor.
9. Cu cine ai votat la alegeri și de ce? Nu mai spun la nimeni.
În turul I am votat Barna și în al II-lea tur pe Iohannis. Pe Barna l-am votat că parcă îl vedeam mai breaz iar pe Iohannis l-am votat ca să iasă bine la procente, să o detroneze pe Veorica.
10. Ce nu-ți place la blogul ăsta?
Băi, și nu o zic ca să te măgulesc sau să te gâdil la subțioară, dar după cum bine știi deja din ce mai vorbim noi, îmi place tot.
4 răspunsuri
As dori*
As+infinitivul.
Daca vrei sa accentuezi pune “as dory”
4447
„Eu sper să ajung să depășesc 2000 euro. Consider că este o sumă decentă.”
Sunt fotograf de eveniment de ceva vreme dar chiar și așa 2000 euro pentru români e mult. Adică prețul ăsta se practică în USA și țările nordice ale continentului nostru. Bine, asta nu înseamnă că nu sunt români care nu vor plăti – că sunt – dar eu dacă cer 1000 euro nu cred că că stric piața din România.
Oricum, ăsta e un subiect care nu va fi epuziat niciodată.
Poți să ai și 10 000 euro ca și tarif, clientul decide dacă merită sau nu acest preț, până la urmă este vorba de calitate vs cantitate, unde unii fotografi cer 500 euro și oferă 1000 de poze, dar majoritatea cu probleme/defecte/erori/etc., iar alții oferă 300 pe 1500 euro, dar din alea 300 nu ai probleme aproape deloc.
Este vorba doar de calitatea fotografului, dar și de puterea de cumpărare, că acum 10 ani, sunt convins că erau pe degete oameni care își permiteau să plătească 2000 euro pe un fotograf.
Sergiu Nicola, ma refeream la un venit lunar, nu per event