Are 11 ani. E clasa a VI-a. Își petrece aproape tot timpul în lumea jocurilor online. Dacă nu-i la calculator stă pe consolă, iar între cele două deschide telefonul și se joacă. Viața lui e bine structurată: PC și PS între 4 pereți, telefon oricând implică o deplasare.
Vorbește cu gașca de colegi și prieteni în căști și pe rețelele de socializare, fac adevărate conferințe în timp ce se joacă.
Îi merg degetele pe tastatură la Fortnite de parcă-i Mozart. La naiba, dacă știa să cânte la pian cum se joacă era poate unul dintre cei mai virtuosi cântăreți în viață.
Și-a cumpărat IQOS cu gașca de pe OLX, unde se vând o duzină și nu te întreabă nimeni dacă ai 18 ani. Aviz celor care fabulau că IQOS n-are cum să ajungă pe buzele minorilor.
Nu citește. Nimic. Și nu l-a prins nici măcar o carte de la școală. Îmi aruncă un sarcastic „ce să citesc? La Medeleni?”. Mi se pare normal. La Medeleni nu se juca Fortnite și el deja vorbește o altă limbă în comparație cu Ionel Teodoreanu. Scrie în emoji, are slang, e cinic și surexcitat de tot ce e video.
Se arată interesat de conceptul de carte, dar nu-l atrage deloc curricula școlară.
Cartea care a stat la baza jocului Metro 2033 îi sună bine. Poate chiar și Lord of the Rings. Eminescu mai puțin. Ce să mai vorbesc de poveștile cu țărani români. Nu vede el destui țărani în Fortnite?
Nu e un caz singular. Mulți ca el sunt în lumea asta. Școala pare că nu înțelege și sistemul educațional nu se adaptează. E semn de inteligență să te adaptezi, nu să forțezi.
Știu că-i posibil să doară adânc în suflet, dar poate că-i mai important să-i convingem să citească, fie și cărți despre Minecraft, decât să-i convingem cu ambiție cvasi-intelectuală că literatura e plictisitoare, anostă și depășită, în timp ce-i îmbuibăm cu trendurile altor generații.
Dacă o să-i prindă febra cititului poate se vor apuca singuri de ceea ce azi e boring. Sau nu. Până la urmă câte generații mai poți plimba prin Medeleni?
2 răspunsuri
Generațiile au evoluat tot timpul. Acum, cu dezvoltarea asta accelerată a tehnologiilor din comunicații s-a iscat chiar o adevărată prăpastie între generații.
Important este să reușim să ne ținem copiii cât mai departe de tentațiile cu adevărat nocive …
Cum poti sa compari unele din cele mai bune povesti facute vreodata ( titlurile sf mari, jocurile de prima mana etc ) cu o poveste despre sat, dragoste obsesiva si frustrari medievale ( ce e nou e reciclat si este de proasta calitate). Plus profesorii care sunt in proportie majora de vina pentru ca sunt slabi la materia pe care o predau (sau la predarea ei, lucru mai grav ), pedagogia in vocabularul lor nu exista si cei mai multi sunt aroganti la clasa in fata unor elevi.
Oare de ce copilul isi baga picioarele in asemenea comportamente si medii ??? Ce o fi ca nu prea inteleg :))))