M-am gândit mult dacă să scriu despre subiectul ăsta pentru că simt că lovesc într-o aripă fidelă a cititorilor (nu neapărat comunitatea gay, cât susținătorii acestora). Sper ca prietenii gay să nu se simtă jigniți și să înțeleagă ce vreau să subliniez.
Partea frumoasă e că vorbesc din perspectiva unuia care a participat la câteva parade gay, a mers, a ținut steagul diversității. În continuare susțin o parte din solicitările agendei LGBTQ (căsătoriile), iar pentru celelalte doleanțe aștept studii concludente.
Așa că poziționarea mea în vreo tabără („s-a făcut Bonea homofob”) e puerilă.
Acum, revenind strict la problema paradei gay.
Știu că am ridicat problema asta și acum vreo 5 ani cu directoarea (de atunci) a asociației ACCEPT, în timpul unui interviu pentru Academia Cațavencu. Îmi aduc și acum aminte că am pus următorea întrebare:
„De ce Parada Gay trebuie să poarte acest iz de carnaval, în unele cazuri cu tentă sexuală?”
Din ce-mi amintesc, răspunsul reprezentantei ACCEPT a fost unul diplomat, ceva despre libertatea de exprimare a fiecăruia, libertatea de a te îmbrăca precum ai chef.
Problema mea nu-i că-s bărbați în fuste. Ori că dau din fund pe un house turbat. Am surprins chestii și mai WOW! la un Gay Pride în Spania.
Ce vreau să subliniez e că parada tinde să-și piardă din menire, aceea de voce a comunității (suntem mulți, existăm, suntem ființe umane) și devine un festival cu tentă cvasi-erotică, înfingând și mai mult cuțitul în rana taberei adverse. E ca-n gluma aia: „Cum oftici o muscă? O închizi în borcan și mănânci rahat în fața ei”.
Ce vreau să spun, încercând să nu fac fugă prin idei, e că n-am o problemă să-l văd pe Vasile plecând în fustă la muncă. Ori că se ține de mână cu Gheorghe. Ori că se pupă și se-nsoară. Dar am o problemă cu transformarea unui eveniment. Din „suntem aici” în „suntem aici, suntem zgomotoși, suntem cool, e fun aici”. Trebuie să privim tabloul de sus: credincioșii sunt priviți ca plicticoși pupători de moaște, ăștia sunt party animals. E o poziționare ciudată.
Cred că părerea asta se poate confunda foarte ușor cu nebunia religioșilor care spun că „homosexualitatea e prezentată ca o chestii cool și copiii o vor urma”. Nu văd treaba așa, dar un psiholog îmi poate spune dacă cei mici sunt atât de influențabili sexual.
Observ că tot mai multe vedete se raliază mișcării LGBTQ.
Nu știu câți o fac din convingere (de ce nu ar spune de mai devreme?) și câți o fac pentru imagine. În curând o să vedem și brand-uri românești pro-gay. Tind să cred că-i mai mult marketing, nici vorbă de toleranță.
O concluzie personală e că pentru un plus de reușită a agendei LGBTQ e mai bine să se renunțe la Parada hip, veselă și șocantă, în detrimentul unui marș serios. Am considerat mereu că oamenii ar trebui să vadă normalul din gay, nu șocantul.
E și o chestie de cum percep masele. E greu să convingi mulțimea să placă/accepte o mână de bărbați fardați, cu peruci și pe tocuri, care dansează lubric. Nu-i Arșinel în vreun sketch comic, nu-i acceptat.
Mai sunt multe de vorbit și analizat, mai sunt cărți de scris, studii de realizat.
Astea-s câteva concluzii personale. Ele se pot schimba oricând. Voi continua să citesc și să privesc imaginea de ansamblu.
Revin cu prima ocazie când ajung la o altă paradigmă.
Și în încheiere, poate vreți să vedeți clipul de mai jos. De câteva zile îl tot ascult pe Jordan Peterson. Cu unele chestii sunt de acord…
3 răspunsuri
Eu treaba asta o sustin de mult prea multa vreme si cred ca ti-am mai comentat pe subiect pe aici.
Vad pe aici gay si lesbiene la plaja, la diverse evenimente si sunt oameni cat se poate de normali care se comporta cat se poate de normal si nu deranjeaza pe nimeni prezenta lor.
Problema unora dintre ei e ca participa la balul mascat cu un comportament si o vestimentatie aidoma prostituatelor de pe centura, iar asta e motiv suficient de ura pentru cei ultraconservatori.
Egzact.
„De câteva zile îl tot ascult pe Jordan Peterson. Cu unele chestii sunt de acord…”
Prima intrebare ar fi „care chestii”? Si a doua e „de ce bagam in seama toti semidoctii care sunt incompetenti pana si in propria lor meserie”?