Naivitatea este uneori frumoasă. Nu vorbesc despre cazurile când te lași furat/ă de tot felul de jepcari, ori te transformi singur/ă într-o victimă de dragul cuiva. Vorbesc despre naivitatea gingașă a oamenilor care visează “păci verzi pe pereți”, egalitate de șanse, mâncare, divertisment, apă potabilă, toate pentru toți, oriunde, oricând.
De unde atâta pesimism?
Probabil pentru că vin de la stomatolog (dacă ești din București și cauți unul îți pot recomanda pe cineva foarte bun în zona Ștefan cel Mare). Ori pentru că afară-i caniculă și asta ne enervează. Ori pentru că…
- laureata premiului Nobel pentru Pace, Malala Yousafzai, a venit cu o idee revoluționară: 8 zile din bugetul militar al marilor puteri ar putea susține educația gratuită la nivel mondial.
Nu că sună frumos? Nu că-ți vine să zâmbești și să spui “da băi, hai că se poate!”. Dar nu, nu se poate. Malala este un suflet curat și chiar crede că Obama/Putin/Merkel/etc. vor spune vreodată “gata cu armele, hai să ajutăm copiii să învețe”. Și dacă o vor face, dacă va exista vreodată un stat mare să doneze o sumă considerabilă educației, banii se duc în principal în zonele defavorizate. Și asta nu-i ceva rău, dar știți ce se întâmplă?
Există îndeajuns de mulți bani pe planetă încât să ridici nivelul educației la maxim, în același timp, oriunde.
Dar liderii nu vor să-i ajute pe cei cu un minim de posibilități să învețe mai mult, să se deschidă mai mult, să conștientizeze mai mult. Vor să-l învețe pe săracul lipit să scrie și să citească, dar n-o să investească niciodată îndeajuns de mult încât toți oamenii să-și pună simultat întrebarea “oare de ce mă las eu condus de o categorie favorizată?
De ce permit existența unor lideri politici/monarhie/dictatură din moment ce suntem toți educați și asta ne ajută să trăim în pace și armonie?”. Așa că da, săracii vor învăța să scrie și să citească, dar educația va rămâne mereu la nivelul “crede și nu cerceta… cel puțin nu pe banii mei. Muncește până mori dacă vrei să înveți mai multe, dar vezi că educația e scumpă. Ce preferi? Cărți sau mâncare?”;
-
Ministrul sportului din Jersey (Marea Britanie) s-a dus la Budapesta în loc să vină la București pentru o întâlnire oficială.
E aceeași poantă cu Budapesta-București. Ce-i de făcut? Propun să schimbăm numele Bucureștiului. “WOW! Bonea, CHILL!”. Hai să fim serioși, nu-i nici măcar un super-nume. Are și un “Ș” care-l face dificil de pronunțat pentru străini și cred că putem mai bine. Eu înaintez propunerea, voi veniți cu variante, apoi o punem de un referendum și după ce schimbăm numele în ceva mai frumos și memorabil propun să mutăm capitala la Cluj/Brașov/Timișoara, orașe mult mai frumoase. Schimbare pân’ la capăt, nu?;
- Crin Antonescu a inițiat prin 2014 un proiect prin care să condamne rasismul, antisemitismul, xenofobia și consecințele celui de-al Doilea Război Mondial. Practic, ar băga-n ilegalitatea mișcarea legionară. Și asta-i minunat dacă-ți dorești pace, toleranță și înțelegere. Dar există oameni, numeroși din partea BOR-ului, care au pupat în fund mișcarea legionară și au susținut-o în lungul șir al crimelor și heitărelilor atât în anii de “glorie” cât și astăzi. Cred cu tărie că dacă România trăia sub legionari mai mult decât decât sub comuniști mureau mai mulți oameni. Nu caut scuze pentru comuniști, că-s vinovați, dar parcă xenofobia, homofobia, rasismul și intoleranța religioasă omoară mai mulți oameni. Acum să vedem când se aplică legea și când apar primele proteste ale „normalității” de a vrea moartea unor oameni;
- Cel mai recent studiu din SUA ne spune negru pe alb că putem să ne procopsim cu una bucată cancer de la carnea de pui. Practic, dacă vrem să trăim sănătos trebuie să mâncăm scoarță de copac. Altfel totul e compromis. Vedeți? Ar putea spune tânăra Malala, despre care vorbeam mai sus, “hai să nu mai băgăm chimicale-n carnea de pui!” și toată planeta ar spune “ce drăguuuuuț!”, dar asta tot n-ar ajuta la nimic.